- geçim sıkıntısının artması
-insanların evliliği külfet olarak görmesi
- psikoloji rahatsızlıkların artması
-insanların birbirlerine tahammüllerinin kalmaması ve devamlı kendilerini düşünmeleri (bencillik)
-hiçkimsenin sorumluluk almayı istememesi
-eşlerin birbirlerini aldatması gibi nedenler.
geçenlerde ilber ortaylı nın bir videosunu izlemiştim. özetle diyor ki; "biz türkler hayatı paylaşmayı bile bilmiyoruz. birbirimizi boğuyoruz, evliliği birbirimizin hayatını ipotek altına almak zannediyoruz."
bence de öyle. çiftlerin birbirlerinin günlük yaşam kesitlerinin tamamını gardiyan gibi ipoteklemesi insanı psikopat eder. herkesin özel bir zamanı olmalı. hobilerine, arkadaşlarına veya işi dışındaki programlarına falan yalnız vakit ayırabilen çiftler mutlu olur.
bir de hayattan zevk alma meselesi var. insani değerlere aynı pencereden bakmayan kişilerin hayatı paylaşması çok zor.
Herkesin yetistirilme tarzi aile yapisi birbirinden farkli oldugu icin. Evlenince herkes ailede alistigi duzeni devam ettirir iki tarafta birbirinden farkli oldugunda herkes ayri telden calar tabii.
çünkü hemcinslerim o kadar fazla şey aldırıyor ki damat düğüne donuyla gelecek kıvamda oluyor. birçok düğün organizasyonunun içinde bulundum. daha yeni kuzenim evlendi. gelin sadece 2.000 liraya kınalık kiraladı. saçmalığa bakar mısınız? o parayla belki koltuk takımı alınırdı. eve harcanılacak paraları iki üç saatlik hevesleri ve nispetleri için boşuna veriyorlar. yazık.
Evlilik ulkemizde geri planda kalmaya devam edecektir sebepleri gun gibi ortadadir. Is bulma/isten cikarilma korkusu vs. Her iki taraf istedigi kadar ozverili olsun ulke sartlari ekonomisi kulturu siyasi durusu bunlarin hepsi aslinda hic dusunmesek de evliliklere etkisi olan seylerdir. Birbirini seven iki insan evlenmeye hayati paylasmaya sorumluluk almaya karar veriyorsa birlikten kuvvet dogurmaktan baska senecek yok ulkemizde. Bunun disinda artik su ailelerin ac gozlulugu bitsin ya. Onu isteriz bunu isteriz kulturu bitsin gercekten. Sen kendi evladinin gozunu doyurmadigin icin evlenince senin kizin/oglun her neyse inanilmaz bir acgozlulukle herseye saldiriyor. Insanlar imkanlarinca bir hayat surmedigi ve sosyal medya baskisi yuzunden de olmadiklari oldurmaya calistiklari bir hayat yasamaya basladilar. Ozellikle yeni donem evlilikler iliskiler tamamen instagrama entegre neredeyse, uzuluyorum. Kendimden samimiyetle ornek paylasacagim, rahat ve konforlu bir cocukluk, genclik gecirmis biri olarak buyudum yasadim. Evlenirken esimle hesap kitap yaptik en makul olani secerek nikah yaptik sadece. Dugune harcayacagimiz anlamsiz paralarla almamiz gerekenleri alip borcsuz evlendik. Esimin annesinin fazladan birkac esyasini da evime aldim kullandim gidip yenisini almadim. Kullanilabilir ve temiz olmasi yeterliydi. Evlenirken ekonomiyi yonetmek elimizde olan biseydir. Su zamanda borcusuz evlenip akabinde borclanmayan nadir insanlardanim sanirim. Talepkar olmayinca nasil oluyorsa bazi seyler kendiliginden geliyor zaten. Ekonomik sikintilar olmayinca iliskide de yipranma olmuyor ama her kosulda en onemli sey anlamak kendini onun yerine koymak ve destek olmak tek bildigim bu'dur arkadas. Askimizi sevgimizi iki esyaya iki kaprise harcamayalim derim.
Evlilik denilen oluşum iki bireyin birlikte bir hayat var etme olayıdır. Tarım devrimi sonrasında günümüz tipi monogamik ilişkinin temeli oluşmuştur. Ne kadar insan seksüel yapısına uygun, en ideal ilişki tipi mıdır, konusundaki sorgulamalarım netleşmese de monogaminin ve bir evde aynı şekilde yaşamaya çalışan iki insanın kesinlikle mükemmel bir anlaşma içinde olmasını beklemek ütopik olacaktır. Ortak bir ideal etrafında birleşmeden (bebek) uzun süre evliliğini sorunsuz devam ettiren bir çifte tanık olmadım. Arada istisnalar çıksa da bir evliliğin önünde sonunda biteceği veyahut çiftler arasındaki saygının kalmayacağı kanısındayım.
Toplum olarak pasif agresif modda olduğumuz için hepimizin, sorunlara ve rahatlatmaya çözüm olarak ancak en yakımızdaki kişiye yüklenmeyi buluyoruz.
Evlilik şu an toplum nazarında hakiki bir dayatmadır.
olm tongaya düşmeyin siz de. kız tarafı düğünle ilgili istek ve dayatma yapamaz. düğün tamamen erkek tarafının tasarrufundadır. isterse derme çatma bir yerde yapar, isterse lüks salonda.
eşyalar konusunda da yük erkek tarafına bindirilemez. kız tarafının alacağı eşyalar vardır, erkek tarafının alacağı eşyalar vardır.
ha siz "ben gerizekalıyım, bütün yükü çekerim" diyorsanız 200.000 e de çıkar o düğün masrafı.