mor ve ötesi kendi alanında başarılı bir gruptur. bu tartışm agötürmez bir gerçek. lakin eurovision pek ustalara göre değil daha çok acemi grup ve anatçılara göre bir yarışmadır. bu da şu demek olur ki profesyonellerin yarışmayı kazanamaması halinde mesleki başarıları halktarafından sorgulanır.
anti-emperyalist tavırlarını burda da görmeyi beklediğimiz, ama aslında grubun daha da popüler olma gibi bir gaye de güdebileceği artılı-eksili değerlendirme. evet çok önemsiyoruz, sesimizi duyurduğumuz alanlardan birisi olduğunu düşünüyoruz, milli maç gibi algılıyoruz burası doğru, madem öyle, bırakın böyle devam etsin.
madem sertab'lar athena'lar kenan'lar popüler insanlar emek verip sonuç almaya çalışıyor, her sene alakalı alakasız ilginç sonuçlarla ilginç ülkeler birincilik kazanıyor, biz de kafamıza estiğinde özenelim, milletçe kendimizi göstereceğiz diye (!) yırtınalım, kafamıza estiğinde de rimi rimi ley diyip geçelim..
ha mor ve ötesi de bir türk grubudur, iyi de müzik yaptıkları söylenir, o zaman katılması yadırganmamalı. ince nokta eline her mikrofonu aldığında ordu-siyaset-milletten dem vuran anti-emperyalist solcu abilerin duruşu, tabi bu da kişiye göre değişir...
bir derdim var'ın melodisinin çalıntı olduğunu duyunca, beni, yarışmaya da çalıntı melodiyle katılmasalar bari diye kaygılandıran olay.
not:duydum sadece.
Belirgin bir sol duruşları ve anti-emperyalist söylemleri var. Bu nedenle teklifi kabul etmelerinin ardında mesajlarını uluslararası platforma taşımak gibi bir amaç olabilir.
Fena da olmaz aslında; Türkiye den gelen bir rock grubunun barış şarkısı söylemesi, Eurovision un bu yılki prestijini tek başına kurtarabilir.
bütün ülkeler eurovision'a öylesine seçtikleri şarkıcı veya grupları gönderirlerken biz senelerdir aylar öncesinden tartışmaya başlıyoruz. yarışmaya katılacak olan kişi ya da kişiler belirlendikten sonra onların başarılı olup olamayacakları konusunda yine sıkı ve sonu gelmeyen tartışmalara giriyoruz. neden mi? takdir edilmeye, bir şeylerde derece almaya ihtiyacımız var. o kadar yerlerdeyiz ki eurovision gibi hiç bir ülkenin önemsemediği izlemediği yarışmayı biz bu kadar çok önemsiyoruz. *
anti-emperyalist mor ve ötesi grubunun ''amaaan petrol canım petroool'' adlı eseri coverlayarak katılmasını beklediğim yarışmanın resmi açıklaması. şimdi sayfalarca yazılabilir haklarında nerde solculuk nerde darbe hani siz sağlam duruşlu bi gruptunuz diye ama nafile. kendilerine kendi şarkılarıyla seslenmek en doğrusu kanımca. ''ayıp olmaz mı mor ve ötesi? bu işler o kadar kolay mı??''
türkler, katıldıkları her türlü organizasyona damga vurmak, başarılı olmak isterler. Bunun sebebi taa cumhuriyetin ilan edilmeden önceki zamanlarına dayanır. Topraklarımızı paylaşmak isteyen çeşitli avrupa devletlerine karşı her zaman bir adım önde olduğumuzu gösterme isteğinden kaynaklanır. Ama sanki fazla inanmışızdır bazı şeylere. içimizdeki ''hem avrupaya karşı olmak, hem de avrupa özentisi olmak'' kavramlarını yenemediğimizden şöyle, sadece eğlence amaçlı yapılmış bir yarışmanın etkisine kendimizi yıllarca kaptırabiliyoruz. Bizim kadar ciddiye alan başka ülke yoktur bu yarışmayı.
Mor ve ötesi'nin katılmasının pozitif veya negatif bir yönü olamaz. Adamlar çıkıp şarkılarını çalıp söyleyecekler. Orda 1. olmak bizim egomuzu tatmin ediyor ya..avrupaya karşı başarılı olduğumuzu ıspatlıyoruz ya..
fazla ciddiye alınmamalı bu tarz yarışmalar. ingiltere 2 hafta önceden şarkıcıyı seçiyor, son hafta parçayı kaydedip, mixi ve masteringi tamamlayarak gönderiyor. biz ise aylar önce, belki de avrupada yaşayan kişilerin %70'nin bilmediği bir yarışmayı ciddiye alıyoruz. üstün olmak için, kendini ıspatlamak için, sizden daha iyiyim demek için. saçmalık.
dün tuna kiremitçi köşe yazısında mor ve ötesi'nin iyi bir tercih olduğunu, mor ve ötesi'nin, şarkılarında verdikleri mesajları uluslararası platforma taşımak için bu teklifi kabul etmiş olabileceğini ve bu mesajların yerine ulaşması için şarkının ingilizce olması gerektiğinden bahsediyordu. bana göre ise ne yaparlarsa yapsınlar ben kurbanım onlara.
yarışma için yaptıkları şarkı merakla bekleniyor. beğenilme durumuna göre biliyoruz ki bu durum daha bir çok defa sorgulanacak. ''başka grup mu yok'' ya da '' süper şarkı olmuş '' yorumlarını duyar gibiyim. fısıltı gazetesi, şarkının türkçe olacağını söylüyor.
yaptığı müziğin sıradanlıkta son nokta olması sebebi ile türk insanını çok iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum. rock olsun türkçe olsun tamam rock müzik dinlerim o zaman baba zihniyetindeki çoğu müzikalite arayışından yoksun türk dinleyicisini temsil edeceğinden bu aslında toplumumuzun müziğe ne kadar iyi baktığının sıralaması olacak türde bir yarışma olacaktır. ha diğer ülkeler çok taş gruplar mı çıkarıyor? hayır. ama bizimkinin de bir şeye benzemediği kesin.