ne hayvan yetiştiricileri kazanmaktadır, ne de evine et alan halk. aradaki emek hırsızları ceplerini doldurdukça bu ülkeye neydiği belirsiz herşey girer. Hükümet bu sorunu da ancak bu şekilde çözmeye çalışmış ve hata yapmıştır. acaba bu sefer kimler cebini dolduracak merak konusudur.
bu kadar geniş yayla ve hayvan besleme açısından vasıflı olan alanları ihtiva etmesine karşın ithalat yapar hale gelmesi gerçekten rezalet bir durumdur.
tarımda, hayvancılıkta ve bazı alanlarda dışarı bağımlı hale geldiğimizi gösteren acı bir gerçektir. ihracat durumumuz o kadar kötü durumda değil. türkiye dünya pazarına yeni bir alanda açılmıştır. ilk siparişinide moğolistandan almıştır. et ihracatı yapacağımız günlerde yakındır.
kürt sorununun, gönüllü veya zoraki göçün yan etkilerinden biridir. en azından o bölgede sanayi tipi besicilik yatırımları yapılarak aynı işgücünü değerlendirmek gerekir.
planlı ve mantıklı bir politika ile tüm dünyaya et satabilecek kadar büyük bir sektör oluşturabilirdik. hala geç kalınmış değil umarım bu işe bir el atılır da hem doğu halkı için iyi bir istihdam olanağı sağlanır hem de ülke ekonomisi için büyük bir gelir kaynağı açılır.
hükümetin suçu falan değildir. değişen yaşam koşullarının bir sonucudur. burada ahkam kesen kaç kişi bir gün büyük baş hayvana baktı? hayvan'ın yanında 5 dk durunca hayvan gibi kokmaya başlar insan. "doğulular hayvan baksın, inşaatlarda çalışsın bende bir batılı olarak masada oturup gelen evraklara damga vurayım. elim pisliğe değmesin." diyorsunuz. artık o günler geçti kimse kimsenin besleyicisi olmak zorunda değil. senin mühendisliğin okumuşluğun para ediyorsa o parayla gider et ithal edersin.
tarımdan sonra hayvancılığın da tükendiğinin ispatıdır. uzun süreli plan olmaması en büyük neden sayılabilir. devlet planlama teşkilatına esenlikle diliyorum.
aç gözlü et tüccarlarının, küçük-büyük işletmelerin, kasapların ve diğerlerinin kendi kendilerine et piyasasını yükseltmeleri ve et fiyatlarının anormal artışının neticesinde düştüğümüz durumdur.
- hayvancılık ülkesi olup et ithal eden,
- tarım ülkesi olup buğday ithal eden,
- akarsu,ırmak ve göl cenneti olup elektrik ithal eden güzel yurdumdur.
ülkemizin bunca güzel yaylaları varken, bu yaylalarda 2 tane hayvan yetiştiremiyorsunuz ya, yazıklar olsun bu ülkeyi yönetenlere. normal bir yöneticinin yüzünün kızarmasına sebep olan girişimdir.
et ithalatı türkiyede et olmadığından değil, üreticinin çok yüksek tuttuğu fiyatı düşürmek içindir ki millet ucuz et yiyebilsin. hükümete bok atacak beyler, memurlar arasındaki eşitsizliği, belediyelerdeki usulsüzlükleri falan gündeme getirin. inekle koyunla boşuna uğraşıp komik olmayın..bu da benden size bedava danışmalık hizmeti olsun. bak bu hizmeti almayanlar basın toplantısında vuvuzela çaldırıp milleti kendine güldürüyo...
kartellerin halkın ekmeğine gıdasına el uzattığının en büyük kanıtıdır.
et fiyatlarının suni olarak bu kadar yükseltilmesinin kanıtı ise büyük üreticilerin kesimleri durdurarak et enflasyonu yaratmaya çalışması sebebiyle dericilik sektörünün kan ağlar hale gelmesidir. işkembe-i kübradan "hayvancılık öldü" demeden önce hyavnacılık hakkında temel bir kaç bilgi edinme mecburiyeti vardır. nedir bunlar?
1. hayvanlar fotosentez yapmaz ot yerler.
2. onyıllardır doğru dürüst işletilmemiş bir meracılık anlayışı ile türkiyedeki meralar, ülkede yaşayan hayvanların ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktadır.
3. saman hayvanı beslemez. sadece midesini doldurur. tokluk hissi verir.
4. hayvanları beslemek için meralar yetersiz olması hasebiyle küspe ile beslenmesi zorunluluğu vardır.
5. küspe özellikle yağ bitkilerinin tohumlarındaki yağ çıkartıldıktan sonra geriye kalan artıktır. posasıdır. hayvanlar için besleyicidir.
6. türkiye yıllar yılı yağ bitkisi üretiminde izlenen hatalı politikalar sebebiyle büyük yağ açığı çekmektedir. her yıl yağ açığını karşılamak için, petrolden sonra en fazla ödemeyi yapmaktadır. bu açık artan nüfus sebebiyle 1 milyar dolar/yıl seviyelerine kadar çıkmıştır.
7. uluslararası piyasalarda yağlı tohum üretimi ve özellikle soyada abd tekelini korumak için her yola başvurmaktadır. hatta hazineden doğrudan çok yüksek meblağlarda ödeme yaparak soya üretimini desteklemektedir. (bkz: sübvansiyon)
8. uluslararası piyasada abd ile yağlı tohum üretimi ve özellikle soya üretiminde hiç bir ülke abd ile baş edememektedir.
9. hayvancılığı buna rağmen çökmemiş olan ülkelerin bu başarısının ardında senelerdir akılcı bir şekilde yürüttüğü mera işletimi rol almaktadır.
10. haşatı çıkartılmış, yorulmuş bir meranın yeniden ıslah edilmesi 10-15 sene gibi bir zaman almaktadır.
suçlamadan önce kanıt toplayalım. bilgi sahibi olalım lütfen.
doğudaki yaylalarda hayvan yerine terörist otluyor artık. halk ne yapsın devlet sahip çıkmıyorsa. hadi meralar boş kaldı besi hayvancılığını da geliştirmemişsin kalırsın böyle dımdızlak. velhasıl bir zamanlar avrupa'nın en fazla hayvanına sahip olan ülkemin bu hale gelmesi üzücüdür.
çok saçma bir durumdaki türkiye'dir.
et hep çok pahalıydı. hükümet mantıklı bir hareketle "hadi şunu indirmenin bir yoluna bakalım" dedi. daha sonra mantıksız bir hareketle ithal etti eti.
e ucuzladı mı? yok! bir kere, yerli ve yabancı et ayrımı var. kalitede yerli yabancıya bin basar, inkar da etmeyelim.
var olan besiciler de yavaş yavaş çekilmeye başladı şimdi. dolayısıyla da kaliteli eti üreten azaldı, fiyatlar da artmaya devam edecek tabi. keşke desteklenseydi insanlar. destekten bir şey çıkmayınca ithalata dönseydik. hem bütçede açık var, hem hala ürettiğimiz şeylerin kalitesizlerini başka yerlerden getiriyoruz. yanlış bir düşüncedir.
kısaca, bu konuda başarısız olan türkiye'dir diyebiliriz.