Evlenince hukuken altınlar geline verilmiş hediyeler olarak isimlendirildiği için zaten kadının hakkı adına yapmak diye bir şey değildir çünkü taşınmaz değildir.
Altınlar kadına aittir. Erkek adam bunun lafını yapmaz ve şunu bilir ki başına bişey gelirse o altınlar o kadıncağızı bi süre idare eder ki kendine düzen kurabilsin.
Altınlar kadına ait gibi görünse de evlilikte herşey ortaktır. Ev alınır altın satılır. Ya da ihtiyaç olur. Alınır satılır. Bunlar basit şeyler. Önemli olan biz olabilmektir.
böyle diyene tamam aşkım diyecen nikah memuru sorduğunda da tabiki hayır diye bağıracan o an popo gibi kalacak.
kuzen evlenirken kaynanası 2 gr altın eksik diye kavga çıkarmıştı ben olsam kuyumcuda direk terkederdim. neymiş babası kalp hastasıymış eee o zaman insanları zorlamayacaklar.
evlilikte para maddiyat konuşanları sevmiyorum hatta tiksiniyorum. tabi maddiyat önemli ama onu isterim bunu isterim diye tutturanlara lafım.
Adıma yapmak nedir ya?
Altınlar düğün/nikah her neyse takılır, ya bankada ortak hesapta durur ya da bozdurur harcarsın bir yere. Bunu da ilk defa duydum.
istemesine gerek yok altınlar zaten kadına aittir. (YHGK, 04.03.2020, E. 2017/3-1040, K. 2020/240) bu emsal karara göre düğünde takılan ve kadına özgü takıların tamamı yine kadına ait olup, erkeğe özgü takılar (saat v.s gibi) damada aittir.
ruhsata tabi olmayan menkuller şahsın "üzerine" yapılamaz(kaydi anlamda). orada anlatılmak istenen "altınları bankaya benim adıma açıtracağın hesaba yatır" dır. bu da edebi anlamda mecaz-i mürseldir.
"Adıma yapacaksın" derken?
"Bankada üzerime kayıtlı altın hesabı açalım" mı nedir yani...
Ayrıyeten geline takılan altın para vesaire, Hem TCK'ya hem de islami hükümlere göre gelinin hakkıdır diye biliyorum.
Müstakbel kocasına güvenmeyen kızdır. Kızın dediğini yapmıyorsa müstakbel koca da kıza güvenmiyor demektir. ikisi de birbirinin ne mal olduğunu biliyor. iki taraf da güvensiz. Evlilik kurumuna faydadan çok verir bu tipler. Evlenmesinler bence.