film robert bresson un a man escaped inin cover ı gibidir. clint eastwood un çalışmaları, çatı sahnesi, bir kaç tesadüf ve buna benzer birçok ayrıntı aynıdır. film her haliyle kendini seyrettirir ama bu bile robert bresson un hanesine artı puan olarak yazılmalıdır. özellikle de shawshank redemption ın da escape from alcatraz ın coverı olduğu düşünülürse... shawshank redemption ile escaped from alcatraz arasında şaşırtıcı derecede bir benzerlik olduğunu da söylemek gerekir. (özellikle müdür mahkum ilişkisi, incilde saklanan tırnak makası, birinde resim diğerinde fotoğraf vs.) ezcümle hangi film ne kadar güzel olursa olsun alkışlar a man escaped e dir.
prison break'ı ve the shawshank redemption' ı bu filmden daha önce izlediğimden bir çok sahnesinde ben bunu biliyorum ya dediğim ama; kronolojik olarak sıralamaya koyduğumuzda, bu film onların büyüğü sayılan bir hapishane klasiğidir.
iq su yüksek micheal scorfield' in diğer iq su yüksek frank morris' den etkilendiği söylenebilir. etkilenmediyse de ona sonuna kadar saygı duyması gerekir.
tarihsel sıralamayla ele aldığımızda coğu HAPiSHANE FiLMLERiNiN ya da dizilerinin bu filmden ETKilendiğini söylersek hata etmiş olmayız.
ayrıca clint eastwood filmde herzamanki gibi başarılı bir oyunculukla karşımızda.
izlediğim bütün hapishane filmlerinin ve dizilerinin * esinlendiği filmdir. ayrıca mafya filmlerinde the godfather ın yeri ne ise hapishane filmlerinde de escape from alcatraz ın yeri o dur diyebiliceğimiz bir filmdir.
genelde the shawshank redemption'ı bundan daha önce izleyenler, bu filmi izlerken baya bi şaşırır, vay amk bunların hepsi sr'de de vardı der. ki bu çok normaldir, escape from alcatraz sr'den 15 yıl önce çekilmiştir.
bu filmden de güzel bir alcatraz hikayesi olan film, ed harris, sean connery ve nicolas cage'in oynadığı the rock filmidir.
filme göre alcatrazdan esasen kaçmayı başarmış tek bir kişi vardır. (sean connery)
the rock filmi tam anlamıyla alcatrazdan kaçışı anlatmasa da filmin önemli bir bölümü alcatrazdan kaçış şeklinin üzerine kurulmuştur diyebiliriz. kaçış senaryosu gerçektende muhteşemdir.
kendinden sonra yapılmış birçok hapishane filmine ilham kaynağı olmuş film.
çok yoğun bir şekilde esaretin bedeli ile karşılaştırılıyor. haksız da değil insanlar. çünkü esaretin bedeli filmindeki birçok ana tema ve ufak nüans bu filmden araklanmış. kitapcı zenci, duvarda yapılan işleri örten tablolar, cepte dışarı çıkarılan taşlar falan filan. yani esratin bedeli birebir olmasa da bu filmden kopya edilmiş bir film gibi duruyor. ama esaretin bedelindeki sinematografi, anlatımdaki güçlü öğeler, kurgu ve diyaloglar bu filmden çok daha kuvvetli. yani yapımcılar, bu filmi alıp makyajlayıp, gürbüzleştirip, şişmanlatıp esaretin bedeli adlı şaheseri ortaya çıkarmışlar.
ayrıca prison breakde sanki ciddi anlamda bu filmden esinlenmiş gibi duruyor. en azından hapishane de koğuşların bulunduğu mekanlar iki yapımda da aynı. ya da tüm amerikan hapishanelerinin iç yapıları u şekildedir de ben yanlış birsonuç çıkarmışımdır.
1999 - 2000 de falan çekilmiştir sandım. 1979 yapımıymış. halbuki ekran kalitesi müthiş.bizde böyle görüntüde filmler 20 sene sonra çekilmeye başlandı.
"10 yıl önce Alabama’da bir bardaydım, iki kişi bana saldırdı. Bu ilk hatalarıydı. Bıçak çektiler. Bu ikinci hatalarıydı. Kullanmasını bilmiyorlardı. Yaptıkları en son hata oldu."