european political spectrum

entry2 galeri0
    1.
  1. upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/36/European-political-spectrum.png/500px-European-political-spectrum.png

    dr. hans slomp'un "European Politics into the Twenty-First Century: Integration and Division" adlı eserinde bulunan bir şemadır. adından da anlaşıldığı gibi avrupa'daki siyasal görüşlerin -kabaca- ne yana düştüğünü gösterme amacı taşır.

    zaten kitap mevcut avrupa siyasal hayatını genel hatları ile anlatmaya çalışır. amerika'daki birçok üniversitede, avrupa siyasal hayatına giriş babında okutulan bir eserdir.

    yazarı 'hans slomp' şu an hollanda'daki radbound university nijmegen'da çalışmalarını südürmekle birlikte geçmişte New York State School of Industrial and Labor Relations, Cornell University, University of Turku, Universidad de Granada, Cornell University, Ithaca NY, Universidad Autonoma de Bucaramanga in Colombia, Universidad Catolica Argentina in Buenos Aires gibi farklı ülkelerden, birçok üniversitede ders vermiştir.

    uzmanlık alanı 'labor relations' olan yazar bölge olarak avrupa'yı seçmiş olsa da çalışmaları genel olarak avrupa ile birleşik devletlerin karşılaştırılması üzerine kuruludur. *

    *

    edit: yine anlayamayanlar çıkmış *. biz gelenekselleşen açıklamamızı yapalım.

    yazar farklı politik görüşleri sınıflandırmak için kriter olarak iki farklı zıtlık göstermiş.

    ilki: sol - sağ (parantez içinde sola yenilikçi, sağa tutucu demiş)

    ikincisi: özgürlükçü - otoriter (yine parantez içinde özgürlükçü kanada yenilikçi, otoriter tarafa tutucu sıfatını uygun görmüş)

    ve ideolojileri, sadece bu iki özelliği baz alarak konumlandırmış.
    buna göre anarşizm sol ve özgürlükçü bölgenin sınırlarındayken, komunizm sol ama otoriter bölgeye denk düşmüş. tahmin edilebileceği gibi faşizm de sağ ve tutucu bölgenin son noktasında bulunuyor.

    görüldüğü gibi basit ve yüzeysel bir sınıflandırma.
    zaten bu tablonun çizilme amacı ilk defa siyaset bilimi ile karşılaşanların ürkmemesini sağlamak ve herkesin anlayabileceği bir şey oluşturabilmek.

    ancak zaman zaman, bu "herkes" kelimesinin sınırlarına dahil olmayan, nevi şahsına münhasır kişiler de çıkabiliyor.
    3 ...
  2. 2.
  3. http://upload.wikimedia.o...an-political-spectrum.png

    komünizm, anarşizm, faşizm gibi 3 görüşü aynı seviyede alarak soru işaretleri yaratan spectrum. bir akademik çalışmadır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük