Anayasa Mahkemesi'nin 07.01.2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanan kararına göre evli kadınlarımız, evlenmeden önce taşıdıkları kızlık soyadlarını evlendikten sonra da tek başına kullanabilecekler. yabancı ülkelerde bu sistem vardı zaten. ayrıca geçmiş senelerde türkiye'den Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne bu yönde yapılan başvurular sonucunda mahkeme ihlalin gerçekleştiğine hükmediyordu, ancak yine de türkiye'nin toplumsal yapısı gerekçe gösterilerek soyadında ataerkil dönem sürdürülmekteydi.
bu karar ile ilk akla gelen evlilik içi doğan çocuğun soyadının hangisi olacağı mevzusu tabi ki. eşlerin bir aile soyadı seçip onu kullanmalarının adil olduğunu düşünen bir kitle var, mantıklıdır. ancak türkiye'de bunu uygulamak neredeyse imkansız çünkü hiçbir türk erkeği aile soyadı olarak eşinin kızlık soyadını kullanmak istemez, buna razı gelmez. diğer bir görüş de çocuğun babanın soyadını kullanmaya devam etmesi yönünde. ancak bu da evli kadınların ayaklanmasına sebep olabilir. çocuğum neden benim soyadımı taşıyamıyor diye... durum biraz karışık.
not: bu yönde açılmış bir başlık aradım lakin bulamadım, tartışmaya açılmamış olması şaşırtıcı.
mantıklıdır. sonuçta kişinin seçimidir. resmi işlemlerde soyadından daha önemli olan vatandaşlık numarasıdır. kimliğini ismin değil numaran belirler.
çocuk konusu ise kendi soyadını seçebilecek yaşa* gelene kadar iki soy adını kullanır. sonrasında ister ikisini kullanır, ister seçtiği birisini.
tercih edilebilir ancak aile Birliği açısından olmaması daha iyi olandır.
Şimdi;
aile kuruluyorken hem kadın hem erkekten oluşuyor bu kurum. ancak erkeğin kimliğinde bi değişiklik olmazken kadın bi imzayla yeni bir kimlik alıyor. aile kütüğüne kadar hem de.
Kadın erkeğin soyadını alınca ne oluyor yani ? geldiği soy mu değişiyor sanki? kadına illa soyadını vermek neyin göstergesi, erkeklik mi?
benim adım belli soyum belli. geldiğim soyu terk etmemek adına en azından çift soyismi savunanlardanım. ancak çocuk psikolojisi ve tekrar ediyorum aile isminin birleştirme özelliğinden dolayı iki ayrı soyisim bi evde olması pek doğru değil. ancak tercihtir. ve tercih edeni sonuna kaar desteklerim.
gerçekleşmesi saçma durumdur.
eğer ben biriyle evleniyorsam o kişi kendi kızlık soyadını bırakıp benim soyadımı kullanmalıdır.
diğer türlü ne evli olduğu belli olur, ne de aile açısından bir birlik olur.
eğer bunun olmasına modernlik diyorsanız ben en geri kalmış adamım o zaman.
iki soyadı da kullanmamalıdır, tamamiyle kocasına ait olduğunu belirtmesi için kocasının soyadını almalıdır kadın.
Haktır. Evliliği sadece kadının soyadının değişmesi olarak görenlerin anlam veremediği durumdur. Evliliği yüceltelim derken bu kadar aza indirgemek yanlıştır. Soyadı değişince soyu değişmiyor kadının doğru ama soyadı farklı oluncada evlilik geçersiz sayılmıyor. isteye bağlı olabilecek haktır.
kadını kendi anası gibi evde pinekliyor sanan dingiller buna karşı çıkar. kadın artık bekarken daha aktif. iş hayatında, akademik hayatta aktif. evlenince soyadı değişirse ne olacak hali bir düşün?
yıllardır bir isim yapıyorsa mesleğinde bunu niye riske atacak. evlendi diye elin herifinin soyadını niye alsın?
normal olan falan değildir. eşler, evlendikten sonra artık bir aile olmuşlardır. aynı ailenin farklı soyadları alması, evliliğin mantığına aykrıdır. şahsen bayanda olsam, erkekte olsam böyle bir durumu kaldırabilecek kadar boş, beleş bakmıyorum aile kurumuna.
yıllarca avrupa insan hakları mahkemesinin türkiye aleyhine ihlal kararı vermesine yol açan, yüksek mahkemenin her bir dairesinin artık söz konusu madde için * gerekçe uydurma konusunda birbiriyle yarıştığı mesele.
mesele ama derin mesele.
gün geçmiyor ki türkiye'de hayati öneme sahip bir mesele yanlış yerden tartışılmaya başlanmasın.
kadının kendi soyadını kullanabilmesi kadın-erkek eşitliği adına bir talep.
avrupa örneğine baktığımızda soyadı meselesinin artık son rütuş olduğunun farkına varıyoruz.
bizdeyse daha kadın erkek eşitliği adına doğru düzgün adımlar atılmadan bu konuşulmaya başlandı. üstelik kendisiyle çelişen trajikomik bir anayasa mahkemesi kararıyla.
gemi batarken direği boyamak buna deniyor işte. konjüktür itibariyle kadının kendi soyadını kullanması özgürlüğü tamamen tabandan uzak elitist bir kesimin lak lağını yaptığı bir malzeme... taban ne istendiğinden neyin talep edildiğinden çok akşam evdeki öküzden dayak yememe derdinde. bilmem anlatabiliyor muyum?
