(bkz: fermantasyon) okuyan bir arkadaşa sahipseniz genellikle konu alkole gelir ve zulasından bir şeyler paylaşmak zorunda bırakılır ayrıca yemek karşılığında şarap yaptıttırılır.
likörü evde yapma şansınız var ama geri kalan içkilerde, rakıda mesela yanılmıyorsam damıtma, viskide tütsüleme, şarapta kükürtle sıvanmış fıçılarda fermante olana kadar bekletme gibi aşamalar olduğu için imkansız ötesidir.
ama likör yapabilirsiniz. o kolay.
bu arada sıcak şarap içenin amına koyim. o ne berbat şey öyle.
mardin de ev şarabı yapılmakta ve eşe dosta dağıtılmaktadır süryanilerce. bunu dışında metil alkol yüzünden evde alkol denemesi yapmak tehlikelidir, göz körlüğüne yol açabilir.
libya da galiba, içki yasak olduğu için kendileri patatesden alkol damıtan işçilerin gözlerinin kısıldığından bahsederler ama kör olmamışlardır, herkes onlar kadar şanslı olmayabilir...
bir yakınımda eskiden ucuz rakı almış ve gözleri kör olmuştur. dikkat edin derim, tehlikeli iş...
Bir hidrojenle oksijeni "oh" olacak şekilde birleştitiyoruz.
Karbonları birbirlerine birleştiriyoruz.
Kalan 5 oksijeni de birbirleriyle birleştiriyoruz
ardından bütün bunları bir atom kazanına koyup, kısık ateşte 15 dakika karıştırıyoruz.
Ve hazır! El yapımı alkolünüzü istediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.
Alternatif alkol tarifleri için pakedin diğer tarafını okuyunuz.
çok uzun iş. bunun yerine markete gidip alkol alabiliriz. bu tip pratik çözümlerim var hep. geçenlerde perde takmak için kolumun yorulduğunu farkedip vileda aldım. bence insan, hissettiği yaştadır.
oksijensiz bırakılan mayanın şekeri fermante ederek açığa alkol çıkarmasıyla gerçekleştirilen eylem. evde de böyle, fabrikada da. tabii her şekilde prosese geçmeden önce ekipmanların sanitizasyon işlemini yapmak önemlidir. evde alkol yapımı hakkında google'da tonlarca bilgi bulabilirsiniz. bunun için bira kitleri denen şeyler var. bu kitlerden alıp kendinize istediğiniz tatta biralar yapabilirsiniz. biraz uğraştırıcıdır fakat dünya genelinde baktığımızda bunu hobi olarak yapan insanların sayısı azımsanmayacak derecede fazladır ve genelde de hobi olarak yapılan bir şeydir. türkiye'de ise bir hobi olmaktan öte olsa olsa pahalı alkol fiyatlarından ötürü mecburen girişilen bir iş olur diye düşünüyorum. yine de bu gözle bakmamak lazım. bira çeşitleri o kadar çok fazla ki (türkiye'de genelde pilsen biralar içilir) bu çeşitleri bilmeyen biri olarak öğrendiğinizde her birini tatmak isteyebilirsiniz.
ne yaptığınızı iyi biliyorsanız aslında güzel ürünler yapabileceğiniz bir şeydir. geçenlerde bir tanıdığım bal şarabı ile elma şarabı yapmaya çalışıyordu bilmem yapabildi mi.
Etil alkolden herkes yapar. Akşam yemeğine pizza söylemek kadar kolay. Marifet imbikden damıtmakta. Hele bir de imbiği eski düdüklü tencereden kendin yaptıysan aldığın keyif ikiye katlanır. Maliyet çok çok cüziye iner.
Distile ölçümü yapmasını biliyorsanız. Gerekli ekipmanınız ( çok pahalı aletler değiller ) varsa tekelden aldığınız alkol kadar garantilidir. Körlük falan yapmaz. Körlük halk arasında boğma tabir edilen ilkel distilasyonlarda olur.