Erzurum'un bilinen ilk adı Doğu Roma (Bizans) imparatoru II. Theodosios'a (408–450) izafe edilen Theodosiopolis'ti. Şimdiki Erzurum'un yerinde kurulmuştu. IV. asır sonuna doğru Roma imparatorluğu sınırları içine alınmış ve 415 tarihinde Theodosios'un emriyle Şark Orduları Kumandanı Anatolius tarafından kurulmuştur.
Urfalı Mateos' a göre bu şehir Garin mıntıkasında Fırat'ın kaynağına yakın bir yerde bulunuyordu. Belazurî. Bölgeye hâkim olan Ermenyakos'un ölümü üzerine yerine geçen Kali adlı karısı tarafından kurulduğu için Araplarda Kalikala (Kali'nin ihsanı) adını vermişlerdir.
Belazuri Kalîkala'yı dördüncü Ermeniyye şehirleri arasında sayar ve Ermeniyye şehirlerinden biri olarak kabul eder. X. asır islam coğrafyacıları Kalikala şehri hakkında bize malumat vererek, doğuda ev eşyasının en önemlisi sayılan Kali(halı)nın burada yapıldığım ve adını bu şehirden almış olduğunu kaydetmektedirler. Hudud Alalam'ın yazarı bu şehrin müstahkem bir kalesi bulunduğunu ve her taraftan gelen gazilerin burayı nöbet tutarak koruduklarım Ve şehirde tüccarların çok olduğunu bildirmektedir. Bugünkü Erzurum adı ise; Erzen'in Selçuklular tarafından fethedilmesi üzerine ahalisinin Theodosiopolis'e (Kalikala=Karin) göç etmelerine müteakip bu şehre Erzen ve Türk hâkimiyetinin ilk safhalarında bu adın sonuna, Meyyafarikin (Silvan) ile Siirt arasındaki Erzen'den ayırmak ve Anadolu'ya ait olduğunu belirtmek üzere Rum kelimesi ilave edilerek, Erzen al-Rum denilmesinden kaynaklanmıştır. Selçuklular tarafından Erzurum'da basılmış paraların üzerinde şehrin adı Arzan al-Rum şeklinde yazılmıştır.
Erzurum Şehri tarih boyunca aşağıdaki isimleri taşımıştır:
1-Karanilis - Karanitide - Garin - Karin - Kalak - Karun - Kalak (Yunan, Bizans, Roma kaynaklarında, Ermeni ve Gürcü tarihlerinde)
yıllardır cuma günleri suların akmadığı, muhafazakar geçinen şehir.
belediye başkanının hizmetleri değil gönül işleri halkın dilinde.
dün akşam üzeri dolmuşta 2 tane sarhoşun bağıra bağıra konuştuklarına şahit olunca son notumu verecektim ama bu şehirde öyle bir şey var ki, öyle özel bir yanı var ki kıyamıyorum.
doğunun en güzel şehirlerinden biridir.ancak insanın aşırı muhafazakar olması sonucu daha fazla gelişebilme imkanı varken azla yetinmiştir.insanı iyidir güzeldir ama -hani dişi sineğe bile laf atan denir ya- öyle adamlarda çok.başı açık dize kadar etekli bir hatun gördüler mi iki saat öküz gibi bakarlar.
ilçeleriyle özellikle de güney ilçeleriyle uzaktan yakından alakası olmayan ve bu ilçelere bakıldığında cennet olarak nitelendirilebilecek şehir. o ilçeleri yok mu hepsi birer ömür törpüsüdür.
güzel çeşmeler var pelit meydanı'nın oralarda. yolu düşen gitsin içsin o soğuk, gür sulardan. samimi insanların yaşadığı şehirdir erzurum. memlekettir, candır, 15 gün kadar önce gidip gördüğüm, hasret giderdiğim memleketim.
mükemmel ötesi mustafa özarslan şarkısıdır. insanın tüylerini diken diken edecek cinste bir sese sahip olan mustafa özarslan'dan da bu beklenirdi zaten.
haftasonları çarşısı kafası 3 numara traş edilmiş asker kaynayan bir şehirdir.
tutucudur biraz.köşe bucak saklanarak sigara içsen bile ramazanda biri gelir bulur seni ya uyarır yada bir kaç kişi olup
döver.
ancak bu hareket tüm erzurum halkına mal edilemez.çoook iyi vatandaşlar da var, her şehirde olduğu gibi.
he bide soğuk oluyo bee kışın.
(nöbetçi değiştirirken eksi 36'yı gördümde)
buz tabakası yerden en az 2 ay kalkmıyor.
ağustos ayında akşamları uzun kollu switşörtlerle dışarı çıkmazsanız üşürsünüz.
(bi keresinde ağustos ayında gece 23-01 nöbetine fanila+kazak+kamuflaj+hücum yeleğiyle giden asker görmüştüm)
Türkiye'en güzel şehirlerinden birisidir. kim ne derse desin.. bazı yerleri buram buram tarih kokar. kışı yaşamak istiyorum diyorsan eğer, erzurum'da yaşamalısın. insanları hakkında yapılan kötü yorumlara sanırım her şehrin insanı muhattap kalacaktır çünkü kötü insan her yerde.. ama erzurum'un asıl yerlisiyle karşılaşırsanız sizi evinizde dahi misafir eder, en güzel şekilde ağırlar. kıtlama çay,kadayıf dolması, cağ kebabı, ayran aşı yemeden dönmek olmaz. palandökende bir gün geçirmeniz bile güzel bir gün yaşamanıza sebep olacaktır. nene hatun gibi bir kahramanın şehridir.ibrahim hakkı, ömer nasuhi bilmen, alvarlı efe gibi alimleri size uçsuz bucaksız bir dünyanın kapılarını açar. kurtuluş savaşı yıllarından en fazla çalışan ve mücadele eden şehirlerimizden birisidir. ünlü sarı gelin türküsünün merkezidir. mutlaka gezip görülmelidir. herkese tavsiyedir.
doğu anadolu bölgemizde olan , zamanında ermenilerce yönetilen güzide memleketimizdir. ermenilerin zamanından kalma köy isimleri de çok ilginçtir hani. vağaver , nazırvaz , yığneki gibi isimleri vardır bu köylerin. zamanla türkçe isimler alsalar da hala bu ermenice isimlerle anılıyorlar.
her ne kadar gitmediysek de, görmediysek de, mensubu olmaktan gurur duyduğumuz memleketimizdir.
şivesi, cağ kebabı, kıtlama çayı, dondurucu soğuğu bile hoş gelir uzaktan.
erzurum candır.
yazın tozu, kışın buzu ile meşhur memleketim.
bir gün gidersem buralardan özler miyim acaba diye düşündüm de içim acıdı.
her ne kadar belli bir dönem acı vermiş olsa da bana bu şehir, kazandırdığı dostlar için minnettarım ona ve aldıkları için de bir o kadar kızgın...