Erkeğe bu pazarlığı yapmak mecburiyetinde bırakan kızlara puanım bir. Evlilik ticari bir anlaşmamı allaseniz. Ayrıca kızlar siz erkeklerden üstünsünüz. Altın takan biri olacaksa bu siz olursunuz. Ne demek erkeğin malına mülküne tenezzül etmek. Sümüğünüzü atmayın böyle şeylere. Sevin, evlenin, erkeğinize beşi bı yerde takın. Oldu bitti. Üstinsan sizsiniz artık. Bunun bi farkına varın!
https://galeri.uludagsozluk.com/r/2365289/+
Takma durumum var ama gene de takmam. Mal mı alıyoruz amk? Hem obje gibi görüyorlar diyip hem de objeleşmek istiyor bu kadınlar değişik. Ne bileyim ikinci araba alırım kadına onun yerine daha mantıklı değil mi? Altınlarla şova ne gerek var
Takı,düğün,mobilya,beyaz eşya hiçbirini yapmak istemezler üstüne kayınpederden beklerler. Prensesler günün sonunda o kayınbaba sizi karısı yapsın o zaman.
Şahsi fikrim sırf evlenilecek diye girilen masrafların çoğuna gerek yok şeklinde düğün dahil. Ama karına da altın tak bi zahmet. Ben çok hoş buluyorum durumu. Karısına altın almayan erkek o parayı başka karılara yediriyordur zaten.
düğünde takamadıysa, imkanları müsait olunca altın yapar daha sonra taahhüdünü yerine getirir. dini terim olarak muaccel: hemen peşin ödenmesi gereken. mueccel: tescillenmiş, tehir ve vadesi, sonra ödenecek borç anlamındadır. daha sonra takabilir..
yani erkek altını mehir olarak konuştuysa ve nikahta peşin ödenmek üzere anlaşıldıysa buna muaccel: acil,
daha sonra ödenmek üzere anlaşıldıysa mueccel: vadeli borç denilir.
fıkhi olarak belli başlı bir takım kurallar var ve altın mehir olarak kadının nikah hakkıdır. tafsilata burada girmeyelim. lakin daha sonra da yapılabilir. görüldüğü üzere dinen kolaylık vardır. zorluğu ise insanlar çıkartır. o yüzden kişilerin imkanları nispetince hareket etmesi uygundur. pek çok insan da anlaşarak takıların en azından bir kısmını yada hepsi de olabilir (çok yakinen tanıdığım bir şahısta öyle oldu) daha sonra yaparak takar ve eşine olan yükümlülüğünü yerine getirebilir pekalada. çünkü evlilik taraflarca karşılıklı rızadır..
fakat her halükarda bu bir borçtur. erkek, kadının mehrini (konuşulan altın ise) eninde yada sonunda ödemekle mükelleftir, bundan kaçış yok. elbette bazı istisnai durumlar var, lakin yinede kadının mehir hakkı saklıdır..