sadece muzigin yarismasini gereken yarismadir.oy verilirken ulkeler yerine sarki isimleri yazmali ve boylece siyasi bir yaris icine girilmesi engellenmis olur.
bir iki göbek sallasın, kalçalarını kıvırsın. sonra da neymiş türkiye' yi temsil ediyormuş. breh breh breh.
bir defa eğer şarkıcı beni temsil edecekse ne dediğini anlamam lazım değil mi?
müslüm baba gitsin, ulan hadi hakkı bulut'a da razıyım. hiç olmazsa anlarım ne dediğini.
hem kuzum biz orada kültür emperyalizmine ne kadar meta olduğumuzu mu ispatlamaya çalışıyoruz yoksa kendi kültürümüzü mü tanıtmaya çalışıyoruz. allaaasen.
son hali şöyle olan bir yarışmadır;
- eski yugoslav ülkeleri birbirine puan verir.
- eski sovyetler birliği ülkeleri birine oy verir.
- baltık ve iskandinav ülkeleri birbirine oy verir.
- benelüx ülkeleri birbirine oy verir.
- geriye kalan ülkeler de genellikle resmi politikasına göre şekillenmiş puanları diğer ülkelere verir.
- son olarak bir de türkiye; ermenistan' a, yunanistan' a her sene yüksek puanlar verir ama onlardan hemen her sene; "turkey non point" alır.
San Marino - Ekonomik krizden dolayı çekildiler.
Letonya - Ekonomik krizden dolayı çekildiler. Avusturya - Politik oyları protesto etmek için 2008 den beri katılmıyor.
Fas - Yarışmaya ilk ve son defa 1980 de katılan Fas geri dönmeyi düşünmüyor. italya - Politik oyları protesto etmek için 1998 den beri katılmıyor. Lübnan - israil'le yarışmak istemedikleri için çekildiler.
Lüksemburg - Alınan başarısız sonuçlar yüzünden 1994 ten beri yarışmıyorlar.
Tunus - Yarışmaya 1977 de başvuran Tunus, israil'le yarışmak istemediği için geri dönmeyecek. Cezayir - israil'le yarışmak istemediği için yarışmaya katılmıyor. Libya - israil'le yarışmak istemediği için yarışmaya katılmıyor. Mısır - israil'le yarışmak istemediği için yarışmaya katılmıyor. Ürdün - israil'le yarışmak istemediği için yarışmaya katılmıyor.
Vatikan - Ulusal Televizyon kanalları bulunmadığından yarışmaya katılamıyor.
Monako - Alınan başarısız sonuçlar yüzünden yarışmıyorlar.
"Türkiye - Politik olaylar, yalakalık ve israil yüzünden hala yarışmaya devam ediyor."
daha önce de söyledim trt'den sikerim eurovision'unu deyip katılmama kararı vermesini bekliyorum, istiyorum. hadise çok önemli değil ama bu yarışma kenan doğulu, sibel tüzün, mor ve ötesi, athena gibi önemli kişi ve grupları yedi. kimi gönderecez lan daha bu yarışmaya başarı için.
son zamanlarda kazananın masabaşında belirlendiğinden şüphe duyduğum yarışma.
türkiye'de oturdukça bi tarafları büyüsün isteyen insanların düşündüklerinin aksine avrupanın diğer ülkelerinde de çok önemsenir bu yarışma.ispanya günlerce canlı yayın yapar arenadan.hatta temsilcisini ünlü grupların ve şarkıcıların yarıştırılmasıyla (yiyosa türkiyede yaptır bunu burnu büyüklere) halka seçtirirler.isveçte günlerce melodifestivalen düzenlenir temsilciyi seçmek için.elemeler,çeyrek finaller,yarı finaller,finaller...şampiyona havasında geçer şarkı ve şarkıcı seçimi.hatta bazı ülkeler bu seçim işlemlerinin yapıldığı sürece ve tv programlarına kendilerince isimler verirler.
