hüzünlü bir kimseyi gülümsetmek için yapılırsa, kalbin zekayla birleşip ortaya koyduğu bir hediyedir. ağlarken gülen bir kimseyi görmek, hayatta görülebilecek en etkileyici enstantanelerden biridir. bazı kimselerin mizah anlayışı, kendilerine toplum içinde yer kazanmak için gelişir. ama bazı kimselerin mizahı, çevresinde mutsuz olan sevdikleri için kullandığı yardım biçimidir.
bazen bilinçli bazen farkında olmadan yapılan, temelinde çevredeki insanları güldürmek olan eylemdir. öncelikle espri yapmak belirli bir kabiliyet gerektirir. bilinçli yapılan esprinin karmaşık ya da basit planlaması her zaman mevcuttur. bilinçsiz yapılan espri ise daha önce edinilmiş tecrübe, hazır cevaplık ve hızlı düşünme ile harmanlanarak oluşur. bilinçsiz yapılan esprilerin bazılarını yapan kişi bile farkında olmayabilir.
esprinin kabuledilebilirliğine zaman, hız, ortam, kültür, ses, görünüş, vücut dili ve daha bir çok ufak etken çok farklı şekillerde etki edebilir. dünyanın önde gelen komedyenleri elbette bilinçli bir şekilde espri yaparlar. esprinin oluşturulurken geçeceği aşamalar ise sınırsızdır.
hiç espri yapamayan birisi bile metodlar oluşturarak çok komik espriler yapabilir.
kötü olanı yapandan soğutur insanı, iyisi ise mest eder keyif verir bu meretin. iyisi zeka ve yaratıcılık gerektirir. Yıllar önce lisede iken Bülent isimli bir arkadaş o zaman yayınlanan star gazetesi okuyordu sırasında. gazetenin özelliği ise ön sayfasının genelde tamamen bir resimle kaplı olmasıydı, etrafında ise baloncuklar içerisinde yorumlar yapılırdı. o gün o gazetenin üzerinde bir maymun resmi vardı, bir diğer arkadaşım bakıp şöyle demişti : "bülent gazete şeffaf lan burdan bakıp görebiliyorum seni". yıllar geçmesine rağmen unutamadığım bir örnektir.
genellikle erkek arkadaş ortamında bel altı espriler yapılır. ama bu işler geliştirildikçe geliştirildi. Türkiye'de de bu işten ekmeğini çıkaranlar var. Örneğin; Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Ata Demirer...
yerinde ve zamanında yapıldığı anda fırtınaların kopmasına insanların kahkahaya boğulmasına sebeb olan ancak yersiz ve zamansız yapılması halinde insanı bunaltandır.tabi bir de espriyi iyi seçmek gerekir.bunun sıcağı var soğu var...
soru: medyum memiş kaç kardeştir?
cevap: dört kardeştir.
ikinci anlamı: yazıda, resimde, sözde ve davranışta ince, derin anlam, nükte.
edit: iyi yapanlar zeki olduklarını zanneder, kötü yapanlar veya
yapamayanlar 'espri sadece zekanın bir türüyle ilgili,
espri yeteneği diye birşey var o kadar. fazla abartmamak lazım' derler.
herkes istediğini söyler ama mizahsız hayat çok bayattır. bunu kim inkar edebilir?
(bkz: esperi)
yapan hatun kişiye aşık olmamı sağlayan şeydir. ince bir şeydir bu herkesin esprisi bana işlemez benim esprim herkese işlemez, ama işleyeni buldum mu aşık olurum affetmem, romantizmden duygusallıktan daha önemli birşeydir bu benim için. yaşama sevinci gibi birşeydir.
-evladım nasıl bir kız arıyosun sen?
-espri yapsın abi
-olur mu öyle şey önce güzel mi akıllı mı sana bağlı mı...
-ya bırak tamam sus kuruttun içimi 2 dakkada ya