günü kurtarmaktır. bunu yapan hükümetin sağlıklı bir ekonomi politikası olmadığı aşikardır. halkın ihtiyaçlarını karşılarken üretimi geliştirmeyi düşünmediği gibi aksine üretimi bitirir bu zihniyet o ülkede.
dört mevsimi yasayan, kendisi gibi yedi ülkeyi besleyebilecek bir ülkenin düstügü icler acisi duruma bakin. bugdayi fransadan eti irlandadan ithal ediyor türkiye. sanki ülkenin ana gelir kaynagi teknoloji, bankacilik yada turizm sanarsiniz. türkiyenin gelecegi tarim ve hayvanciliktadir, eger bunu öldürüseniz türkiye ölür.
(bkz: et fiyatlarındaki artışı ithal et ile önlemek/#7982782)
gene hükümetin suçudur. özelleştirmelerin suçu. herşey özel sektörün tekelinde. devlet hiçbir şeyin fiyatını belirleyemiyor. burdan uzun uzun anlatamıcam ama sosyal devlet anlayışı olan ülkelerde temel şeylerin çoğunluğu devlet kontrolünde üretilir, ki özel sektörler kafasına göre fiyat koymasın halk mağdur olmasın.
bakkaldan çikolata almıyoruz yada koltuk kanepe değil aldığımız. insanlarımızın gelişmesi için en temel yiyecek olan et alıyoruz. ve bunu uygun fiyatla satmak "temek gıda maddelerinden olduğu için" devletin sorumluluğunda olmalıdır. sosyal devlet anlayışı, halkı özümseme budur işte.
ithal eti desteklemek zorundayız evet malesef ama bizi bu duruma düşüren gene hükümettir 8 yıldır uyuduğunu gösterdi tekrardan.
geçici bir çözümdür. gerçek çözüm modern hayvancılığa geçerek doğu'da terör ve ebk'nın özelleştirilmesi nedeniyle kapanan kombinaların yerine modern kombinalar açılmalı, ülkemize uygun damızlık hayvan getirtilerek büyük ve küçükbaş hayvan sayısı artırılmalı, son olarak ta etin naklinde aracıları devre dışı bırakacak bir yöntem acilen bulunmalıdır.
yani üretimin her yönden sıçması bu yüzden hayvancılığın pahalı olması büyükbaş bulunamaması bunların hepsi hükümetin politikası ve hataları tamam.
akp karşıtı bir insan olmama rağmen bu projeye destek veriyorum. çünkü bu boktan durumdan çıkmanın yolu bu. lokal olarak bu gün inek clonlayamayacağımıza göre yapılacak en doğru adım bu. büyük firmalar hayvanları sürmesin piyasaya spekülasyon yaratsın arkasından fiyatlar fırlasın sonra devlet böyle bir önlem alsın üretim için teşvik çıkartsın büyük firmalarda hem teşviki kapsın hem bu güne kadar 1 kilo eti 2 kilo parasına satsın hemde bundan sonra hayvanları piyasaya sürsün. yok öyle yağma ilkkez adam gibi birşey yaptı hükümet. et met almıyor. hepsi ithal. o firmaların götünde patlayacak tuttukları hayvan. hayvan yok hayvan yok diyenler şimdi eylem yapıyolar hayvanlar elimizde kaldı diye. götlerinde patlasın o hayvanlar. hayvanlı porno diye buna diyoruz.
türk ulusunun düştüğü acizliklerin daniskasıdır. 8 yılda başımıza bu da gelmiştir. koskoca anadolumuzda hayvan yetiştiremiceksen neden varız ulan biz, neden var bu hükümet 8 yıldır.
devleti sırf bu duruma düşürdükleri için bile hakkını başbakana helal etmeyecek milyonlarca kişi bulunur.
kardeşim biz 80'den sonra özal'ın politikasını benimsemişsek hala neden ithal olan malları yasaklıyoruz anlam veremiyorum. çiftçilik yapıyorum diye zirai kazançtan yarattığın bir katma değer yok bari ithaline izin ver de fakir fukara sofrasına et getirsin. iyi politika olmakla beraber yerli üretici de korunabilir. nasıl olacak derseniz devlet en büyük işletmedir, sübvansiyonlar ve vergi indirimleri ile.
Ülke üretimde kendi kendine yetemiyorsa doğru bir harekettir.Lakin günümüz ekonomisinde üretim, tek başına fiyatları etkileyen bir unsur değil. Et ithalatı yapılacak söylentisi bile et fiyatlarını düşüşe uğratıyorsa,fiyatlarda spekülasyon faktörünün önemli bir yer tuttuğu söylenebilir.Ancak yine de et ithalatı kararı tek çözüm değil,et fiyatları pahalıysa üretici bu doğrultuda yönlendirilebilir bu sayede üretici de kazanır , et fiyatları da düşüşe uğrar.Eğer et üretimi yapacak yeterli birim yok deniliyorsa , el değiştirme faktörü (bkz: ticaret) devlet tarafından minumuma indirilmelidir,üretilen et olabildiğince doğrudan ya da devlet eliyle halka sunulmalıdır.
