biolojist, kimyacı, fizikçi, astronomer, evrenbilim araştırması yapan ögrencilerin ve meraklıların evrenin ölçüsünü ve en kısa mesafeyi daha iyi kavramalarına yardımcı olması için, bkz:
can dostum, sırdaşım, yoldaşım, hayat arkadaşım, çocukluğumun en güzel anılarını birlikte geçirdiğim, ilk sigarayı birlikte içtiğim ilk içkiyi birlikte tükettiğim, aynı şarkıları aynı marşları aynı devrimi birlikte sevdiğim, tuncelinin bağrından kopmuş ardahanlı beni bulmuş tatlımı tatlı sevimlimi sevimli yeni evlenen, ev kuran, kimliğimi evde unuttuğum için son saniyede nikah şahidi olamadığım biricik arkadaşımın ismi.
dostum dostum güzel dostum
bu ne beter çizgidir bu
bu ne çıldırtan denge
yaprak döker bir yanımız bir yanımız bahar bahçe.
Günlük içe dönük hayatımda, yerine 'uzay' alternatifini kullandığım sözcük...
Kapı komşumuz andromeda galaksisi bile 2.2 milyon ışık yılı uzaklıkta. Düşünün dip dibeyiz ama oradan, biz şempanze çita gibi iken çıkan bir ışık ışını şu anda yeni ulaşıyor bize. Çok büyük, muazzam.
(bkz: http://www.bulutsu.org) her gün, evrenle ilgili yeni bir fotoğraf ya da bilgi, video, uygulama paylaşılır. Çok mütevazı bir bilimsel sitedir.
neden bu kadar büyük olduğu merak konusu.
allah her bir insana 1 galaksi verse gene insanlar yetmez.
dünyaya şu ana kadar gelmiş insan sayısı tahmini 100 milyar imiş.
evrendeki galaksi sayısı ise 400 milyardan fazla.
otostopçunun galaksi rehberi'nde çok esprili bir şekilde tasvir edilendir.
"parası olanların evren'in doğuşunu izlediği restoran her daim evren'in yok olduğu anı izleyenlerin gittiği restorandan daha kalabalıktır. ve bunun nedeni çoğu otorite, garsonların ilk restoranda daha az bahşiş almasından kaynaklandığını belirtir". *
+şu direk var ya, sana girsin!
-onun fabrikası da sana girsin!
+fabrikasının şehri de sana girsin!
-tüm türkiye de sana girsin!
+dünya da sana girsin!
-evren de sana girsin!*
"Dünyanın Kainat'taki biricik meskun yer olduğunu farz etmek bile düpedüz cehalettir. Yetkili kişileri - uçan daireler yoktur iddiasına sürükleyen tabii bir korku veya beşeri bir kibir ve azamettir..."
belirli bir başlangıç noktası olmayan, tabiri caizse şu anki konumuyla her yeri merkez sayılan ve artık bilinmez olmaktan çıkıp sırlarına vakıf olabildiğimiz boşluk-madde-enerji topluluğudur.
bilimsel bir açıklaması mutlaka olmalı. yaradılışçılar "o ol dedi oldu" mantığına inanıp ateistlere bok atmamalı. zira yaradan evreni en ince detayına kadar yaratıldığını bize anlatmıyosa zaten varlığını ispatlamamış sayılır.
din akla ve bilime dayalıdır.
az önce elemanın teki yazmış.. "ateistlere soruyoruz big bangten önce ne vardı sanki yeaa" falan diye bi soru sormuş. onlara niye soruyosun, kendin araştır. mutlaka bi açıklaması vardır. eğer ki bi açıklaması yoksa sen zaten hiç bi dine inanma.
her şeyin bi bilimsel açıklaması olmalı. tanrı parçacığının bile. çünkü "tesadüfen" kelimesi ateistleri haklı çıkartır. yaradılışçıları değil.
Çok istediğiniz bir şeyi istemekten vazgeçtiğinizde ansızın önünüze atar. evren tuhaftır... anlamaya çalışmak zordur. evren çaba görmek ister... yaşam enerjisi ile ödüllendirilmek ister... pozitif enerjiyi yanıtsız bırakmaz. tamam belki biraz uzun sürüyor olabilir... tamam belki farklı bir çalışma prensibi var. yanıt er ya da geç gelir...
lan bilen kişi bile çok az burayı. ankara nın neresinde desen onu da bilmez pek çok kişi/ankaralı. ama ankara ilçesi.
kim yaşıyo la burda, kimler var, kaç saat ordan burası, orda yaşayanlar kızılay a ne sıklıkla geliyor, ulus onlar için ne ifade ediyor, behzat a hemşerimiz diyolar mı ...
bir beyin fırtınası yapalım, bu olguya evren diye bilmemiz için bir süreç üzerinde olması gerekiyor, yani evren(uzay) neyin içinde büyüyor diye soralım kendimize. cevabı bana göre zaman olur çünkü bir süreç geçiyor ve bu bu süreç içinde olan her şey evrenin kesinlik durumu dedirtiyor bize.
ama bir açı ile bakarsak düşüncelerimizin de bu mantıkla hayat bulması gerekiyor, yani soyut bir tabaka var bu tabakanın adı zaman her şey bunun üzerinde gerçekleşiyor ve kesinlik bir olgu kazanıyor.
bu durum aslında birden fazla teorinin karışması gibi.
sicim
izafiyet zanımca hepsi var...
büyük patlamayla ortaya çıkan radyasyon üzerinde, bizim genişleyen evrenimizle çarpışarak dalgalanma şeklinde imzavari kanıt ortaya çıkardığı varsayılan evrenlerdir. bizim fizik ve doğa kanunlarımızın değil, hayal edemeyeceğimiz her biri kendine özgü varlık türü ve kurallar içerdiği öngörülen evrenlerdir.
not: çoklu evrenler adıyla başlık açamadım. kusuruma bakmayın, çünkü çaylağım.
insanlar, hayvanlar, dünyalar, galaksiler, galaksi kümelerini, atomları, elektronları ve daha bilimum şeyi barındıran ancak genellikle uzay ile karıştırılan bütün.
tasarlanamaz, belirlenemezdir. düzdür. kaotik yapıdadır, determinist değildir. düzensizlik, entropi hakimdir. neyse ki biz varız. bu da bizimkinden başka, düzensizliğe karşı düzenli bölgelerin olma ihtimalinin olduğunun kanıtıdır.