"yüzde 47" konu başlığında analizini yaptığımız zavallılardır...
evet demokrasi...
hangimiz daha fazla demokrasi istemeyiz ki?
"ben daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük istemiyorum" diyen kişi salaktır, gerizekalıdır, dengesizdir...
ve hatta, embesildir abicim...
ama bak şimdi demokrasi ile dikta rejimi arasında ince bir çizgi var.
aslında bu çizgi fevkalade kalın, hatta dağlar kadar ama senin kafan kalın sanırım, bu yüzden çizgiyi inceleştirdik...
neyse. en başa alalım...
dünya eskiden uzay boşluğunda gaz ve toz bulut...
yuh o kadar da değil, biraz daha ileri...
şimdi demokrasi nedir abicim?
halkın hür iradesi ile geleceğini tayin ve tasarruf hakkıdır...
peki bir ülke düşünün.
düşünün ki bu ülkede tüm devlet kurumları, yargı, yasama, yürütme tek bir siyasi görüşe paralellik gösterecek bir anlayışta tezahur etsin, uygulamalar sergilesin.
bu demokrasi midir?
bu bal gibi dikta rejimidir arkadaş...
yargıya, yasamaya, yürütmeye, devletin her kademesine sahip bir iktidarı halk nasıl indirebilir?
buna değil dünyada uzay sisteminde dahi hiç birşeyin gücü yetmez...
hangi hükümet tarafından atanan savcı ya da hakim o hükümet aleyhine bir karar doğrultusunda kalem kırabilir?
sen şayet demokrasi havarisi pozlarını yutup da "evet" dersen aslında hapı yutmuş olacaksın...
o zaman "türkiye nereye gidiyor" diye sakın düşünme ileride...
sen siktiret evet hayırı...onunla erkan yolaç ilgilensin.
başbakan'ın yahudi şeref madalyasını iade etti mi?
bana şu cevabı neden veremiyorsun hala. ver şu cevabı evet diyeceğim ulan.
ama sorduğum sorulara veremediğin her cevap için sana benden değil can yücelin üslubundan cevap vermem gerekecek.
"evet" deyip umudunu koruyan bir zavallı da olabilir.. peki ya "hayır" diyenler? onlar hepten zavallı..
ayrıca şu da var, "demokrasi gelecekse de biz getiririz."
siz bu ülkeye ancak diktatörlük getirirsiniz, başka bir şey değil..
peki size bir soru; farkında mısınız artık bu halk sizin totalitarizm denen rejiminizden bıktı, istemiyor sizin gibi baskıcı insanları.. bunu görün artık, ona buna cahil demeyi bırakın. halkınızı aşağılamayı bırakın..
yargı iktidarın eline geçecek, yargı tarafsızlığını yitirecek diyenlerin aslında demek istediklerinin yargı bizim elimizden çıkacak, yargı artık bizim tarafımızda olmayacak olduğunu bilmesem yine hadi bir nebze hak vereceğim de korkunuz da apaçık belli be canlarım. o dönemki siyasal iktidar kimse o atayacak. sen iktidar ol sen ata. işinize geliyordu de mi bu zamanaca yürütmeye hiçbir zaman hakim olmamanıza rağmen yargıyı sürekli elinizde tutup da istediğiniz gibi davranmak? o oluşturduğunuz tekelin hiç kırılmayacağını sanıyordunuz de mi? ben evet diyeceğim ve demokrasi gelecek. demokrasinin gerektirdiği sistem olan halkın seçtiği kişiler üst kurumlara yönetici atayacak artık. belirli yere çöreklenip de orayı babasının malı zannedenler sürekli kendi düşüncesinde olan kişileri yerleştiremeyecek artık oralara. haa iktidar sen ol kendi adamını koy ama sanki bu zamanaca bağımsızmış, tarafsızmış da şimdi bağımlı, taraflı olacakmış gibi veryansın tapma. zavallı da göt de sen olursun bu durumda.
demokrasiyi bilmeyenlerin sakat demokrasi anlayışı ile vardığı sonuç...
demokrasi tüm devlet kurumlarının çoğunluğun istediği kişilerce yönetilmesidir. demokrasi bir dikta yaratır mı sorunu yüzlerce yıllık bir tartışma. demokrasinin kötü yanının çoğunluğun azınlığa tahakkümü olduğu hep tartışılsa da daha iyisi olmadığından bu yöntem benimsenmiştir. yani demokrasilerde yasama, yürütme ve yargı çoğunluğun istediği yönde değişir.
gerçekten de demokrasi çoğunluk diktasıdır. bunun azınlığa baskıya dönüşmesini engellemek için uluslararası kurallar getirilmiş ve ülkeler bu kurallara uyacaklarını taahhüt etmişler. bunun adına da "insan hakları" demişler.
bu yüzden demokrasinin devamının sağlıkla yürütülmesi içininsan hakları ile demokrasi kolkola olmak zorundadır.
