an itibariyle bir haber sitesinde okuduguma göre 8 bin tonluk et ihalesi kapsamında büyük baş hayvanların ilk partsinin teslimatı cuma günü akşam yapılcakmış.
yedigimiz eti bile dışardan alır olduk gelde yazma sözlük. dış ticaret açığı ülke tarihinin en rekor seviyesine ulaşmışken böyle yeni yeni güzide haberler dahada içimizi karartıyor.
ve şu soru geliyor aklıma ;
-ABD'de kilosu 3 liraya satılan karkas kırmızı etin veya avustralya da kilosu 6 liraya satılan kemiksiz löp bifteğin, türk halkına kilosu 17 liraya satılarak "et ithalatına izin verdik ve ucuzlattık" denildiği yalan.
-Özel uçakla gelen üstün döl ürünü danaların, anadolu'da paspal ahırlarda berbat yaşamlar süren türkiye danalarından, o uzun yolculuğa rağmen, nasıl çok daha ucuza malolduğu gerçeğinin sorgulanmasına yol açacak durum.
-iç sömürü ülkesi türkiye'nin, kendi halkını aşırı sömürmesinin çoktan bardağı taşırdığı halde, hala her türkün "özgürüz biz" sanrısı altında, tüm dünya marketlerinde 17 liralık Jack daniels viskisini 75 liraya, 85 kuruşluk benzini 3.75 liraya, 22.000 liralık 3+1 betonarme apartman dairesine 100.000 liraya, 40 kuruşluk dünya şekerinin 2 liraya, 1 liralık çikita muzun 3.49 liraya neden ve nasıl satıldığını düşünmesine yol açabilecek hal tarzı.
ulan koskoca orta asya bozkırları dibimizdeyken ne diye avrupadan arjantinden et alıyoruz,kazakistan özbekistan moğolistan türkmenistan ne güne duruyor orda da et ucuz hem kendi kardeşlerimiz hemde besi hayvanı değil kaliteli bol bol kekik yemiş yayla hayvanı kır hayvanı alıcaz.
--spoiler--
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde kırmızı et üretiminde artış yaşandığını belirterek, Türkiye'nin et ithalatına ihtiyacı olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'et fiyatları almış başını gidiyor' açıklamasının ardından et ithalatı gündem olmuştu.
Kırmızı ette yaşanan sert fiyat artışlarının ardından hükümet, bu kalemdeki spekülatif hareketlere karşı ithalat yapılmasına imkan sağlayan bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarmıştı. Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, “2016 yılında kırmızı et üretimi, ilk çeyrekte 2015 yılının altında kaldı. ikinci ve üçüncü çeyreklerde artış yaşandı… Verilen ülke içi teşviklerle birlikte de üretimde sürekli artışlar oldu. Üreticimiz üretimini artırmaya devam ediyor. Üretim daha da artacak. Et ithalatına gerek yok” dedi ve ekledi:
KURBAN BAYRAMI ETKiLi OLDU
“Üreticimiz, devletin vereceği desteklerle ve gümrük vergilerindeki koruyucu önlemlerle birlikte halkımızın ihtiyacını rahatça karşılayabilir. Üretim artışı da bunu desteklemektedir.” Açıklamaya göre, geçen yıl ilk çeyrekte 210,475 ton olan kırmızı et üretimi bu yıl aynı dönemde 208,597 tona geriledi. Et üretimi geçen yıl ile karşılaştırıldığında ikinci çeyrekte 261,871 tondan 269,912 tona; üçüncü çeyrekte ise Kurban Bayramı’nın da etkisiyle 380,162 tondan 394,665 tona yükseldi.
‘ESK ÖNLEYEBiLiR’
Geçmişte et ithalatının ülkeye fayda sağlamadığını belirten Bayraktar, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) müdahale alımları desteğinin 45 milyon liradan 65 milyon liraya çıkarılmasının yerinde bir karar olduğunu söyledi. Bayraktar, sektördeki dalgalanmaların ancak ESK’nın zamanında ve yeterli kaynakla müdahalesiyle önlenebileceğini belirtti.
Ette fiyatların düşmesinin besi hayvanı ve yem maliyetlerine bağlı olduğunu belirten Bayraktar, “Üretici maliyetinin yüzde 85-90’ını oluşturan besi hayvanı ve yem fiyatları düşerse, karkas et fiyatları da geriler. Et ithalatı çiftçimizin,
üreticimizin en büyük korkusudur. Ülke yararına değildir… Ülke içi üretim teşvikleri devam ederek ithalat kısa zamanda tamamıyla ülke gündeminden çıkarılmalıdır” dedi.
Açıklamada yer alan bilgiye göre, Türkiye 2010 Haziran ayından bu yana et ithalatına 3.7 milyar dolardan fazla ödeme yaptı. Kırmızı et üretimi 2011 yılındaki 776,915 ton seviyesinden 2012’de 915,845 tona, 2013’te 996,155 tona, 2014’te 1 milyon tona, 2015’te ise 1.15 milyon tona çıktı.
‘ET FiYATLARI ALMIŞ BAŞINI GiDiYOR'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü yapılan Milli Tarım Kongresi’nde şu ifadeleri kullanmıştı: Havza bazlı üretimi destekleme ve hayvancılıkta yerli üretimi desteklemeyle hayata geçen bu projeye sahip çıkmalıyız. Değerli kardeşlerim Anadolu en kadim tarım ve hayvancılık toprağı olmasına rağmen her iki konuda da olmamız gereken yerin uzağındayız.Yeterli teknik destekle değerleyemiyoruz. Meralarımız var et fiyatları almış başını gidiyor. ithalat yapmak zorunda kalıyoruz.
--spoiler--
yine aynı senaryo kansız beceriksiz ahlaksızlar defolun gidin bu milletin tepesinden ya. 300 tl kıyma daha şimdi böyle. yakında bu ülke insanı somalideki açlar gibi çocukları perişan olacak. insanlar çoluğunun çocuğunun karnını doyuramaz hale geldi. daha şimdi böyle bu gidişat hızlanarak katlanacak.