gercekten ince ve kaliteli espiriler yapmak icin iyi bir gozlem ve entelektüel birikim de gerekir bu yuzden arada direkt bir baglanti var diyemesem de nitelikli bir mizah anlatisi olan insan zeki izlenimi verir. ne kadar oyle oldugu konusma ilerledikce anlasilir .
Güldüğü espri hakkında yorum yapmak zor çünkü yapılan esprilerden farklı anlamlar çıkarılabilir ama yapılan espri hakkında bu görüşü savunabilirim kendi esprilerinle karşındakini güldürmek gerçek bi zeka işidir bu konuda eminim.
günümüzde mizah anlayışı öğrenilebilir bir şeydir, sosyal medya sayesinde hep beraber bir şeye gülüp akşam olmadan 48 versiyonunu çıkarıp eskitip yarına bırakmıyoruz, ve artık biliyoruz ki mizah gurumuz cem yılmaz aslında vasat bir komedyenmiş, oysa hangi don dediğinde altımıza işemiştik. zaman acımsız, internet çocukları çok parlak. capsler, sözlükler, twitler ile az bir zeka ile çalışınca yapabiliyoruz.
ve artık zeka yüklü ince esprilere değil, sırf saçma olduğu için bazı şeylere gülüyoruz. ve bu sırf iğrenç esprilerle dalga geçtiğimiz için başımıza geldi. yine de mizah altın çağlarını yaşıyor.
kişinin günlük psikolojisine göre değişen bir şeydir. o anlık gülmüş olması, seviyesini değil o an ki ruh halini yansıtır. espiri anlayışı zeka seviyesini belirlemez.
örnek olarak kişi , recep ivedik serisini kahkalarla izliyorsa belirler.
editing: önyargısızca bir adet recep ivedik filmi izledim ve hiç gülemedim. oysa şartlanmamıştım gülmemeye. bu bir örnekti , espri ile komiklik karıştırılmamalıdır. komik gelebilir çoğu insana ve gülebilirler de o an için , evet ruh hali de etkendir fakat espri farklı bir şey karıştırmayalım.