sözlük anlamı yönünden, kutsal kitap'a yönelmek, dönmek anlamını taşır. evanjelizm terimi farklı protestan grupları tanımlamak için kullanılmaktadır. kelimenin kaynağı yunanca iyi haber veya genel olarak asıl gerçek anlamına gelen evangelion dan gelmektedir. ayrıca hz.isa nın gerçek öğretisi yerine de kullanılmaktadır. reform hareketi esnasında martin luther kelimeyi kendi kurduğu evanjelik kilise hareketi için uyarlamıştır. bugün hala almanya da lutheryen kiliseler için evanjelik kilise terimi kullanılmaktadır. ingilizce konuşulan dünyada, kuzey atlantik anglo-sakson dini geleneğini 18. ve 19. yüzyılda değiştiren ve farklılaştıran dini hareketler ve mezhepleri ifade etmek için kullanılmaktadır. bugün için evanjelizm, amerika'daki hristiyan toplumunun tutucu kanadını ifade etmektedir.
hristiyanyobaz diye tabir edebilecegimiz insanlarin olusturdugu dini akimdir. yahudileri çok sever ve sayarlar. muslumanlar onlarin dusmanidir. vaat edilmis topraklar ugruna mucadele eden kanadi mevcuttur.
yahudilerin tanrı tarafından "seçilmiş halk" olduğuna inanıyorlar ve yahudilerin kutsal topraklarda kuracakları hakimiyet ve bu yolla ulaşılacak dünya egemenliğine yardım eden evanjelikler, bunun kurtuluşa ermenin yolu olduğuna inanıyorlar. yahudilerle araları çok iyidir..
içlerinde bush'un da bulundugu protestan kesmin "dünyadaki tek din hristiyanlıktır gerisi kaldırılmalıdır" mottosuyla yola çıktıkları akımdır.öncüsü olarak protestanlıgında kurucusu olan martin luther'in oldugu söylenir lakin bu fikir tarafımca şiddetle reddedilmiştir.bunun gerekçeleri arasında luther'in hristiyanlıktan başka dinlere göstermiş oldugu saygı gelir.zira katoliklere bile son derece uyuz olan bir şahıstır luther çünkü katolikler Isa'yı tanrı'nın oglu olarak gösterirler.birgün luther katolik papaz ın bulundugu kilesinin kapısına bunu protesto ettigini yazar.protestanlık kelimesinin kökenide burdan gelmiştir.
evanjelizm, protestanlığın aşırı bir ucudur, "dünyadaki tek din hrıstiyanlıktır gerisi kaldırılmalıdır" mottosuyla hareket eden bir oluşumdur.
evanjelistlerin bu noktada böyle duygulara sahip olabileceğini kabul ediyorum ancak evanjelizmin dünya üzerindeki etkisinin bu kadar din endeksli olduğuna inanmıyorum.
zira din her zaman alet edilmiş yalnızca kitleler din ekseninde hareket etmişlerdir. peki ya baştakiler ve asıl çıkar sahipleri?
yani bana birilerinin çıkıp da "abd orta-doğuya geliyor çünkü amacı hrıstiyanlığı yaymak, kutsal topraklar hede hödö" dediği vakit elimde olmadan komik buluyorum. yahu adamlar su içer gibi petrolü emiyor, olay paradan ibaret bunu anlamak bu kadar mı zor. kim takar diğer dinleri.
kısacası ayar amaçlı konuşmadığımı ve yalnızca "evanjelizmin yüksek kademesinin amacı dini değil ekonomiktir" noktasına gelmeye çalıştığımı belirtmek isterim.
ki bu dünya tarihinde 15. yy ortalarında başlayan burjuvazinin güçlenmesi ve paranın öneminin artmasından bu yana böyledir. fransız ihtilali halk kitlelerine özgürlük için değil burjuvaziye merkezi otoriteye karşı hukuk-hak sağlamak için yapılmıştır. ikinci dünya savaşında yahudilerin öldürülmesinin sebebi alman ekonomisinin millileştirilmesidir. ve daha bir çoğu...
tam türkçe anlamı müjdeciliktir. hatta evangeline* diye hatun isimleri de mevcuttur hıristiyan dünyasında. hatta bir tanesi de lost'tan kate'tir, hatırlarsanız evangeline lilly'dir asıl adı.
30 subat'tan gelen edit: o değil de sanırım bu entry "yazılırken kontrolden çıkmış entryler" kategorisine örnek gösterilebilir. yahu ne amaçla başlamıştım nasıl bitirdim. tebrik ediyorum kendimi*.
Daha çok protestanlar için kullanılan bir terimdir. Misyonerlik faliyetlerini evrim teorisini çürütmek amacıyla avrupa üniversiteleri ve profesörleriyle ülkemize de çıkartma yapmış olan Akıllı Tasarım adı altında yeni bir ideolojik bilimbazlık ile gerçekleştirmektedirler. Zengindirler ve ülkemizdeki dinci entellektüeller(!) ile beyin yıkamaya devam etmektedirler.
incil' in özünün, hayır işleri yapmakta ve dinsel törenlerde değil, isa' nın insanların günahlarının kefareti olarak yaşamını verdiğine inanan kurtuluş öğretisinde bulunduğunu öne süren protestan mezhep.
