sözcük türkçe'de "ejderha,canavar, dev yılan" demektir. Kırşehir'in ünlü Ahi Evren'i yöreyi inim inim inleten bir yöresel evren'i zararsız hale getirdiği için Ahi Evren adını almıştır. Ancak Türkiye'de pekçok akarsuyun, pınarın ya da bol sulu yerlerin adında evren öğesi ile karşılaşıyoruz ve bu gibi adlar içindeki evrenin çok değişik bir kökenden geldiğini anlıyoruz. Bu evrenler aslında gür, bol su anlamındaki ebra ile -sal anlamındaki wana takısından türetilmiş Ebrana iken rum ağzında evreni türk ağzında evren edilmişlerdir.
gittikçe genişleyen bir şey ve bunu idrak edemeyen insan aklı. daha sonra bu düşünmekle kafayı yiyen insan. böylesine bir sistemin, tesadüfen meydana geldiğini düşününler ise önce şunu düşünmelidir;
"evren" astronominin, astrofiziğin konu edindiği şeylerin tümüdür.Galaksilerin birleşimiyle oluşan her şeydir. içinde "her şey" olan bu dev çorba, sonsuzluk veya hiçlik olarak tanımlanabilecek uzayın içinde yer alır. Daha doğrusu, uzaya fon olan siyah hiçliğin içindeki her şeydir evren.
kısacasi evren diye bir sevgiliniz varsa seviniz, oksayınız, zira isminden ve genelde yengec burcu olmasından dolayı sevgiliniz olacak bu corbanın da kafası karisiktir.
omrunun sonu olarak belli bir zaman once, buyuk patlamanın tersi olarak aynı sekilde tersine bir kapanma evresi yasayacagı idi. fakat gozlemler sonucu evrenin genişlemesi; galaksilerin cekim gucunun engelleyemeyecegi sekilde ivemli bir sekilde surmekte. bu surec tum atomların, protonların, notronların, gluonların aklınıza gelebilecek tum parcacıkların birbirinden ayrılacagı evreye kadar devam edecek.
eski dilde*ejderha anlamına gelir. dede korkut eserlerinde bahse de gelir.
evreni evirdikleri insancından ötürü evren denilen ejderhalar kimi boylar tarafından yılan şeklinde sembolize edilebilmektedir.
kimi anadolu yörelerinde ise büyük yılanlar için hala evren isminin genellikle anneanne veya dedeler tarafından kullanılıyor olması hakikaten enteresandır.
yeni görevlerinde başarılar ve kolaylıklar dilediğim, üçüncü nesilhukukçu moderatör.
böylesine zor, böylesine özveri gerektiren bir görevi üstlendiği yer iyi ki bir başka interaktif oluşum değil de uludağ sözlük.
başka yerde olsa kolay mı?
"hem üçüncü nesil hem de moderatör oluyo" diyen üst devreler olur başka yerlerde, "benim de adliyede mübaşir akrabam var ben de moderatör olucam" talebiyle ortaya çıkanlar olur. "lan sadece ikiyüzelli entry girmiş moderatör olmuş, biz ikibin entry girdik mına koyayım..." şeklinde homurdanmalar duyulur...
bu tip şeylere uludağ sözlük'te asla rastlanmaz.
dedim ya; iyi ki uludağ sözlüktesin evren. ve ben sana başarı dileklerimle birlikte şükranlarımı da sunmak istiyorum şimdiden. başımızı derde sokabilecek sözlerimizi ayıklayıp belki de geleceğimizi kurtaracağın için; bizler yazıp çizip eğlenirken, etrafı toplayan olacağın için; ve saçmalamayı adet edinmiş olanlara dadılık yapacağın, göz kulak olacağın, için. şimdiden teşekkürler...
sonludur ve kapalı sistemdir. var olan enerjisi sürekli olarak kullanılamaz hale dönüşerek ısıl ölüm gerçekleşmektedir. yani bir gün tüm hareketini yitirerek ölecektir. tek noktadan patlamıştır ve genişlemeye devam etmektedir.
içimde dokuz eylül üniversitesi hukuk fakültesini kazanmak için sabah akşam matematik ve türkçe çalışma isteği uyandırmış yeni moderatör. yeni görevinin hayırlı olmasını dilediğim yazar.
250 entry ile moderatör olmuş zat. şimdi inceleyelim;
- 250 entry ile, sözlükte başka bir derecesi, başarısı olmayan (gammaz yapmak gibi) bir yazar kendisi.
- moderatör olabilmesi için tek vasfı hukukçu olması demek bu.
- farzedin ki ben hukukçuyum, bunu moderasyon nasıl öğrenir? sözlükteki diğer hukukçular arasından bu seçim nasıl yapıldı? kankacilik mı rol oynadı bunda?
- hukukçu olmak, moderatör olmak için gerekli vasıfları taşımak demek midir? her hukukçu sözlük formatını anlamış, yalamış yutmuş mudur? insanların dertlerini dinleyebilecek, yönetici olacak kapasitede midir?
- eğer hukukçu olmak yetiyorsa, grand ekinoks'u da yönetici yapalım o zaman.
moderatör görevinin başına bir de sıfat alarak künyesinde "hukukçu" kimliğini gözler önüne sermiş, kime sorsam "ilk defa gördüm valla" cevabını aldığım bir yazar/hukukçu/modmuş kendisi.
yakında yeni sıfatlı modlar olur mu merak ettirendir ayrıca; ikinci nesil "şahin" moderatör, dördüncü nesil "çıkarmadan giden" moderatör, birinci nesil "seri silici" moderatör vb. gibin.