başlığın tam hali, "Ertuğrul Gazi türbesinde, alp kıyafetli askerlerin 'saygı nöbeti' tutması" dır arkadaşlar.
--spoiler--
Bilecik'in Söğüt ilçesinde yer alan Ertuğrul Gazi türbesinde, alp kıyafetli askerler 'saygı nöbeti' tutmaya başladı. Bilecik Valisi Elban, "Amacımız burada hem diriliş, kurtuluş ruhunun daha canlı yaşatılması hem de gelen misafirlerimizin bu ruhu, tarihi duyguyu daha fazla hissetmesi" dedi.
--spoiler--
maaşallah barekallah, şu manzaranın güzelliğine bakın.
olması gerekendi, yapılmış.
kimin aklına gelip hayata geçirdiyse emeğine sağlık.
ama bu arada şunu da belirtmeliyim ki, ertuğrul gazi han babamızın söğüt'te bulunan türbesi çok az ziyaretçi alıyor.
oysa ulaşımı bu kadar kolay, büyük şehirlere bu kadar yakın bir mekanın daha fazla ziyaretçi alması lazım.
bir zahmet kıçınızı kaldırıp gidiniz.
gidiniz de yunan işgali sırasında türbeye sıkılan kurşunları görüp bugünkü halinize şükrediniz.
3 4 yıl önce milliyetçiliği ayaklar altına alanlar, alp ın ne demek olduğunu diziden öğrenenler gelip böyle işler yapınca samimi olmuyor. inanmıyoruz..
bereket ki memleketimizde moda sık sık değişiyor, yaklaşık 7-8 sene önce peşmerge giysisi modaydı, yaklaşık son dört seneden beri moda değişti, eski Türk devletlerinin -Türkik desek daha doğru olur- askerlerini saraylarda görmeye başladık, bunların uzantısı olarak da şimdi "Alp kıyafetli askerlerin saygı nöbeti" ortaya çıktı. Buraya nasıl geldik bir düşünmek lazım. Acaba siyaset de modayla paralel mi? hani bu iş neden 10 yıl önce yapılmadı da şimdi yapıldı, tabelalardan kaldırılan TC'ler o zaman popülerdi, şimdi her şeye milliyetçilik sosu eklemek.
Haliyle, bu milliyetçilik sosu da siyasetin her kavramı gibi, iktidar tarafından desteklenip allanıp pullandığı için viral olarak etki etmeye başladı. Ancak burada sıkıntılı olan bir nokta var: Bu noktada yapılan her hareketin fazlasıyla "Kitsch" kokmasıdır, fazlasıyla eğreti olan, bazı şeylerin hiçbir şekilde birbirlerine uymadığı, bir sıkıntının sizi rahatsız ettiği, hatta birbiriyle uyumsuz ya da çelişik kavramların [oxymoron] ortaya çıktığı bir tablo görüyoruz. Nasıl "Kitsch" bir osmanlı yaratılıyorsa [ki bugün iktidarın pazarladığı her Osmanlı tasavvuru popülist, pohpohlanmış, milliyetçilik sosuyla bulanmış, gerçek osmanlı ile uzaktan yakından alakası olmayan Osmanlı'ysa] bu Alp nöbeti dediğimiz nane de aynı türdendir. Modaya göre değişir efendim, dört ya da beş yıl sonra yeni bir şey çıkarsa şaşırmyınız.
trt 1 dizisi diriliş ertuğrul ile ortaya çıkan heyecanın yansıması harekettir. yoksa bu elemanların bir tane kitap okuyup bir tane osmanlı tarihi ile alakalı neşriyat araştırmışlığı yoktur.
kayı boyunu temsil eden yazıyı ve flamayı da bilmezler. ertuğrul gazi yi de osman gazi yi de edebali yi de bilmezlerdi... ne vakit diziler çıktı, osmanlıcılar türedi. bizim milletin tarihini bilmesi için ahanda böyle diziler lazım. yoksa kitapla mitapla olmaz o iş... birileri aha bakın gerçekler bu diyecek onlar da vay anasını arkadaş bak bu böyleymiş diyerek inanacak... her işimiz böyle amk.
Geçmişi günümüze eşdeğer tutma hevesi bu hevesten ziyade geçmişin yanlışlarından ders almalı geleceğe emin adımlar atılmalıdır. Her şeyimiz gösteriş oldu arkadaş.
uygulamayı beğendim fakat açıkçası pek samimi gelmedi. tarihi konuları işleyen diziler yapılıncaya kadar, o tarihlerde yaşayan kişilerin kıymetini bilen yoktu. acı olan bir diğer tarafı, dizilerde bir çok karakterin, dizi icabı kötü bir insan gibi, olduğundan farklı kişiler gibi yansıtılması. tarihi diziden öğrenen güruh hemen buna göre bir tarih bilinci oluşturuyor kafasında, yarım yamalak.
bir de şu "özümüze dönmek" tayfası var. bebek, madem mevzu özümüze dönmek, biz bunlarla da uğraşmayalım, binelim atın sırtına o yayla senin bu yayla benim yazlık kışlık yayla arayalım. mahalle mahalle boylara ayrılalım.
şundan eminim, dizi bittikten sonra en fazla 1 yıl sonrasında bir tane nöbetçinin esamesi okunmayacak orada.
bu güzel hadiseye olumsuz yaklaşıp çirkefce çamur atan arkadaşların türklüğünden şüpheliyim, ertuğrulda benim atam atatürk de niye zoruna gidiyor mk çomarı.