Bir sahaftan aldığım ilk OKS matematik çalışma kitabımdı yazarını bile hatırlıyorum: ali özhamamcı
Daha sonra siyah kaplı kitaplarıyla hayatımıza damga vuran yayın evidir.
aklımda kaldığınca yazıyorum soru metnini.
bir hırsız bilmem kaç m/sn hızla bir bayanın çantasını çalıp kaçmaktadır. bilmem kaç metre geriden bunu gören polis memuru bilmem kaç m/sn^2 lik ivme ile hırsızla aynı doğrultuda koşmaya başlamıştır. türk polisinden kaçılamayacağına göre* polis hırsızı kaç saniye sonra yakalar?
matematiğin en mantıksız konusu olan mantık sorularını bile bi şekilde döndürüp dolaştırıp çok sevdiği fizikteki devrelere getirebilme başarısına erişmiş güzide yayın.
ygs matematik kitabına kurban olduğum yayınevi. ygs'deki matematikte herkes çuvallarken sınavdan çıktığımda "esen daha zordu" demiştim. her yerinden öpüyorum.
Bir coğrafya kitabı var; Aman Allah'ım, aman Allah'ım! Ne kadar müfredat dışı saçma sapan bilgi varsa doldurmuşlar zor zor. Hani böyle emekliliği geçmiş, yeni müfredattan haberi olmayan yaşlı öğretmenler vardır ya, onların anlatacağı psikopatlıkları barındırıyor içinde. Güzel bir günde, "coğrafya <3" modunda alır oturursun başına, kalktığında beynine giren ağrı sayısının haddi hesabı olmaz. Öyle böyle bir şey değil bu; insanı yaşamdan mı soğutur desem, yaşamaktan mı soğutur desem, öldürmez süründürür mü desem, ne desem. Bir de yazım yanlışları yok mudur! Bağlaç olan "de"leri bitişik yazar, yanlış noktalama işareti koyar, anlatım bozukluğu yapar, koskoca paragrafı hiç eder. Ben böyle şey görmedim hayatımda. Yakın o kitabı.
sevimli olmak için saçma sapan sorular soran ( yok rüştü topa bilmem kaç m/sn hızla vuruyormuş yok bilmem ne), ayrıca soruları çok da kolay olmayan, genelde fizik öğretmenleri tarafından sevilen ama öğrenciler tarafından nefret edilen bir kitaptır. konu anlatımı yönünden milli eğitim bakanlığının verdiği kitap gibidir. lise bir fizik kitabının yanında da üç boyutlu dandik bir gözlük hediye ederek öğrenciye fiziği sevdirir, sevdirirken öğretir sanar kendini. her ne olursa olsun meb kitabından iyidir tabii.
sıkıcı ve zor fizik kitapları vardı bu yayınevinin. lisedeyken hocalar inadına bunun kitaplarını aldırtır, kendilerini kızdırınca olimpiyat sorularına kasmamızı isterlerdi. öğrencilerden uzun süredir iyi laf yemiş ve aynı soru tarzları garip rakamlarıyla bu işe devam ediyorsa laf yemeye devam edecek sözde yayınevidir.
11. sınıf fizik kitabında şöyle bir soruya yer verilmiştir;
türkiye - kore dünya kupası maçında hakan şükür ile ilhan mansız aynı doğru üzerinde dururken ümit davala onlara paralel bir doğru üzerinde 5 m/s sabit hızla rakip kaleye doğru koşmaktadır.
hakan topa 20(kök)2 m/s hızla yer ile 45 derece açı yapacak şekilde vurduğu an ilhan topa doğru koşmaya başlıyor. top yere düşerken ilhan maksimum hızına ulaşıyor ve yere paralel olarak ümit'in koştuğu doğruya dik olarak topu 15 m/s sabit hızla ümit'e atıyor. hakan topa vurduktan 8 saniye sonra top ümitte olduğuna göre,
a) başlangıçta hakan ile ilhan arasındaki uzaklık kaç m'dir?
b) ilhan'ın ivmesi kaç m/s^ 'dir?
c) ilhan'ın maksimum hızı kaç m/s 'dir?
d) ümit topa vururken hakan'a olan uzaklığı kaç m dir?
e) ilhan topa vururken hakan'a olan uzaklığı kaç m dir?
f) topun maksimum yerden yüksekliği kaç m olmuştur?
g) ilhan topa vurduktan sonra ümite göre topun hızı kaç m/s olmuştur?
fizik hocalarının sınav sorularını çarptırdığı kitaptı.
hepsini almış boş boş bırakmıştık, çözümlü soruları ezberler çakardık güzel notları.
işte paylaşmak istedim bunu sözlük. travmatik bir çocukluğum oldu filan. geceleri başımı yastığa koyduğumda belli belirsiz süzülen yaşlar boğuyor beni.
sustum , tamam lan!
lise hocalarının alın dediği, dershane hocalarının almayın dediği bir garip yayın. bazı fizik soruları vardı, yemin ederim dünya üzerinde en fazla 5 6 kişi çözebilirdi o soruyu. elektrik devreleri düşünün. yani direnç falan filan. genelde dikdörtgen bir şekil üzerinde olur bu devre. ancak bu yayında bir köpek şeklinin üzeri elektrik devresiydi. topa vurmak üzere olan futbolcu şeklinin üzerinde bile görülmüştür birkaç elektrik devresi.