rahatsız edici bir sozcuğun yerine hafifletilmiş, yumuşatılmış, güzelleştirilmiş sözcüğün kullanılması sanatıdır. "öldü" demek yerine, "hayatını kaybetti" ya da "nalları dikti" demek gibi.
türkçe'de "güzelleme-güzel isimlendirme" olarak adlandırılır.
edebi sanatlardan biridir. kötü ya da olumsuz birşeyin hötönk diye değil de daha nazik bir biçimde söylenmesidir.
türkçeye bildiğim kadaruyla üstü kapalı anlatım diye geçmiştir.
örnek:
balık eti kız (euphemism)=bildiğin şişko demektir.
edebi sanattır. kulağa hoş gelmeyen, rahatsız edici bir kelimenin yumuşatılıp verilmesidir. tam tersi ise cacophony diyebiliriz. her ne kadar phoneme bazında da olsa o da rahatsız edecek şekilde kelimelerin kullanılmasıdır. Slang -argo- kullanımı euphemism uygun değildir. politeness zayıflatır ve etkisini düşürür.
--spoiler--
an euphemism is a harmless word, name or phrase that substitutes an offensive or suggestive one. some euphemisms intend to amuse, while others intend to give positive appearances to negative events or even mislead entirely. Euphemisms also often take the place of profanity.
*** türkçe tanımı daha önceki entry lerde yapıldığı için ingilizce'de de sıklıkla kullanılan euphemism'i ingilizce ifadesiyle aktarma gereği duydum. euphemism hepimizin bir şekilde mecburen kullanmak zorunda olduğu bir sanattır; eğer ki biz bu sanatlı söyleyiş tarzından yararlanmazsak çevremizdeki birçok kişinin kalbini kırabiliriz. kısacası euphemism; kötü ya da negatif etki uyandıran bir durumu söylenebilir biçime getirmektir.
ingilizce için örnek verirsem;
plump - overweight
supervisor - boss
misinformation - lie
pre-owned - used
disabled - handicapped
pass away - die
correctional facility - prison
*** ama en sevdiğim;
scottish play - macbeth
*** bunlar da bir şey mi diyebilirsiniz...biraz ''kırmızı noktalı'' örnekler ( bakın 'kırmızı noktalı' diyerek bile euphemism yaptım, 'erotik' kelimesini kullanmadım mesela ) verirsek...
escort service - prostitutiton
pregnancy termination - abortion
making love - sexual intercourse
privates - genitals
edebi bir sanat olmasının yanında diplomatik lisan açısından önemlidir.
mesela almanlara nazi veyahut hitler benzetmesini yapmak kolaydır ancak kayda değer değildir.
zamanında nerede ise hepimizin sevmediği başbakanlardan olan mesut yılmaz almanlarla aramızın bozuk olduğu günlerde Lebensraum tabirini kullanıyor. yani kısaca yayılmacı alman görüşünü.
ve bu alman medyasında uzun süre yer buluyor.
eğer siz hitler benzetmesi yaparsanız alman kamuoyu bunu gerçekten ciddiye almaz ve söylediğiniz sadece iki ülke ilişkilerini gerer.
ancak lebensraum tabirini kullandıınız bir başbakan herhangi bir toplumda bile az çok yer edinir ve etkisi hitler veyahut nazi tabirinden daha ötedir.
bunun adına monşer diplomasisi diyen sayın büyüklerimiz iki gün sonra utanmak ve bu ülke insanını küçük düşürmek amaçlı durumu toplama çalışmalarına defalarca girdiler.
umarım ders çıkarılır ancak hiç öyle gelmiyor bana.