isveç : melodifestivalen
sırbistan : beovizija
arnavutluk : FESTIVALI I KËNGËS
bulgaristan : EURO-BG-VISION
hollanda : NATIONAAL SONGFESTIVAL
ingiltere : making your mind up (2009 için)
portekiz : FESTIVAL DA CANçãO
norveç : MELODI GRAND PRIX
polonya : PIOSENKA DLA EUROPY
slovenya : EMA
hırvatistan : dora
israil : kdam
estonya : eurolaul
romanya : SELECTIA NATIONALA
makedonya : skopjefest
malta : song for europe
irlanda : eurosong
belarus : eurofest
çek cumhuriyeti : eurosong
danimarka : MELODI GRAND PRIX
finlandiya : EUROVISION LAULUKILPAILU
almanya : VORENTSCHEID ZUM GRAND PRIX
izlanda : SöNGVAKEPPNI SJóNVARPSINS
letonya : EIRODZIESMA
litvanya : EUROVIZIJOS DAINU KONKURSAS
bunun bir yarışma olduğunu,zaman geçirmek ve eğlenmek adına futboldan ya da basketboldan farkı olmadığını;futbolda kazanabilmek adına nasıl ki yabancı futbolcu transfer edilir milliyetçiliği dar alanda düşünmeden ,işte bu yarışmada da kazanabilmek adına ingilizce şarkı söylemenin de anti-milliyetçi bir durum yaratmadığını belirtir;bu sene muhtemelen kazanacak olan bosna hersek ya da ermenistan ı şimdiden tebrik ederim.
her sene izleriz bir kadın ve bir erkek çıkar, stüdyodaki seyircilerin ne kadar muhteşem olduğundan bahseder televizyonları başındakilere. "-what a wonderful crowd it is" ama bu hiç bir sene sekmez. yarışma hangi ülkede yapılırsa yapılsın hep aynı cümleler çıkar ağızlarından. birbirleriyle olan diyalogları da daha önceki yılların farklı versiyonlarıdır. sürekli aptalca iltifatlar ve "e hadi artık alkışlayın ama daha önceki senelerde de öyleydi" psikolojisi içinde tavır takınıp, seyircileri yönlendiren bir bayan ...pardon ...iki "bayan" sunucu.
katılan şarkılardan biraz bahsedelim. ne kadar boktan olursa olsun, sahnedeki sıkıcı görsel şovlar, göğüs dekolteli sarışın solist, "-i love you my baby", "-bring me back my heart", "-let's love each other", "-say you miss me come and kiss me" gibi artık baygınlık getiren sözleri barındıran şarkılar ve o şarkıları delicesine beğendiğini belli etmeye çalışan bilmem kaç bin kişilik güruhun çıkardığı gürültünün az veya çok olmasından etkilenerek oluşturulan puanlama listeleri, sanırım hiç kimsenin gözünden kaçmamıştır.
ha unutmadan ...
bir de dostluk mesajları verilir, seyircilerin ellerinde çeşitli ülke bayrakları vardır. hatta politik olarak aralarında problem yaşayan iki veya daha fazla ülkenin bayraklarını beraber sallarlar salondaki mevzu bahis ülkelerin vatandaşları... bu hiç değişmez ama hiç ... değişmeyen bir şey daha vardır. o aralarında politik açıdan problemler yaşayan ülkeler nedense oylama sırasında birbirlerine hiç puan vermez. yada bir ülke, diğer ülke artık son sıralardaysa ayıp olmasın diye belki birkaç puan verir. zaten şarkılar söylendikten ve şovlar sonra erdikten sonra verilen puanlar, bir önceki eurovision şarkı yarışmasının yapıldığı tarihten başlayarak bir sonraki eurovision şarkı yarışmasının yapıldığı tarihe kadar geçen zaman içinde vuku bulan politik olayların bilinç altı değerlendirilmesinin dışa vurulmasıdır zannımca.