yüce ve asil türk milleti zaten bunu büyük bir yasa kabul edip her evlenme merasiminde uygulamaktadır. velakin son dönemde bir kaç yeni yetme dini nikahla alay etmekte hatta küçümsemektedir. işin garip tarafıysa bu yeni yetme ergenler papazın kıydığı nikahı ağzılarının salyaları akarak izlerler. işte buna mütakiben devlet bir yasa çıkarmalı ve evlilikte dini nikahı şart koşmalı bu nikahı kıymayanların evliliklerini geçerli saymamalıdır. bu şekilde belki bir nebze olsun halkın kutsal advettiği değerlerle dalga geçmezler ve belkide ömürleri boyunca tek hayırlı iş yapmış olurlar.
gerekli ama resmi nikah olmadığı sürece kanımca bir anlam ifade etmeyecek nikahtır. imama gerek yoktur çiftlerin iki şahit huzurunda and içmeleri yeterlidir. imam nikah dua eşliğinde olsun diye osmanlı devleti nin koyduğu bir eklentidir.
şart olduğu kesin değildir. tabi her işi allah ile başlayıp allah ile devam edip bitirmek bir müslüman için ideal olandır. fakat evlilik iki insanın beraber yaşayacağını insanlara duyurması olayıdır. yani evlilik dediğin bir çiftin beraber yaşayacaklarından insanların haberdar olmasıdır. bunu dini törenle yaparsın, resmi yaparsın, gemi kaptanı yapar, ailenden, sevdiklerinden insanlar toplar yaparsın, kimseyi bulamazsın çevrendekilere duyurarak yaparsın. hepsi evliliktir. devlet benim haberim de olsun demiş. o işleri eline almış. ama müslüman için önce bu olayı allah'ın izniyle yapmaya başlamak önemli... müslüman olmayan için dini nikah anlamsız *
belki 100 yıl sonra devlet bir değişiklik yapar. iki insan biz evliyiz diye mail attı mı evli kabul edilir. belediye memurunun bulunması gerekmez.
osmanlı geleneğini islamın şartı sanan, tarihinden bi haber, sağdan soldan duyduklarını araştırmadan benimsemiş zihniyetin yansımasıdır. biraz araştır be arkadaş dini nikah nerden gelmiştir diye.
olmayan gerekliliktir. hem yasalara göre hem de islama göre. islama göre nikah birlikteliğin duyurulmasıdır. yani kuytu köşede sadece 2 şahitle nikahı kıyınca evlenmiş olmuyorsun müslümanlık inancına göre. bir düğün yaparsın insanlara biriyle hayatını birleştirdiğini duyurursun bu duyuruyu imamın yapması gibi bir zorunluluk yok.
entry nerelere gidiyor bak.
imam nedir arkadaşım? islamın ilk yıllarını düşünelim.var sayalım ki namaz yeni farz olmuş. miraç olayından hemen sonra yani. yine var sayalım ki bütün müslümanlar* namaz kılmaya başlamış. namazı kıldıran kişi kimdir? o zaman peygamber. daha sonra halife. daha sonra kalabalıklaşmaya başlayınca sahabeden kalanlar vs. vs. bu kişiler başka işlerine güçlerine bakıyorlardı namaz vakti gelince namaz kıldırıyorlardı. bu onları imam yapar mı? imam sözcüğünün anlamı önde duran, önder, lider. bu noktada evet imamlar. peki nikah kıydılar mı? cevaba gerek yok sanırım. bir diğer husus yine islam inancına göre. ergenliğe girmiş ve dini bilgisi uygun her erkek namaz kıldırabilir.* günümüzdeki anlayışa göre neden nikah kıyamaz o zaman?
sonuç olarak imam nikahı toplumun batıl inancıdır. namaz kıldırma memuru* gelip iki çift laf etti diye evli mi olunur her şeyin bir şeyi var.
not: çok saçma olduysa aldırmayın uykusuzluktan olmuştur. önizlemeden gönderiyorum yanlışlarım varsa affola.
nikah; iki kişinin birlikteliğinin umuma ilamıdır, ve devlet bunu kayıt altına alır ki aksi durumlarda ispat edilebilir belgeler olsun, peygamber efendimiz "her aktiniz yazılı olsun" der, mesela kadına boşanma durumunda verilecek bedel bile yazar evlenme aktinde,
dinimizi bilmiyoruz, bidatleri din zannettirip onlardan tiksinmemizi ve dolayısıyla dinden tiksinmemizi sağladılar 90 yıllık süreçte, neyseki tersine bir süreç başladı artık.