erving goffman

entry4 galeri0
    1.
  1. 1922-1982 yılları arasında yaşamış sosyolog.
    "the presentation of self in everyday life" ve
    "encounters: two studies in the sociology of ınteraction - fun in games & role distance" önemli eserlerindendir.
    bireylerin ilişkilerinden yola çıkarak topluma yönelik genellemeler yapmıştır.
    2 ...
  2. 2.
  3. Erving goffman, iş hayatını bir tiyatroya benzetir ( değişik zamanlarda değişik rollere bürünebilmek) ;örneğin otel için düşünecek olursak, ön büroya çıktıktan sonra maskenizi takıp o şirketin kurallarına göre oymanız gerektiğini söyler. Kızgınlık, öfke, sıkınıtı, memnuniyetsizlik gibi duygularınızı müşteri ile kontakta olduğunuz sürece saklamanız gerektiğini savunur ve çalışanların rahatlamak, sakinleşmek, biraz dinlenmek için vs iş yerinde bulunması gereken, müşteri ile temasın tamamen kesildiği bir arka bölümün bulunması gerektiğini savunur. Arka bölümde kişi örneğin; ayaklarını uzatıp dinlenebilir, sigara molası verebilir, müşteriye nasıl sinirlendiğini anlatarak deşarj olabilir, özetle kendi duygularını açığa çıkarabileceği bir ortam yaratır ve bu durum işçinin performansının düşmemesine yardımcı olur. Erving Goffman ayrıca takım iş birliğinden bahseder, takım çalışması ve diyaloğu bir şirkette, özellikle servis sektöründe nekadar iyi olursa, müşteri memnuniyeti de okadar artar ve müşteriye yansıtılabilecek negatiflikler minumuma düşer. (bkz: The Presentation of Self in Everyday Life)
    0 ...
  4. 3.
  5. büyük sosyolog, yazar. ölüm yıldönümünde toprağın bol olsun.

    "toplum akıl hastalarınca işletilen bir tımarhanedir".
    1 ...
  6. 4.
  7. goffman'ın özetle iddiası şu (aslında iddiadan öte bir gerçeği keşfetmiş diyebiliriz bana kalırsa);

    insanlar içlerinden geldiği gibi davranmıyorlar, kendilerinden beklendiği gibi de davranmıyorlar, insanlar kendilerinden beklenildiğini düşündükleri şekilde davranıyorlar.

    bu yüzden; aynı kişi bir ortamın en aktif ve girişimci katılımcısı iken bir başka ortamda pasif bir izleyici olarak davranabiliyor,

    her ortam bir şekilde kendi zorbasını, ceberrutunu yaratıyor, 10 tane uysal ruhlu insanı bir araya getirdiğinizde diğerlerinden bir tık daha az uysal olan birden zorbalaşmaya başlayıp ortamın amına koyuyor, çünkü doğa/madde boşluk kaldırmıyor,

    bu yüzden aynı kişiye örneğin iki farklı banka pozisyonu için karakter testi yaptığınızda tamamen farklı sonuçlarla karşılaşıyorsunuz. örneğin ahmet'e banka müfettişliği için yaptığınız karakter testi ile satış temsilcisi için yaptığınız karakter testi arasında devasa farklar var, çünkü ahmet kendisinden beklenildiğini düşündüğü cevapları veriyor.

    ilişkiler de bu şekilde seyrediyor; imkan verirseniz başka birisinin kuzusu olan bir insan sizin kurdunuz olabiliyor.

    alayınız yalan dolansınız diyor adam özetle. e haklı da.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük