Grekçe (kendilerince Ἑλληνική, Helenike) veya Antik Yunan dili (kendilerince Αρχαία Ελληνική γλώσσα, Arkhea Helenike Glossa), Antik Yunanistan'da ve Doğu Akdeniz havzasında MÖ 9. yüzyıldan MS 6. yüzyıla kadar konuşulmuş olan ölü bir dildir. Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemleri vardır. "Antik Yunanca" olarak da bilinir.
Bugünkü Yunancanın atası sayılmakla beraber gerek farklı harfler ihtiva etmesi gerek telaffuz farkları gerekse gramer yapısı ve oldukça gelişmiş bir vurgu sistemi ile bugünkü Yunancadan oldukça farklıdır. Bu sebeple bugünkü Yunanca ile benzerliği sıradan bir Hint Avrupa diline olan benzerliği kadardır.
beni delirtmekle beraber,güzel ve mistik bir dildir. antik yunanca olarakta bilinir. gramer yapısı ve vurgu sistemi ile bugünkü yunancadan oldukça farklıdır. latin alfabesi olmadığından öğrenilmesi oldukça zordur. çekimleri ve noktalama işaretleri insanı çileden çıkarır. fakat iş sende biter tabii. öğrenmek istersen kimse tutamaz seni.
klasik yunanca'nin epey karmasik gamer yapisi, yunan ulus devleti kurulduktan sonra basitlestirilerek standardize edilmistir, yoksa o haliyle yiginlara okuyup yazma ogretmek epey zor olurdu. tabii bu durum bazi ilginc olaylara da yol acmis. yunanistan'in basina kral olarak getirilen bavyerali filhellenik otto, klasik yunanca'yi sular selle gibi biliyor ama bu modern yunanca'ya da itibar etmiyor. danismanlarinin getirdigi evraklarin falan ustunde kirmizi kalemle duzeltmeler yapar, modern dilbilgisi kurallariyla yazilan ifadeleri tekrardan klasik yunancayla yazarmis.