hadi her şeye ok de, yıl olmuş 2021 ilkokul mezunu eski bir müftüden alıntı materyalist felsefesi argümanı kullanmak nedir? turan dursun nedir? yazık amk.
düzenden kasıt, güneşin doğuyor-batıyor oluşu, denizlerin taşmaması, toprak yağmur ilişkisi, hayvanlar, fizik yasaları falansa, tesadüf olamaz sanırım ya. entropi dediğimiz şey camın kırılması olayına benzer. dünya belirli bir düzen içinde düzensiziğe ilerliyor. bu farklı bir olay.
Adamın biri diyor ki piyano çalmayı bilmeyen birisi piyanonun tuşlarına rastgele, devasa sayıda yüksek kez bassa, ortaya beethoven'ın ay ışığı senfonisi baştan sona kusursuz şekilde rastlantısal şekilde çıkabilir.
Adam bunu utanmadan söyleyebiliyor.
Müzik yapanlar beni daha da iyi anlayabilir.
Not: evrende kaos yok. Evrende olması gereken, beklenen şey kaos iken çok enteresan şekilde müthiş bir düzen var. Milyonlarca inançlı, inançsız, bilim adamı, cahil, her türden insan bunu anlamaya, açıklamaya çalışıyor zaten.
valla gençler bir tanrının olduğu çok basit de bence dinleri tartışın tartışacaksanız.
bu arada turan dursun'un duvara attırarak yaptığı çıkarım hayatımda gördüğüm en boktan ateist argümanı.efe aydal çomarı bile daha üst seviye o kadar diyeyim.
En basit haliyle yağ, un ve şeker milyarlarca yıl birbirlerini bulmalarını geçtim, yanyana bile dursa, akıllı bir varlık bunları gerektiği miktarlarda karıştırıp, helva haline getirmedikce,onlar sonsuza dek, yanyana durmaya devam eder. asla tesadüfen helva haline gelmezler.
Evrendeki düzenin tesadüfi olmasını bırak herhangi bir şeyin tesadüfi olması imkansızdır.
Evren düzensiz, hatta kaos içinde diyorlar kanıt olarak da entropiyi gösteriyorlar. Halbuki entropi evrenin daha düzenli halden daha duzensiz hale doğru geçişinin kanıtıdır. Evrenin sonlu olduğunu gösterir. Hem, bir yerde bozulma olması için orada önce düzen olması gerekir. Evren'de düzen olmasaydı bilim yapılamazdı, bırakın bilim yapmayı biz var olamazdık. Mutlak kaos halinde canlılar nasıl var olsun, ekosistemi olan bir dünya nasıl var olsun?! Gel de bunu aptallara anlat!
bu başlığa bugünkü ikinci entrym olacak ama yazılanları okudukça yazma gereği duydum. bakın arkadaşlar din bir dogmadır. bu dogmada tutarlılık aranmaz, ikna yoktur. sen kabul eder devam edersin, öteki devam etmez.
dünyada faal bulunan 10000'den fazla aktif din var. ilk insanlardan beri din var. son insana kadar da devam edecek çünkü acziyet insanın mayasında var. ayrıca dinin varlığı toplumsal gelişmeleri engellemez. kötü insanlar engeller. bugün büyük çoğunluğu ateist coğrafyalarda yaşam standartları oldukça yüksektir. bu coğrafyalardaki toplumsal üst akılda din adamlarından kurtuluşun en kolay yöntemi dinden kurtulmak olduğu fikri ağır bastığı için din terk edildi. maneviyattan uzaklaşan insan elbette kısıtlı ömrüne çok fazla tecrübe sığdırmak ister. madde ve evren ilişkisine daha kuşkucu bir biçimde yaklaşır. bunun doğal sonucu olarak bir çok alanda veri sahibi olur. bu da toplumsal gelişime ön ayak olur.
peki şimdi biraz geri saralım. 9.-10.-11.-12.-13.-14.-15.yy süreçte günümüz avrupası nerede konumlanabilirdi? engizisyon, giyotin, kilise tarafından öldürülen bilim insanları, kadına verilen değer.... bugünkü orta ve güney asya'nın bulunduğu konuma. ya ortadoğu toplumları?(özellikle türkler) bilim ve sanatın beşiği bu toplumlar ne zaman ve ne sebeple bugünkü konuma geldi? sebep açık; ne dindar olabildi ne de tamamen sırtını dönebildi. avrupa sırtını döndü ve idealist bir biçimde yol almaya başladı, avrupanın yeni hayatını deneyimleyen ortadoğu halklarıysa giderek boka battı.
2 paragraf yazıyı dinin bilim üzerinde etkisi olmadığını açıklamak için yazdım. oldukça dindar biri de çok iyi bir bilim adamı olabilir, ateist biri de. çünkü bilim keşiftir, din yaradılış.
başlığa gelince, evet evrendeki her şey bize göre(altını çizili okuyun) kaotiktir. (bkz: entropi) ancak inanan biri için bu kaos da yaradandır. yarın bilim burada kaos yok düzen varsa o zaman yine yaradandır. çünkü o teslimiyettir.
yani inanç bu dünyadaki en kişisel mevzudur. 1.5 milyar hristiyan nüfusu 1 milyardan fazla müslüman nüfusu var onlar bile 10 binlerce mezhebe, tarikata bölünmüş halde. o yüzden biz bu dünyadaki işimize bakalım, diğerlerine takılmadan.