Eğilmez' in kahramanlarını analiz edince şu tablo çıkar karşımıza ; karakterleri ezilmiş, çaresiz ama çıkış aramaya çabalamış sıradışı olmayan -bu tavırlarıyla belki de sıradışı olan- insanlardır.
Diğer komedi eserleri verenlerle arasındaki düşünce farkı ise bariz olarak güldürünün odak noktası insanı değil, olayı almasıdır. Son filmi Yeşilçam gelenekleriyle -ki önceki dönemlerinde aşk filmleriyle de bu geleneklere katkısı olan bir yönetmen aynı zamanda- zekice alay eden Arabesk' tir.
ödülleri:
----------
(bkz: bir millet uyanıyor) 4. antalya uluslararası altın portakal film festivali en iyi film.
(bkz: kalbimin efendisi) 7. antalya uluslararası altın portakal film festivali en iyi yönetmen.
(bkz: sev kardeşim) 9. antalya uluslararası altın portakal film festivali en iyi ikinci film.
(bkz: arabesk) 26. antalya uluslararası altın portakal film festivali jüri özel ödülü.
arabesk filmini çekerek türk sinemasıyla ilgili kompleksini ortaya koymuş yönetmen. kendisini bilinçli ve yeterli göstermek için, izleyen, gülebilen hatta gülünmesi için gösteren konumuna yükseltmesi zavallıca. biz yeşilçam filmlerini hala güzel hatıralarla anarız. hatta hala şener şen' e kemal sunal' a güler, aliye rona' ya kızar, ilyas salman' a acır, engin çağlar ile hülya koçyiğit' in kavuşmasıyla mutlu oluruz. bundan niye gocunalım.
1929 - 1989 yillari arasinda yasamis en son arabesk filmini yonetmis, emektar rahmetli yonetmen. her ne kadar, cekmis oldugu filmlerinde kemiklesmis bir kadrosu olsa da, cekmis oldugu komedi filmleri, cok cok ortalamanin ustundedir, her nasil natuk baytan kendisine absurd bir komedi tipi tutturduysa, ertem egilmez de ona gore, durum komedisi ile birlikte, oyuncusunun yaraticiligini benimseten rollerden komedi cikartmasini bilmistir. ayrica, cok sert ve de asabi birisi oldugu soylenir. allah rahmet eylesin.
rıfat ılgaz'ın hababam sınıfı adlı eserini sinemaya uyarlayan fakat eser sahibine beş kuruş koklatmayan karakter yoksunu kameramandır. ve evet kameramandır.
gelmiş geçmiş en iyi yönetmenimiz . sigaraya aşırı düşkündür . herkes filmlerini anırarak izlese de burada adının altı boş kalmış . aslında bu, burasının ne kadar boş bir yer olduğunun kanıtı. sadece komedi alanında çok başarılı değildir. buradaki yavşakların sürekli ağladıklarından dem vurdukları (bkz: canım kardeşim) filmini de çekmiştir. yüzlerce entry girilen filmin yönetmenine tek övgü bie düzülmemiş . arabesk filminde vasat türk sinemasıyla dalgasını feci geçmiştir . engin çağlar ile hülya koçyiğit' in kavuşmasını isteyen akıl fakirleri anlayamaz .
herkesın taptıgı, öve öve bitiremediği filmlerın efsanevi yönetmenidir . nedense bu '' herkes '' kendisine karsı büyük nankörlük etmektedir . türk sinemasının en büyüğüdür . aynı zamanda kendı çekmedıgı önemlı fılmlerın de senarıstıdır . 96 fılmde de yapımcılık yapmıstır .
film setlerinde koltuğundan neredeyse hiç kalkmayan bir yönetmendir. ustalığı sayesinde oyuncuları da sıkmaz bu hareketi. genellikle tiyatroda kullanılan "gülme boşluğu" diye adlandırılan olayı sinemada uygulayabilen nadir yönetmenlerdendir. bunu yapabilmesinin nedeni ise bir sosyolog edasıyla halkını çok iyi tanımasıdır. özellikle kendi filmlerinin gösterimlerine gizlice girip, salonun en arkasında oturarak salondaki insanların nerelerde ne sıklıkla güldüğüne dair gözlem yaptığı da sıklıkla anlatılmakta ve yazılmaktadır. kısacası türk sinema tarihinin büyük amcasıdır.
içimizi burkan, yüzümüzü güldüren yeşilçam klasiklerinin mimarıdır. bugün de doğumunun 85. yıl dönümüdür.
google da büyük usta anısına doğum yıl dönümünde hoş bir jest yapmıştır. anasayfadaki görsele tıkladığınızda ertem hoca ile alakalı sayfalara göz atma fırsatı bulabiliyorsunuz.