kişinin evde, toplumdan uzak bir şekilde barınağında fazla vakit geçirip ruhsal sıkıntılarla karşılaşması durumu. böyle bir sorun gerçekten var mesela ben evde 24-36 saatten fazla kalınca mutluluğum, yaşam isteğim azalıyor bir nevi karamsar düşüncelere dalıyorum.
bunun tabi bir sürü nedeni var ama insanın sosyal bir varlık olması ilk nedenlerden birisi sanırım.
ruh biliminde "pit of despair" adı verilen çaresizlik çukuru olarak çevirilebilecek kavram aslında bu sıkıntıların uzun süreli toplumsal yalıtımla birleşirse ne denli şiddetli olabileceğini anlatıyor. deney süresince hepsi yeni doğmuş 1 aylığına 4 maymun, 6 aylığına 4 maymun ve 1 seneliğine 4 maymun değişik bir kafeste* kalan maymunların 1 ay kafeste kalanları kafesten çıktıktan sonra çok rahatsız edilmiş görünüyor. 1 sene kalan maymunlar ise diğer maymunlarla bir araya geldiğinde eziliyor ve herhangi bir cinsel, sosyal aktiviteye girişemiyor. bilim adamları yardımıyla çiftleştirilip yavru sahibi olabilen bu maymunlar doğumdan sonra yavrularını reddetmişler hatta bir kısmı öz yavrularını öldürmüşler.
bu harry harlow tarafından gerçekleştirilen acımasız deney tabii ki toplumsal yalıtımın maymunlar için ve çok büyük ihtimalle bir başka primat olan homo sapiens için ne kadar tehlikeli, zararlı olabileceğini gösteriyor.
buraya kadar her şey normal ben 1 veya taş çatlasın 2 gün dışarıya çıkmadan evde kalınca mutluluğumu yitiriyorken suçsuz yere 1994 gün hapiste yatmış bugün tahliye olan tuncay özkan ya da 1994 gün babasının hapiste çıkmasını beklemiş nazlıcan özkan neler yaşamıştır hayal dahi edemiyorum.