Vikipedi ansiklopedisine gore ; Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti (Ityopp'ya Federalawi Demokrasiyawi Ripeblik) Türkçe'deki diğer adı Habeşistan olan bir doğu Afrika ülkesidir. Komşuları Sudan, Eritre, Cibuti, Somali, Kenya ve Uganda'dır. Başkenti Addis Ababa, yüzölçümü 1.127.127 km², nüfusu 65,3 milyon civarıdır.
çok eski bir uygarlığın üstünde yükselmesine rağmen mısır' gibi yükseldiği uygarlıkla zamanla bağları kopmuş ve 3. sınıf ülke konumuna düşmüştür. açlık-iç savaş gibi ezeli sorunlarıyla boğuşan bu ülkenin insanları hristiyan, musevi, müslüman ve animisttir.
Tarihi milattan önce 3000li yıllara kadar giden ve Mani'nin 3. yüzyılda dünyanın en büyük dört krallığından biri dediği afrika ülkesidir.Etyopya'nın karşılığı olan kelime Eski Ahitte (Yaradılış Kitabı 10, 6-8) ibranice "Kuş" olarak geçer ve Kuş, Nuh Peygamberin oğlu Ham'ın oğlu, Nemrut'un da babasıdır.
"Etiyopya" kelime anlamı olarak yanmış yüzler ülkesi anlamına gelmektedir. Yunancadan devrişilmiş bir kelimedir (Bkz. David H. SHINN-Thomas P. OFCANSKY: Historical Dictionary of Ethiopia, The Scarecrow Press 2004, p. xix.)
Etiyopya'nın kuzey bölümü Antik Mısır'daki Firavun Dönemi'nde Tanrı'nın toprakları olarak ifade edilirken, 10 emrin bulunduğu Ahit Sandığı'nın son dinlenme yeri olarak kabul edilir . Ayrıca Etiyopya, monarşik geleneğin en uzun devam ettiği ülkelerden biridir. Ünlü Saba Melikesi Etiyopyalı olmakla birlikte kendisi ve Kral Süleyman Etiyopya'nın efsanevi kralı 1. Menelik'in ataları kabul edilmektedir . (Bkz. Stuart Munro-HAY: Quest for the Ark of Covenant: The True History of the Tablets of the Moses, I. B. Tauris & Company, 2003, p.144).
Etiyopya'da 1268 yılından 1975 yılında Haile Sellassie'nin öldürülmesine kadar devam eden hanedanlığa Süleyman Hanedanlığı ismi verilmektedir. (Bkz. T.S.TWIBELL: "Ethiopian Constitutional Law", Loyola of Los Angeles International and Comparative Law Journal, vol. 21, 1999, p. 406).
(bkz: alın teri)
afrikadaki diger bir cok ulke gibi bu ulkede de sayisiz dil konusulmaktadir. daha once okullarda okutulan tek bir dil varken, "bati taraftari" hukumetler, herkese kendi dilinde egitim ozgurlugu vermislerdir. bu nedenle, ulkenin guneyinde bir koyde okula giden cocuk, kuzeye gitme, orada bir universitede okuma sansini yitirmistir. ayni sekilde, kuzeyde universiteyi bitirmis bir genc, guneyde calismaya gitmek istememektedir, cunku onun dilini konusan bir insan bulamayacaktir.
kuzey-guney kendilerinin kullandigi en acik ayrim ama bu ulkede yirmiden fazla egitim dili var. bu insanlar gitgide birbirinden uzaklasiyor. silah tuccarlari ellerini avusturuyorlar, o son kivilcimi cakmak icin uygun anin gelmesini bekliyorlar.
ulkemizde de egitim dili konusunda benzer bazi tartismalarin yasandigini dusunursek, biraz daha incelemekte fayda var bu ulkenin yakin tarihini.