etkili türkçe konuşma

    2.
  1. Toplumun kanayan yarasıdır.istenilse en iyi şekilde icra edilebilen durumdur, lakin artık düşünmenin bile sadece ihtiyacı kadar kullanılıp, kalan kısmı beyinden atmayı başardığımız olasılığının gerçekleştiği kötü de bir hadisedir.
    3 ...
  2. 1.
  3. ETKiLi KONUŞMA EĞiTiMiNiN iÇERiĞi
    NEFES; SES BOĞUMLAMA: Nefesin doğru ve gerekli biçimde alınıp kullanılabilmesi, ses sınırının genişletilmesi, sesin etkileyici bir düzeye ulaştırılabilmesi, seslerin doğru yerden ve doğru zamanlamayla çıkartılabilmesi konularında yapılan çalışma ve alıştırmalar.
    FONETiK – DiKSiYON: Konuşma bilimi ve konuşma sanatı. Duygu ve düşüncelerin doğru ve etkileyici bir biçimde aktarılmasının sağlanması, ağızdan çıkan sesin özelliklerinin tanınması, daha anlaşılır konuşulabilmek için yapılacak çalışmalar, tonlama ve vurgulamalarla doğru telaffuzun birlikte uyum içinde kullanılması, konuşmayı daha anlaşılır, ilgi çekici, renkli ve etkileyici hale getirmeyi hedefleyen alıştırmalar.
    KONUŞMA UYGULAMASI: Karşılıklı konuşmalar, topluluk önünde konuşmalar, günlük konuşmalar, amaçlı konuşmalar, hazırlıksız konuşmalar. Katılımcı kendi seçtikleri bir konuda konuşma hazırlayarak geldikleri, topluluğa hitaben ve kamera karşısında yapılan konuşmalar. Konuşmaların eleştirilmesi.
    BEDEN DiLi: Kendine güvenli, işini iyi bilen ve yapan, nitelikli bir insan olduğunuzu sözlerinizle olduğu kadar beden dilinizle de ifade ediyor olmalısınız. Bu amaç doğrultusunda yapılan uygulama çalışmaları
    Konuşmanın Özellikleri

    1. iyi bir konuşma yıkıcı değil yapıcı olmalıdır.
    2. iyi bir konuşma ilginç ve değerli konuları kapsamalıdır.
    3. iyi bir konuşma konuşmacının kişiliği ile bütünleşmelidir.
    4. iyi bir konuşma belli bir amaca yönelmelidir.
    5. iyi bir konuşma dinleyicinin ilgisini ve dikkatini çekmelidir.
    6. iyi bir konuşma sağlam ve doğru bilgilere dayanmalıdır.
    7. iyi bir konuşmada uygun bir ses tonu ile jest ve mimik uyumu olmalıdır.

    iyi Bir Konuşmacının Kişilik Özellikleri

    1. Kişi kendisinin eleştiricisi olmalıdır.
    2. Kendindeki yetenekleri başkalarıyla paylaşmalıdır.
    3. Kendisindeki güçlü ve zayıf yönleri bilip, kendisini sürekli geliştirmelidir.
    4. Öğüt verme, tutarlılık ve içtenlikten uzaklık gibi olumsuzlukları reddeder.
    5. Ahlaki sorumluluklarını bilir.
    6. Dinleyenler üzerinde liderlik rolünü benimsetmelidir.
    7. insan üzerinde olumlu etki bırakmasını bilir.
    8. Başarısızlık inancını reddeder, gözlem gücü gelişmiş olup coşkusu ve enerjisi her zaman vardır.

    Etkili ve Güzel Bir Konuşma için Dili Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler:

    a. Cümleleri kısa tutun. Bunun için cümlelerdeki sözcük sayısı on-on ikiyi geçmemelidir. Zira kısa cümleler uzun cümlelere göre daha kolay anlaşılır. Ancak bu, her zaman kısa cümleler kurun demek değildir. Zaman zaman konuşmada uzun cümleler de olacaktır. Bunun ölçüsünün ayarlanması önemlidir.
    b. Değişik cümle türleri kullanın. Yüklemleri hep aynı soydan olan cümleleri sıralamaktan kaçının. Yerine göre dolaylı anlatım, soru, olumlu-olumsuz cümleler de kurulmalıdır.
    c. Etken çatılı cümleler tercih edin. Çünkü edilgen çatılı cümleler dinleyicilere daha zor gelir.
    d. Konuşma metnini okuduktan sonra üzerinde cümle cümle çalışın. Bunun için cümleleri yüksek sesle okumak iyi bir antrenmandır. Aynı zamanda sesinizi kulak verin, takılan aksayan yanları bulup düzeltmeye çalışın.
    e. Doğruluğu herkesçe bilinen farklı anlamlara gelmeyen kelimelerden cümleler kurun. Bu, yanlış anlamayı önleyen önemli bir husustur.
    f. Konuşma metninde gereksiz kelimelere ve cümlelere mümkün olduğu kadar yer vermemeye çalışın.
    g. Konuşmalarınızda belli bir anlamı olmayan “ha”, “hı”, “şey”, “ıııı”, “eeee”, “aaaaa” gibi söz ve sesleri kullanmayın.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük