Balzac'ın en önemli eserlerinden biridir. Comedie Humanie'nin Taşra Hayatından sahneler bölümüne dahildir. 1833 yılında yazılmıştır. Balzac romanda dünya edebiyatının en büyük cimri tiplerinden birini yaratır. Grandet Baba hakim duruma gelen yeni değer yargılarını, para merkezli bir yaşamı temsil eder. Bu yeni düzen insani değerleri ikinci plana atmaktadır. Aslında Balzac bize bunu romanın bazı yerlerinde belli eder:
"Ancak en müşfik duygularla çarpan bu asil kalp demek ki insanların yararıyla ilgili birtakım hesaplara boyun eğecekti. Demek ki para bu yüce hayata soğuk rengini verecek, baştan başa duygu olan bir kadına duyguya karşı bir güvensizlik aşılayacaktı."
Grandet Baba öylesine cimridir ki kardeşinin ölüm haberini gördüğü gazetenin üzerinde aradan geçen kısa süre içinde hesap yapmaya başlar. Gazetenin üzerinde rakamlarla oynayan Grandet baba kardeşini unutmuştur.
"Cimriler öteki dünyaya inanmazlar, onlar için ancak şimdiki zaman vardır. Bu düşünce yaşadığımız çağ üzerine korkunç bir ışık tutuyor." der romanın bir yerinde.
yaşlı garndet ile moliere in cimri adlı komedyasındaki harpagon un cimriliklerini karşılaştırmak için tde bölümlerinin batı edebiyatı dersinde okutulan kitap. *
hakkında balzac'ın:' moliere cimriyi yarattı ama ben açgözlülüğü yarattım' dediği ve her ne kadar adını romanın adı olarak görmesek de ana karakterlerden biri olan fıçıcı grandet'in a christmas carol'daki ebenezer scrooge karakterini aklıma getirdiği romandır.
balzac'in iki basyapitindan biri.
genellikle en iyi yapiti olarak goriot baba gosterilse de eugenie grandet de onun kadar onemli bir yapittir.
klasik balzac tarzi bir romandir. kisiler abartili, detaylar , tasvirler yogundur. ornegin baba grandet resmen canavar kadar kotu islenmistir. erol tas bile yesilcam'da arada iyi rollere oynamistir~
Bu roman Balzac` ın en güzel eserlerinden biri hatta şaheseri kabul edilir. Yazar bu romanında tip yaratmaktaki kudreti kadar üslubunun da en güzel örneğini vermiştir.
ayıptır söylemesi kitap okuma özürlü olmakla birlikte az evvel dilime takılandır.
zamanında özetini falan okuduysam, artık.
öjeni grande neydi la, diyip gogılın serin sularına attım kendimi.
çıka çıka cimri bir adam çıktı.