yüzmilyarlarca galaksiden birisi olan samanyolu galaksisinin orion kolundaki, adına güneş denilen yıldızın etrafında dönen dünya adlı gezegendeyiz ve insan icadı miladi takvime göre 2014 yılındayız.
milat olarak büyük patlamayı başlangıç noktası alırsak, 13 milyar dünya yılı, dünya gezegeninin doğuşundan sonra ise 4,5 milyar dünya yılı ötedeyiz.
zamanın akışı geçmişten geleceğe doğrudur ve görecelidir. bazen çabuk akar bazen ağır.
zaman olayını bir çözersek az daha olsa cevabına yaklaşabileceğimiz konu. x'de y'de Z'de hareket edebilen araçlarımız varken t'de hareket eden araçlarımızın olmaması inanılmaz ezik hissettiriyor. ki n boyutlu uzay örgüsü düşünüldüğünde 4 boyut nedir ki canlar? çok başındayız olayın çok.
evren genişlediği için herhangi bi noktayı referans alırsan herşey senden uzaklaşır. bu durumda her nokta aslında evrenin merkezi kabul edilir fizikçiler tarafından. yanii sıçmaya da gitsen, uyumaya da merkezdesin.
zaman ise big bang ile başladı ve doğrusal olacak ilerliyor.
big bang--------------------------------------------------------------------------------.(buradayız)
Kendisi ile ilgili soru sorulması bile eksik kalan bir alan bu. insan yalnızca duyularıyla ispata gider. Onu da bir şekilde formülize ederek tabi. Daha kavramsal olarak bile bir yerde tutamadığımız zamanda yer saptamak... Çok uzadı bu cümleler. Olmadı zaten.
evren ve zamanın neresinde olduğumuzdan daha çok evren ve zaman hakkında mini minicik bir bilgi kırıntısı için hayatını harcayıp bugün bilimsel bilginin birikmiş hali ile muhatap olmamızı sağlayan insanlardır önemli olan.
bildiklerimizi kafa ütüleyip, göt büyütüp cemaatlerde pilav yemekle ilgilenen v.s. her cümlesine deli saçması şeyleri sıkıştıran teistlere borçlu değiliz.
şüpheci, eleştirel düşünen, bilim camiasını oluşturan non teistlere ve genel olarak onların kurduğu bilime borçluyuz.
Gereksiz bir hezeyandır. Kainatta toz zerresi kadar bile büyük değiliz doğrudur. evimiz olan dünya da bir Kum tanesi kadar bir şey hatta Güneş'in antares yanındaki halini görünce Kum değil bakteri kadar bile boyutumuz yok.
Ama kardeş ne yapalım yani, küçüğüz diye içinde bulunduğumuz Habitatı inkar mı edelim, antropolojiyi yok mu sayalım, insanlığın içinde bulunduğu şu hali önemsiz mi görelim? Ve bunu sadece evrende küçüğüz biz minnacığız lan diyerek mi yapalım sebep bu mu? Her insan bir güneş büyüklüğünde olsaydı o zaman mı önemli olacaktık yani kıstas boyut mu?
Özet olarak önemli olan boyu değil işlevi. Küçük filozofum benim.