okulların amacında yaşanan dönüşümle açıklanabilecek durumdur. 50 yıl kadar öncesinin müfredatı, nitelikli yurttaş yetiştirme amacını taşırken bugün eğitim kurumları işsizler ordusuna katılımı geciktirme amacı taşır. lisenin üç yıldan dört yıla çıkarılmasından tutun da her şehre açılan üniversite bunun göstergesidir. eskiye nazaran daha çok eğitim kurumu, daha çok öğretmen ve daha çok eğitim materyali mevcuttur. buna karşın 9 yıl ingilizce dersi bulunan bir eğitim sistemi, hala ingilizceyi konuşamayan öğrenciler mezun etmektedir. günümüz üniversite mezunlarının genel kültür seviyesi, 50 yıl öncesinin lise mezununun altındadır. diploma, bir yetkinliğin göstergesi değildir artık.
Ne yazık ki doğru bir gerçektir. Teknoloji gelişmiş olsa da okullarımızda verilen eğitim ve öğrenci öğretmen kalitesi çok düşüktür. Aileler çocuklarını başından savmak öğretmenler de mesaileri doldurmak için okula gidiyor sadece. Bom boş nesiller. Eskiden imkanlar kötü olmasına rağmen daha akıllı zeki insanlar yetişmiş.
Eski eğitimin daha mı iyi olduğu konusunda herhangi bir bilgim yok. Ama günümüz Türk eğitim sisteminde program uygulamaları; insanların kendi eylemleri için sorgulayıcı bir bakış açısı geliştirmekten uzak kaldığı, öğrencilerin doğal becerilerini geliştiremediği, ezberci, bilgi yüklü, pasif bireyler yetiştirdiği, günlük hayattan kopuk ve öğretmen merkezli olduğu gibi nedenlerle eleştirildiğini biliyorum. Yani diplomalı cahiller ordusu günden güne artıyor maalesef.
Malesef varolan gerçektir biz eskiden biyoloji, fizik ve kimya derslerini asla sınıfta işlemezdik mutlaka laboratuvarda işlerdik şimdi bakıyorumda öğrencilerin akıllı tahtahları var ama deney yapacak malzemeleri yok gerçekten ilginç.