şimdi demokrasiyi bilmeyen cahilleri aydınlattıktan sonra sormak lazım. yargı içinde halkın ne gibi bir seçim şansı var? gücünü halktan almayan hiçbir organ demokraside olamaz. varsa bu onun diktatörlüğüdür. çünkü diktatörlük sınırlandırılmayan güç tarafından ortaya konur. montesque'yi okursanız demokrasilerin zayıf tarafının sınırlandırma zorluğu olduğunu görürsünüz. sınırlandırılmayan güç güç değildir der. bazılarınız bunu bir lastik firması reklamında görmüşsünüzdür. sınırlandırabilmek için organlar üç ayrı bölüme bölünmüş ama her üçü birbirinden tamamen bağımsız değil. meclis hem iktidarı hem yargıyı sınırlar. kuralları yani kanunları yaparak sınırlamaları koyar. yukarda halkın temsilcisi bir meclis aşağıda yargı ve hükümet vardır.
bizim ülkemizde sınırlandırılmayan yargı diktası; kendini aslında eşit pozisyonda olduğu hükümetten üstün görmeyi bırak meclisten bile yukarda görüyor. bu anayasa değişikliği yargının kontrol altına alınmasını sağlayıp halkın seçiminin etkilediği bir yargı ortaya çıkaracak. tabi ki yasama, yürütme ve yargı halkın çoğunluğunu temsil etmek zorunda. madem böyle bir şey yanlış ve bir dikta oluşturuyor yargımızı fesh edelim, gidelim ülkemizde yaşayan en az ırktan insanlardan oluşan bir yargı seçelim.
yargı dediğimiz şey bir yönetim organı değildir. meclisin çıkarttığı kanunları uygulayacak bir güçtür. meclisin çıkarttığı yasaları meclis gibi yorumlayabilmesi için tarafsız, tarafsız olamıyorsa muhakkak meclistekilerle benzer görüşte insanların olması gerekir. bizim yargımız tarafsızlığı öğrenememiş hukukçulardan oluşuyor. bu yüzden meclistekilerle aynı görüşte kişiler olmalı. meclisin çıkardığı kanunları uygulamayan bir yargı olamaz..
bizim ülkemizin demokrasisinin düzelmesi için yargı diktasının önlenmesi büyük bir adımdır. ancak meclisin de daha işlevsel olması gerekir. meclisin daha adaletli bir milletvekili kompozisyonunda olması lazım. seçim barajları değiştirilmeli veya partiler kanunu düzenlenmeli. veya topyekün bir değişiklikle amerika'daki gibi milletvekili seçimleri başbakan seçiminden bağımsız yapılmalı. partilerin milletvekilleri değil milletvekillerinin partileri olmalı. yani başkanlık sistemi.
bir dikta varken yapılacak değişikliklerin bir dikta yaratacağını iddia etmek aptalca. zaten yukarda da dedim, demokrasi çoğunluk diktasıdır. en azından yargı diktası gibi azınlık diktası olacağına çoğunluk diktası daha iyidir.
hayır demekle diktanın kalmasını isteyen ve bunu demokrasi zanneden zavallılar elbet olacaktır. siktiredin onlar daha demokrasi ne onu bilmiyorlar.
evet deyince sadece devletin başındakilerin yolsuzluk yapmaları kolaylaşıcak başka bir şey değil.gerçekten referanduma evet deyip demokrasiyi bekleyenler zavallıdırlar.
akp başa gelince işsizlik sona erecek sanan zavalıllarla aynı kişilerdir.
ama işsizlik artarak devam etmekte, takunyalılar ise senin benim paramla servetlerini arttırmaktalardır.
(bkz: yetersiz insanların küfüre başvurması)
daha konuşmasının başında kırk tane aşağılayıcı kelimeye yer veren bir adama başka da bir şey yazmak gelmedi içimden.
hayır deyince de demokrasinin pekişeceğini sanan zavallılardan farksızdırlar.
evet eksiktir, gediktir ama demokrasi görmemiş bir ülke için, bir millet için en azından bir başlangıçtır.
referandum da evet çıkarsa eski maddelerin yerini, yenileri alacak, örnek: 11 asıl 4 yedek üyesi olan anayasa mahkemesinde yedekler asıl üye olacak, biri sayıştaydan biri yökten 2 tane de yeni üye atanacak olacak 17 üye, olay budur, tüm maddeleri eskileriyle yenilerini kıyaslayarak değerlendirebilirsiniz: demokrasi gelecek, sivil dikta olacak, o olacak bu olacak gerisi hikayedir. benim kanaatime göre, bu paketin getireceği en büyük yenilik ordudan atılan subayların mahkemede haklarını arayabilecek olmalarıdır. atılsınlar diyorsanız basarsınız hayırı, mahkemenin dediği olsun derseniz basarsınız eveti..
Tek evetle elbet demokrasi gelmeyecek..Gelecek diyen gerzeğin önde gidenidir hatta. Ama bi şeylerede dur demek gerekiyorsa eğer,ağır faşist abilerin sözlerinden çıkıp kendi akli melekelerimizle hareket etmeye başlayacaksak bunun ilk adım olacağından zerre kuşkum yoktur.
Yıllarca kendini halktan akıllı sanan,seçileni sikine sallamayan,yeri geldiğinde kendi silah arkadasını bile öldüren,başbakan onların dediğini yapmıyor diye o başbakanı zehirleyen askeri zihniyetin öyle yada böyle diktası sona ermelidir. Haaa bu referandumda sadece evet diyerek bu olurmu???? Olmaz abicim,ama suratlarının ortasına sağlam bi tokat gibi gelir bu onlara,ki ben şimdilik buna bile pek bi razıyım.