vücudun aşırı oksilen duyduğu zamanlarda sık sık gerçekleştirlen uyku getirdiği sanılan ama aslında vücudun az olan oksijeni karşılayıp onun yogunluğunu almaya çalıştığı eylem..
esnemek, kederli bir ruh düğümü olan bütün gerilmiş durumların çözülüp açılmasıdır..
ruhsal çözümlerde eşsiz olan bir filozofun belirttiği; dikkat, bekleyiş, uyanıklık durumunda, yay gibi gerilen adam esneyemez.
esnemek, saldırı ve savunma durumlarını terk etmiş, tam bir güvenlik içinde olduğunu hisseden vücudun mutlu teslimiyetidir..
aynısını karşıdakini yapmaya zorlayan eylemdir.
teyzem bebeğine yoğurt veriyordu. klasik çocuk kandırma eylemi olan başkasının ağzına mamayı gönderme eylemi yapılmaktaydı. tam bu sırada eniştem esniyordu. fakat teyzem bunu görmemişti. uzatılan kaşığa ağzını açtığını sanmıştı. eniştemin ağzı bir anda mama ile dolmuştu. hayatımda gördüğüm en cici olaylardan biridir. koptuk abi ya.
yorgunluk, açlık veya can sıkılması durumlarında ortaya çıkan istemsiz bir derin nefes alma koşuludur. Esnemenin bulaşıcı oluşu konusunda henüz kesin bir fikir birliğine varılamamıştır. Ancak psikolojik bir durum olduğu konusunda hemen tüm bilimadamları fikir birliği içerisindedir. Çünkü istemli olarak engellenebilir veya durdurulabilir. Öte yandan, vejetatif sinir sistemi etkisiyle ortaya çıkan bir hal olduğu için istemsiz bir davranış olarak kabul ediliyor. Beynimiz veya akciğerlerimiz fazladan oksijene ihtiyaç duyduğunda esnediğimiz konusundaki görüşler de oldukça yaygın. Ortalama bir esneme 6 saniye kadar sürer. iyi bir esneme için, yüz ve çene kaslarının gerilmesi ön koşuldur. insanın dışında birçok hayvan grubunda da esneme görülür. Kuşlar, sürüngenler, memeliler ve hatta bazı balıklarda bile esneme görülür. Genel olarak gülme veya ağlama gibi, ruh halini dışarı yansıtan bir davranıştır.
karşınızdaki bir kişinin gerçekleştirmesi üzerine sizin de gerçekleştirme olasılığınızın çok yüksek olduğu eylemdir. nedeni tam olarak açıklanamamıştır, pek çok teori vardır.