yıllardır dillendirilen ve artık insanları sıkan bir yalandır, geyiktir. komşu ülkeye oy dağıtan insanlar elbette var fakat eurovision'u her şeyin önceden belirlendiği, senaryolu, dandik bir program olarak görmek de büyük haksızlıktır, hiçbir şey beğenmeyen, nefret edecek şey arayan türk insanının ısıtıp önümüze koyduğu yalandır.
kaç kez bu yarışmayı izlediniz arkadaş, ben merak ediyorum. son yıllarda birinci olan şarkıların neredeyse hepsi bunu hak ederek birinci olmuştur. bütün iskandinavya'nın hatta kuzeyin yarışmaya katıldığını varsayalım. izlanda, faroe adaları, isveç, finlandiya, danimarka... 6 ülkeden alabileceği 72 puanla yarışma kazanamaz norveç. şarkısı iyi olana her zaman oy gelir.
eurovision öncesinde ülkede "beyler komşuya asılıyoruz" mu deniyor? inciciler her yerde mi? hayır, değiller. mesela ben sırf izlanda'ya oy atabilmek için gittim para yüklettim. niye? beğendim arkadaş, seviyorum. var cebimde 3-5 kuruşum, izlanda'ya oy veriyorum anasını satayım. yarışmada 50 puan da alsalar, "bi oy da ben attım ama olmadı hehe" derim, sevinirim. türk insanı neden ermenistan'a ya da yunanistan'a her yarışmada 8-10-12 puan veriyor onu da anlamıyorum. izleyip beğendiğiniz şarkıya oy vereceksiniz, ha komşunun şarkısını beğendiyseniz ona oy verin tabi ki. ama nedir yani, "amaan herkes komşuya veriyo, biz de yunanistan'a atalım" düşüncesi? size zorla oy verin ya da yarışmayı izleyin diyen mi var?
isteyen heyecan yapar, isteyen aylarca yarışma bekler, isteyen komşuya oy verir, isteyen şarkıları dinler. milyonlarca insan mesaj gönderiyor oraya. "komşuya verek" düşüncesindeki insanlar tabi ki sıralamayı etkileyecekler. ama şarkısı iyi olan, şovuyla akılda kalmayı başaran, hak ettiği yere geliyor bir şekilde. birinci olamayabilirsin ama insanlar "vay anasını" derler, verirler oyları, birincilik için kapışırsın.
birinci olamayınca her zaman "siyasi şeyler bunlar hep yea komşuya veriyolar" denir, birinci olunduğunda dünyanın en önemli yarışması olur. arkadaşım, bu yarışmanın oylarını senin benim gibi insanlar veriyorlar. kimin nasıl bir siyasal çıkarı olsun bu yarışmadan?
ha illa ki "komşusu çok olan" kazanır diyorsan açıp bi' bak finlandiya'nın, norveç'in, sırbistan'ın kaç komşusu varmış. en büyük şanssızlığımız, suriye, iran, ırak'ın falan avrupa'da olmaması. yoksa her sene biz kazanırdık.
müzik zevklerinin coğrafyaya göre değiştiği düşünüldüğünde bariz bir yalandır. zira yunanistan'ın, azerbeycan'ın müziklerinde türk ezgileri bulunduğunda kulağımıza hoş geldiği gibi balkanların da kendine göre ayrı bir müzik zevki vardır. komşuculuk dense de siyasi bir sebebi olsa bile her bölge kültür paylaşımından dolayı birbirine yakın yerlerin müziklerinden hoşlanır.
artık iyice sıkıcı olmuş bir klişe bu.
aslında bir yere kadar doğru. şöyle ki; evet, 12 ve 10 puanlar ve hatta 8 puan komşulara veriliyor. ama birinciyi belirleyen unsur bu değil. sonuçta her ülkenin en fazla 3-5 komşusu oluyor. esas belirleyici olan puanlar 7, 6 ve 5. çünkü genelde onlar beğenilmiş olan şarkılara veriliyor. milletin yıllardır "herkes komuşuna oy veriyor" diye ağlaması saçmalık, zira bizi çok "seven" komşularımız olmasa da biz de bir kere 1. olduk. o ara oyların büyük katkısıyla hem de.
bu sene sistem biraz daha değişti ve komşuya giden puanların miktarında da değişim olacak bence.