o yüzden mor fularları takıp da, kadın erkek eşitliği adına mükemmel bir zafer demekle olmuyor her şey.
keşke kadınlar için bu kadar kolay olsa her şey. ataerkil toplumun etkilerini böyle kolay silebilsek keşke. velhasıl kelam soyadı meselesi en son konuşmamız gereken şey.
tüm kalbimle desteklediğim uygulama. bazı yazarlar soyadı aynı olmazsa aile birliği olmaz diyor. bal gibi de olur. illa aynı soyadı kullanalım diyorsanız o halde siz de eşinizin soyadını kullanın ki tam birlik sağlansın. yani kadın hem kendi hem eşinin soyadını kullansın. ama erkek de aynı şekilde hem kendi hem de eşinin soyadını kullansın. kesinlikle ama kesinlikle sanki kadın evlenince benliğini, kişiliğini kaybetmiş gibi oluyordu.
bazı kadın arkadaşlarım var ki zaten iki isimleri var, iki tane de soyad olunca iki saatte adını soyadını yazamıyordu. bence bu tür medeni, modern uygulamalar oldukça daha çok kadın evliliğe sıcak bakacaktır.
yalnız bu uygulama meclisten geçmediği için yalnızca kendi soyadını kullanmak isteyen herkadının şimdilik dava açması gerekiyor.
Olabilir bir şey. Ama olacak çocukların soy adı babanın soy adı olacaktır.
Bu durumdada anne ile çocuğun soy adı farklı oluyor. Bundan dolayı bence düşünülerek karar verilmesi gerekiyor.
BU KADINLARIN EZiKLiK HiSSETTiKLERi HERŞEY SORUN OLACAKTIR. DÜZELTiLEN HERŞEY iÇiN DAHA SONRA BAŞKA BiRŞEY ÇIKARTILIP BAŞKA BiR KONU MEVZU BASiH OLACAKTIR.
geçmişten beri erkek soy ismi kullanıldığı için bazı soyların kaybolmaması erkek çocuğa bağlanır erkekte soy ismi değiştirirse nerede kültür nerede soy.
bu uygulama hollanda'da yillardir var. kisi isterse kendi soyadini, isterse esinin soyadini, isterse ikisini birden kullanabilir...
secme ozgurlugu olsun bunda ne var ki...
Eşine, çocuklarının babasına saygısızlıktır. Kadınların çoğu feministçe yaklaşacak olsa da, sen evlenip o adamın himayesi altına girmişsindir artık, evet. Ve hayatını birleştirdiğin adamın soyadını kullanmamak saygısızlığın önde gidenidir. Kendi soyadıyla birlikte eşininkini de kullanlara lafım yok ama evli olmasına rağmen bir tek kendi soyadını kullanan kadınları tasvip etmiyorum.
yani bilmiyorum fakat bana gereksiz geliyor bu tür davranışlar. evli bir kadınsın sen ve hem kendi soyadın hem eşinin soyadını alarak bunu belirtmek gerektigini düşünenlerdenim. özgürüm, bagımsızım, erkegin kölesi degilim ayaklarında bu davranışlar komik düşüyor.
Soyismine gereksiz verilen önemin sonucudur.bir insanla ömür geçirmeye karar verdiysen kompleks yapmaya gerek olmayan bir konu. Soyismini yaşatmanın duygusal anlamları dışında( ailenin tek çocuğu olmak vs gibi durumlar) kişilerin isteği ile pratik ve kolay olanı tercih etmesiyle sonuçlanmalı.
benim bildiğim bu yasa babasız doğan çocuklara soyadını kim verecek karmaşası ortadan kalksın, kadınlar tek başlarına hareket edebilsienler, sırf şerefsiz bir adamla karşılaşıp bir çocuk dünyaya getirdiği için başka adamlara boyun eğmek, ezilmek zorunda kalmasınlar sebebiyle gelen bir yasadır. madem evleniyorsun o soyadını almayı da kabul etmişsin demektir ki kendi soyadını kullanacak kadar özgürsen o imzayı da atmayacaksın.
Komik düşen kendi soyadını kullanmak değil de "ay bin ivlindim ırtık kocişimin kınıtlırı ıltını giricem" diyen kezbanuslardır. Bunun feminizmle ne alakası var ulan? Erkek nasıl babasından almışsa soyadını, kadın da babasından aldı. Onunki de baba değil mi? Mecbur mu yirmi küsür senedir kullandığı şeyi değiştirmeye?
Buna karşı çıkan kadınlara akıl sır erdiremiyorum. Ne meraklısınız erkeğe kul köle olmaya. Lütfen artık değişin. Ayaklarınızın üstünde durun. Pasif olmayın.
etrafta ne kadar hırsız, uğursuz, sapık, dolandırıcı babalar dolanıyor. belki çocuk böyle bir adamın soyadını taşımaktansa annesinin soyadını tercih edecek. sanki bütün adamlar çok mataf. adam olun çocuğunuz sizin soyadınızı seçsin *
yoksa çocuğum benim soyadımı seçmez diye bir korkunuz mu var? hem belki kızınız olacak o sizin soyadınızı devam ettirmeyi tercih edecek.
diğer taraftan bazı babalar kızlarına o kadar emek veriyor, tabi ki kız babasının soyadını bırakmak istemez. hem evlilik şans işi. bir bakmışsınız ayrılık olmuş. tabi adamlar rahat, kadın sizin yaptıklarınız yüzünden zırt pırt soyad değiştirmek zorunda mı canım?