akp hukumetinin son donemde destekledigim nadir politikalarindan biri. neden mi?
gidiyorum kasapa, marketlere 27 liraya kiyma satiliyor. insaf. bonfile, pirzola gibi etlerin fiyati altinla yarisir durumda. et yemesin mi bu millet? yemeyelim mi?
asgari ucret, memur maaslari, ogrencilerin durumu, vatandasin alim gucu ortadayken, alip basini giden enflasyonla alim gucu iyice dusen paranin durumu ortadayken, et fiyatlarindaki bu artis urkutuyor beni.
gectigimiz gunlerde yemek yapmak icin kusbasi et istedi annem, gittim kasaba. ulan kilosu 28 lira. et yemeyelim mi? napalim, kurufasulyeye, makarnaya, pilava, ekmege talim edelim.
et ureticilerinin bu durumun farkinda olup daha da degerlenmesi icin ellerindeki hayvanlari kesimhanelere gondermemeleri, daha da degerlenmeleri icin bekletmeleri fiyatlari yukseltikce yukseltirken, aldigi yaklasik 600 liralik asgari ucretle et yemesin mi bu vatandas?
akli basina gelsin yerli ureticilerin, kendi ceplerini degil de biraz da vatandaslari dusunsunler.
ithal et restinin cekildigi ilk gunden itibaren nasil da dusmeye basladi ama et fiyatlari fark etmediniz mi? demek ki oluyormus sevgili arkadaslar, eti daha uygun fiyata da yiyebiliyormusuz ama gelin gorun ki yiyemiyoruz.
umuyorum ki bu et ithalati aklini basina getirir yerli ureticilerin de kendi urettigimiz eti hak ettigi degerde satin almaya baslariz yakin zamanda.
mesele avrupadan canlı hayvan ithalidir dostlar. yoksa helal kesim olmayan eti kimse yemez. mevcut durumda abd ve avustralyadan hayvan ithali serbest, ancak taşıma maliyetlerinin yüksekliği buralardan hayvan ithalinin önüne geçiyor.
spekülatörler için bir önlem niteliğindedir. ülkemizde ki mevcut canlı hayvan sayısı yıllık et talebini karşılayacak sayıdadır. burada bir hata yok. hata; birilerinin piyasadaki hayvanları toplayıp, ihtiyaç olduğu zaman değil de fiyatı arttığı zaman piyasaya satmasıdır. ithal et, geçici bir çözümdür. et ve balık kurumu ithalatı üstlenecek ve gerekirse daha fazla hayvan ithal ederek, spekülatörlerin gücünü zayıflatacaktır. fiyatların bir gecede yarıya düşmesi beklenemez. hatırlarsanız, aynı şey bakliyatta da olmuştu. buna stokçuluk diyoruz.
işin ekonomik boyutuna kafam basmıyor fakat "ithal ete güvenilmez yea!" diyen pek çok komiğin bulunması, ülkemizde ete ve zeka gelişimine ne kadar ihtiyaç duyulduğunun göstergesi.
ithal et yüzünden yüzlerce işletme kapatıldı, at, eşek eti skandalları yaşandı değil mi? islami usüllere göre kesilen koyun, dana, inek getirildi önünüze he? ithal et zaten böyle allahsızların ülkelerinden falan geliyor. hayvanın kafasını koparıp çatır çutur ayırıyorlar parçalara gönderiyorlar. zaten domuz eti, olmadı yağı falan konuyor bunların içine. çok zararlı çok. her konuda duyarlı milletimiz yurtdışından gelen ete güvenmiyor. uu.
kasaptaki etin nereden geldiğini bilmeyen insanların ithal ete "güvensiz" olduğu gerekçesiyle çemkirmesi, et ithal edilmesinden çok daha fantastik. bambaşka.
doğru bir çözümdür.(en azından şu an)
çünkü toptancı şerefsizliğe kaçmış, hayvanları bilerek kesmemiş ve kestirmemiş, fiyatları yıllarca yükseltmiş ve sonunda Türkiye'yi dünyanın en pahalı et yiyen ülkesi haline getirmiş, dahası bununla bile yetinmemiştir.
geçici olarak et ithali bu durumu önleyecektir.
zaten ithal edilen şey et değil hayvandır.
hükümetimizin aldığı nadir doğru kararlardan biridir.
diğeri için (bkz: sigara yasağı)
başa geldiği 2003'ten beri son derece başarılı işler yapan ak parti hükümetinin gerçekleştireceği son derece başarılı olacağı baştan belli olan son derece akıllıca bir politikadır. gerçi et fiyatları zaten çok da yüksek değildi ama yine de bu hamle ile fiyatların daha da ucuzlamasının ülkemizde et gibi değerli bir besin maddesinin tüketimini artıracağını düşünmek sevindirici. etin ithal edilmesine karşı olmak ise serbest ekonomi ve ortak pazar anlayışına tamamen ters olup tamamen çağ dışı, gerici bir düşüncedir.