Bu konuyu hukuk mantığı ile ele almakla duygusal olarak ele almak arasında epeyce bir fark var.
Aşık kişi aşık olduğu kişiye bütün malını mülkünü düşünmeden feda edebilir ama aşk evliliği yapılmışsa dahi görece kısa süre sonra aldatma geçimsizlik vs sonucu evlilik akdi bozulabiliyor.
Karı Koca denk ücret aldıkları denk işlerde çalışıp beraberce edindikleri taşınır ve taşınmazları hakkaniyete uygun olarak paylaşabilir ama ben çalışmayan bir kadının edinilmiş mallar üzerinde hakkı olduğuna inanmıyorum.
Bu benim düşüncem buna itiraz edenler olabilir. Ev islerini yapmak çocuklara bakmak kolay mı gibi argumanlar öne sürebilirler.
Bu şekilde tek tek konuşulduğu zaman çok çirkin bir hesap çıkarır gibi oluyor ama evliliğin mutlu zamanları bitip boşanma noktasına gelen çiftler için çirkinlik bir zirve noktasına ulaşıyor.
Siz eğer çalışıp hayatını gerektiğinde tek başına idame ettirebilecek biri ile evlenmezseniz bir ömür boyu o kadına nafaka ödemek durumunda kalabilirsiniz.
bence sözleşmeye gerek yoktur eger büyük bir servet yoksa ortada . ben hiç kimsenin bir ev için eşini çocuğunu mağdur edeceğine inanmıyorum. başıma gelse zaten evi onlara bırakır giderim yani küçük maddi tutarlar için gereksiz durumdur.
Şu algı beni hem güldürüp hem de düşündürmektedir. Gerçekten hukuku yukarıdaki bu maddeleri tartışacak kadar basit ve lakayt bir kurum olarak mı görüyorsunuz?
Türk aile hukuku açısından evlenme sırasında yapılabilecek tek şey 'mal rejiminin' belirlenmesidir.
Evlilik sözleşmesinin dört çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;
- edinilmiş mallara katılma(yasal rejim)
- mal ayrılığı
- paylaşmalı mal ayrılığı
- mal ortaklığı 'dır.
Bu sözleşme, mal rejimi sözleşmesi olarak da karşımıza çıkabiliyorken noterde düzenlenmemiş veya noter tarafından onaylanmamış sözleşmeler ise geçerli sayılamamaktadır.
Bir bilgi olması açısından ise bu sözleşmenin muhtemel bir boşanma durumu göz önünde tutularak yapılan bir sözleşme olduğunu söylemeliyim.
Bunlara ek olarak halihazırda yürürlükte olan Türk Medeni Kanunumuzun 23. Maddesinin hükümlerine göre 'kişilik' koruma altına alınmış olup 'kimsenin hak ve fiil ehliyetlerinden kısmen de olsa vazgeçemeyeceği, özgürlüklerinden vazgeçemeyeceği veya onları hukuka ya da ahlaka aykırı olarak sınırlayamayacağı' emredici olarak düzenlenmiştir.
Bu bilgiler ışığında "eteğin boyu, seksin süresi" gibi sözleşmeye eklenecek hukuki olmayan hususların hükümsüz sayılmaktan öteye gidemeyeceğini ve ölü bir sözleşme kurulmuş olacağını göstermiş bulunmaktayız.
sadece türkiye'de değil dünyanın herhangi bir yerinde teklif edildiği anda "sen bana güvenmiyor musuun .s.s" tepkisiyle karşılanacak olan evlilik sözleşmesinin zorunlu olmasının gerekliliğidir.
efendim,
hangimiz görmüyoruz ki evlenmeden önce hanımına mini mini giydirip evlendikten sonra kapatmaya çalışanları?
evlenmeden önce 90 60 90'a yakınken evlendikten sonra balinaya dönenleri?
evlenmeden önce kibarken evlendikten sonra eşinin yanında afedersiniz osuranları?
bir işte çalışmayıp bütün gün evde yattığı halde boşanınca her şeyin yarısını alanları? (kocası çalıştırmıyorsa bayanın suçu yok tabi ama keyfe keder yatıp sonra cukkalayanları da gördü bu gözler.)
beş altı tane maddeyle ömrü çekilmez kılabilecek şeylerden şıp diye kurtulabilinir esasen.
--spoiler--
1- eşler evlenmeden önceki vücut ölçülerinden herhangi bir hastalık yahut kaza haricinde x/y oranından fazla sapamazlar. saptıkları takdirde profesyonel yardım almaları zorunludur.
2- eşler birbirlerinin hayat görüşlerine ve kılık/kıyafetlerine saygılı olmak durumundadırlar. aşağıdaki belirtilen durumlar haricinde birbirlerinin kıyafetlerine karışamazlar.
a. genitalleri dışarıdan açık şekilde belli eden kıyafetler.
b. toplumda müstehcen kabul edilen bölgelerin (meme,kalça,genitaller) alenen ortaya çıkmasına vesile olacak kıyafetler.
c.
d.
e.
vs.
3- aile müessesesini zora sokmadıkça eşlerin çalıştığı işler kendilerini ilgilendirir. aşağıdaki alanlarda çalışmak isteyenlerinse eşinin rızasını alması elzemdir.
a.fahişelik
b.yetişkin film yıldızlığı
c. denizaşırı seyahat gerektiren meslekler
d. ailesinin yanından 1 haftadan uzun süre ayrılmasını gerektiren meslekler
4- eşler birbirlerine evlilik öncesinde gösterdikleri sevgi, saygı, hoşgörü ve kibarlıktan caymamalı. Bunların devamı taraflarca sağlanmalıdır.
5- eşler birbirlerinin cinsel münasebet isteklerini 3 kezden fazla reddedemezler. reddettikleri halde profesyonel yardım alınması zorunludur.
böyle bir sözleşme ile eşlerin hem evlilik sonrası hayvanlaşmasının önüne geçilebilir, hem de eklenecek daha değişik maddelerle evliliğe kalite katılabilinir. erkek tarafının evlilik sonrası göbekli bir orta asya moğoluna, dişi tarafında varile evrilmesi engellenebilir. tabiki de bizim kezban türk kızları hesaba katılmadan bu öneri yapılmıştır. "bir kez evleniyorum, gelinliğim bir milyon dolarlık olmalı .s.s" kafasındaki kezbuşlar o sözleşmenin anasını siker, bi verecem diye adamı köle yaparlar.