doğruluğu kesinlikle test edilip onaylanmış ama morfolojisi henüz çözülememiş bir olaydır. esnerken ağzı kapatmak görgüsü de aslında karşıdakini etkilememek için icat edilmiştir. sizin uykunuz geldiyse bizimkini de getirmeye ne hakkınız var.
cro magnon dönemden kalma, insanoglunun sonradan olusturup dogustan edındıgı bır reflekstır. cro magnon donemdeki zeka sevıyesı bızlerle aynı kabul edılen ancak fızıkı anlamda evrımını tamamlayamamıs sapıance ın arasında sıkca kullanılan toplumsal bır davranıstı esnemek.bılınclı yapılırdı ve refleks degıldı. ates basında toplanan sapiance cıklar cıftlesmek yada uyumak ıcın vaktın geldıgını buyucu yada şef sayılan bastakı bılge ınsanın esnemesınden anlarlardı. bastakı ınsanda esıt mıktar da odunla yakılan atesın korunun cokluguna gore karar verırdı esneyıp esnemeyecegıne. bu da havanın ruzgarına ve soguguna gore cabuk yada gec sıgınma talebıne ılkel ama mantıklı bır yaklasımdı. gectıgımız 10.000 yıllık donemde nesılden nesıle atadan ataya aktarılan bır cok toplumsal oge gıbı esneme de kendıne vucudun hormonal dengesıyle beraber refleks halıne donusmek ıcın bı yol buldu. soyle kı atesın sondugu korun yukseldıgı vakıt esneyen şef esnedıkten sonra kendı dahıl herkes ınzıvaya cekılır ve uyku moduna gecerlerdı. vucut ve hormonlar buna adapte oldular yuzyıllar boyu. ve 7 kusak sonra bı baktılar kı " aaa onceden uyku vaktımız gelınce bılınclı esnerdık sımdı uykumuz gelınce ıstemeden de esnıyoruz aaa * " bunun adı refleks olsun * tabıkı bu sekılde olmadı refleks tanımı ancak farkındalıgın artması aynen boyle olmus olabılır. sonuc olarak artık bebeklerımız esneme refleksıyle doguyor ve tatlı tatlı esnıyorlar..
gelelım esnemeye..
vucuda yararı var mı yok mu tartısmaları yıllardır suren hormaonları calıstırıp dıyaframı rahatlattıgı kesınlesen bır cesıt uyku habercısı olarak bılınır esneme, gunumuzde..
sosyal bı yonu de mevcuttur. topluluga konusma yapan bırı kımın kendını dınleyıp dınlemedıgını esneyerek bulabılır gayet kolay. cunku odak halınde dıkkat edılen ınsan esnedıgı zaman refleks olarak yuz kaslarımız da esnemek ıster. bu da taa cro magnon donemden kalan bı alıskanlıktır. bılge şefimiz esneyınce bızde esnerız. tabıkı suan psıkolojı camısası buna cok farklı ısımler bulup derslerınde anlatıyorlar.
nöron etkileşimi
esneyen birisini görmekle kişinin beynindeki nöronlar harekete geçiyor, bu sayede esneyen kişinin o anda ki refleksi hissetmesine sebep oluyor ve esneme ihtiyacı duyuyor kişi
empatik refleks
esnemeyi düşündüğümüzde ya da birinin esnediğini gördüğümüzde hatta esneme ile ilgili bir yazı okuduğumuzda hemen bizde de esneme oluyor.
uzmanlara göre bu durum yani başkalarının esnemesini taklit etmek de deniyor empatik bir refleks olarak açıklanıyor.
sadece görmekle değil;
zihin boşken esneme olayının akla gelmesi,
mesajlaşırken yazılan "ığaaehhmmm" gibi harflerin dikkate alınılıp, ne yazıyor lan bu denilmesi,
hatta bu entryi girerken bile gerçekleşebilen bir tür rahatlama seansıdır.
istenmeyen reflekslerin ilk sıralarında gelmektedir ancak asla engel olunamamaktadır. oldukça ilginç anlar yaratabilir. iki insanın hatta üç beş kişilik bir grubun hep birlikte esnemeleri gibi.