Evangelizm in ortaya çıkışı
Bir Hıristiyan mezhebi olan Evangelizm in kökleri Martin Luther e ve Protestanlığın kuruluşuna kadar gitmektedir. Martin Luther, kendi kurduğu kiliseye; Evanjelik Kilise Hareketi; adını koymuştu.
Amerika ve ingiltere de 19 uncu yüzyılda ortaya çıkan Evangelist hareket, ilk önce Hıristiyan din otoriteleri tarafından fazla dikkate alınmamıştı. Daha sonraları taraftar toplamaya başladığı görüldüğünde engel olunmaya çalışıldıysa da bunda başarılı olunamadı. Günümüzde Evangelizm, Hıristiyanlığın en güçlü mezheplerinden biri konumunda bulunmaktadır. ABD deki etkinlikleri ve Bush un başkan olmasındaki rolleri dikkate alındığında Evangelizm in Hıristiyan aleminde ne kadar etkili olduğu daha kolay anlaşılacaktır.
Özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası güç kazanmaya başlayan hareket, dünyanın birçok yerine yayıldı. Genişlemesi bir süre durma noktasına gelen Evangelizm, özellikle 1970 lerden itibaren daha muhafazakar olarak yeniden dirildi ve aradan geçen otuz yıl içinde Hıristiyanlığın en hızlı büyüyen mezhebi oldu.
Evangelizm in tekrar hayat bulmasında Yahudilerin büyük desteğinin olduğu bilinmektedir. Yahudilerin bu desteklerinin altında yatan gerçek, yazı dizimizin devamında da değineceğimiz gibi Evangelistlerin Yahudilere hizmet etmeyi bir ibadet saymalarıdır.
Evangelizm şu anda Hıristiyanlığı diğer mezheplerine göre dünyada en fazla yayılan, en çok taraftar toplayan harekettir. Dünya çapında güçlü televizyonlardan, internet sitelerinden, video oyunlarından ve bilim; kurgu romanlarından yararlanarak misyonerlik yapmaktadırlar. Bu özelliklerinden dolayı Evangelistler misyonerlikte medyayı en etkin şekilde kullanan Hıristiyan mezhebi konumundadırlar.
Evangelistlerin çok yüksek mali güçleri vardır. Evangelistlerin; Kristal Katedral; adını verdikleri en büyük sayılan kiliselerinin tam olarak kaça mal olduğu bilinmiyor. Ama sadece orgunun italya dan 4. 4 milyon dolara ithal edildiği söyleniyor.
1940 ta, dünya üzerinde 560 milyon Hıristiyan yaşıyordu, Evangelistlerin sayısı sadece 4 milyondu. Şu anda 500 milyon sayısına ulaşmış durumdalar. Tahminlere göre her gün 52 bin kişi Evangelist mezhebine girmektedir. Evangelistlerin Dünya üzerinde 1 milyon dan fazla Pastörleri (Rahipleri) olduğu bilinmektedir.
Evangelistler, şimdiye kadar Katolikliğin hakim olduğu Latin Amerika da da yoğun şekilde çalışmakta ve taraftar kazanmaktadırlar. Şu anda 512 üyeden oluşan Brezilya Senatosu nun üyelerinin yüzde yirmisi bu mezhebe mensuptur.
Evangelizm i diğer Hıristiyan mezheplerinden ayıran önemli özelliklerden birisi ; agresif misyonerlik; anlayışını benimsemiş olmalarıdır. Bu anlayış sahipleri misyonerlik yaparken gerektiği takdirde şiddet kullanmayı bile mübah görmektedirler. Bu özellikleri ile Evangelizm in Hıristiyanlığın kanlı kılıcı konumundadır.
Alman Welt am Sonntag gazetesi, 30 Mayıs 2004 tarihli nüshasında, Vatikan ın büyük bir meblağdan oluşan bir fonu gizli bir organizasyon olan, insanları Evangelist Yapma Cemaati nin (Congregation for the Evangelization of Peoples) kullanımına verdiğini yazmıştır. Bu haber, Vatikan ile Evangelizm in rakip değil müttefik olduğunu göstermektedir.
israil'in tekrardan doğuşunun incil kehanetinin bir parçasına olduğuna inanan, israile'e baskı yapamanın tanrı'nın isteklerine karşı gelmek olduğunu düşününen bir hristiyan mezhebi. ayrıca temsilciler meclisi'ndeki eski çoğunluk liderlerinden dick armey,tom delay, gary bauer, jerry falwell, ralph reed ve pat robertson evanjelik olmalarının yanında israil lobisinin etkin isimleri arasında sayılabilir.