siyasi arenada birilerine baska seyler veren ulkelerden cok daha masum olan ulkelerdir, bir de "komsu" soylemlerine aynı cografya, benzer kultur, benzer begeni acısından yaklasmakta fayda vardır
balkan ve baltık ülkeleri aralarında mütemadiyen paslaşırlar. almanya fransa isviçre ve hollanda'dan bize 12 garanti sayılır. monaco her zaman fransaya verir oyunu. bide biz mal gibi bi yunanistana 12 ermenistana 10 veririz. bülent özveren hep tekrarlar ya komşuya veriyolar diye. gereksiz. bizim hangi komşumuz bizim iyiliğimizi istiyo ve biz hangi birini seviyoruz. böyle oy vereceğinize, vermeyin yaw!
bu yarışmada müziğin ikinci hatta üçüncü planda kaldığını gösteren durumdur. iskandinavlar birbirne ,slavlar birbirine,diğerleride bu iki gruba vermiştir. Siyasi peşkeş söz konusudur. Böle yarışmaları ciddiye almamak lasım.
(bkz: şike)
(bkz: şahibe)*
almanya: türkiye,polonya,avusturya
andorra : ispanya
avusturya: almanya,türkiye
belcika: fransa, türkiye, hollanda
bosna hersek: türkiye, makedonya, sırbistan, hırvatistan
hırvatistan: sırbistan
danimarka: isvec,norvec,izlanda
estonya: rusya,letonya,finlandiya
finlandiya: isvec
fransa: türkiye,ermenistan,belçika
hollanda: türkiye,belcika,ermenistan
ingiltere: irlanda
ispanya: portekiz
isvec: norvec,izlanda,danimarka
isvicre: fransa,almanya,türkiye
izlanda: norvec,isvec,danimarka
güney kıbrıs: yunanistan
letonya: rusya,estonya
makedonya: bosna hersek, türkiye
moldova: romanya,rusya
norvec: isvec,izlanda,danimarka
portekiz: ispanya
romanya: rusya,moldova
sırbistan: rusya türkiye: bosna hersek, makedonya
ukrayna: rusya
yunanistan: güney kıbrıs
görüldüğü gibi tabloda, türkiye nin oy aldigi ülkeler ikiye ayrılmaktadir. birincisi batı avrupada yasayan gurbetcilerimizin yogun olarak yasadigi ulkelerdir.örnek vermek gerekirse, almanya, avusturya, belcika, hollanda, isvicre, fransa ... diğer ülkeler ise balkanlarda yasayan halklar ve türk kökenli vatandaslardan gelmektedir. türkiye bu sayede 0 puan almaktan kurtulmaktadir.
diğer ülkelere geldiğimizde en büyük paslasma iskandinav ülkelerinde gözükmektedir. mesela izlanda, isvec, norvec ve danimarka her zaman birbirine oy verirken, kendini soyutlayan finlandiya ya genellikle 1 veya 2 oy çikar. çünkü bu ülke kendini viking olarak görmez.
baltiklar genellikle ikinci siradadir. baltik ülkeleri ruslara karşı her türlü nefrete sahip olmasına karşın 12 puan her zaman rusyaya gider. bunun sebebi ülkelerin %25 in rus populasyona sahip olmasidir.10 ve 8 puanlar birbirleri arasında paylasılırken, genellikle en sevilmeyen ülke litvanya olur. bu ülkeye 6-5 gibi puanlar verilir.
balkan ülkelerine geldigimizde, her ne kadar 1991-1995 arasi birbirlerini katletselerde, sırplar ve hırvatlar birbirlerine oy vermekten cekinmez. cunku bu ulkelerin icinde yogun derece bu ırklar yasar. ozellikle bosnalı sırp adini verdigimiz toplulukların sayesinde, sırbistan her zaman 8-10 puanı kapmaktadir.
benelüks ülkelerinde, belçika, hollanda,fransa arasında paslasma olur. bunun sebebi, fransızca konusanların, valonların kendini fransız gibi hissetmesi ve oylarini fransaya göndermesidir. bu paslasmadan isvicre de nasibini alir.
son olarakta avrupadaki gurbetçilik kavramidir. ozellikle birlesik krallık, ülkede yasayan irlandalıların yüzünden her sene 12 puanı irlandaya gönderir. keza türkiyealmanya iliskisi gibi, almanya ikinci veya birinci en yüksek puanini polonya ya atar. bunun sebebi özellikle doğu almanya nın polonyalaşmasıdır.
ve tabiki de geçen sene gördüğümüz gibi fransaermenistan ilişkisinin de sebebini hepimiz bilmekteyiz.
türkiye nin neredeyse bütün komşularıyla arasında siyasi sürtüşme bulunmasından mütevellit komşularıyla beraber içinde bulunamadığı gruptur. avrupa nın huzurlu bölgelerinde komşu ülkeler enseye şaplak g.te parmak olduğundan her yıl birbirleriyle paslaşmaktadırlar. türkiye ye ise bu yıldan itibaren komşusu olmayı 15 km farkla kaçıran soydaş azerbaycan dan 12 puan gelecektir.
dünkü ve daha önceki hezimetlerden sonra artık kafaya takılmaması gereken ülkelerdir. zira biribirine oy vermekten başka yedikleri iyi bir halt yoktur.bunlar sovyet rusyanın ve osmanlının sıçtığı boktur. birbirlerini yalayıp dururlar. verdikleri oylardan da hayır gelmez. türkiye komşularından oy almayan tek ülke olup bu yarışmaya herkesten çok değer verdiği için bu sene de gönüllerin şampiyonu olmuştur.
neredeyse tum ulkerler biz de dahil, ermenistan a oy verdi. sirf adamlar ilk kez girdiler diye.
orada birinci gelmesi gereken ulke isverc ya da ukrayna olmaliydi. hele de o litvanya ya nasil oy verdiler anlamadim. ve yunanistan her sene 10 puan verdigi turkiye ye hic oy vermemistir.
seneye artik tum oylar rusya ya ve azerbaycana gidecektir.
gayet normaldir, anlaşılır bir durumdur. komşuluk gereği ülkelerin kültürel yakınlaşmaları ve ortak toplumsal zevklerinin oluşmasının sonucudur. birbirlerine oy vermeyip mahmuta mı oy versinler yani?