schwarzchild yarıçapı olarak da bilinir. ışık hızı ile ilerleyen parçacıklar için yarıçap <= 1.4x(10^-27)xkütle 'dir. kütle kg cinsinden alınır*.
örnek olması b'abından;
3 güneş kütlesine sahip bir kara deliğin olay ufku 2.78 km'dir. schwarzchild yarıçapı, cismin hızının karesi ile ters orantılıdır. eğer cisim, ışık hızının onda biri hızla ilerliyorsa bu sayıyı 100 ile çarpmak gerekir yani 278 km. yok yüzde biri ise 10000 ile çarpmak gerekir yani 27800 km.
buradan çıkan sonuç, bir kara deliğin yakınına yaklaşıyorsanız, kaçış hızı için gazı köklemeniz gerektiğidir.
tonla klişe barındırması (gerçi eski olduğu için bu eleştiri biraz zayıflayabiliyor) ve içeriğindeki birkaç plot hole'a rağmen, sci-fi ve korku türlerini karıştıran en iyi yapımlardan biri.
97 yılında sinemada izlemiştim. öyle başarılı bir gterilim-bilimkurguydu ki, film boyunca ellerim sinema koltuğuna sımsıkı yapışıktı. işte bi gerilimin insana yaşatması gereken duygu bu demiştik sinema çıkışı. dün tam 13 sene sonra filmi yeniden izledim... film 13 yıl sonra bile sonuna kadar gererek izlettirdi kendini. yesinler gerilim, korku diye vizyona girmiş o bi sürü filmi. alayı bi event horizon edemez...
insanı tedirgin edecek kadar geren (müzikleri de bu konuda etkili) ve konusu uzayda geçen bir gerilim filmidir. (bkz: kara delik) işin içine girdiği için korkunç olay beklentisi film boyunca ayakta kalır.
Korku filminden anladığım şey işte bu filmin konusu ve benzeri konular. Çok iyi kotarılamamış olsa da konu olarak gerçek anlamda korkunç olan birkaç filmden biridir bana göre.
Bu filmi sevenlere tavsiyem "love, death & robots"un "beyond the aquila rift" bölümünü izlemeleridir.