fransa da 45000 euro para ve 1 yıl hapis cezasına varan yaptırımları vardır artık. ama bizde bedava çıkıp istediğimiz kadar bağırılabilir. fransız büyük elçiliği civarlarında
sürekli söylemişizdir tarihi siyasetçiler değil tarihçiler yazmalıdır diye; maalesef ki oy kaygısıyla- paris komünü'nü çıkaran, marat'yı çıkaran, sartre'ı, voltaire'i, georges perec'i hatta hatta boudelaire gibi fikir ve sanat adamlarını çıkaran bir ülkenin siyasetçilerinin o ülkenin bir azınlık ve lobi lehinde talihsiz bir şekilde davranmasıdır.
biraz geriye dönelim; işin siyasi boyutunu ve fransa'nın ermeni lobisi elinde un-ufak olmasını açımlayalım. ermeni soykrımı kesinleşti mi? ya da bazı gerçeklikler gün yüzüne çıkarıldı mı? ya da tarafsız bir komisyon desteğinde ülkeler arşivlerini açıp bazı şeyleri ortaya sunndular mı? bir diğer olay;soykırım tarihi 1923 öncesi-yani osmanlı daha yaşarken-türkiye bundan ne dereceye kadar sorumlu tutulmalıdır? ot'u nedir? boku nedir? bunları sorgulamadan;siyasi amaçlarla alınmış bir karardır.
geriye dönmüştük;geriden biraz ileriye dönelim. yaklaşık 1945'lere kadar. hitler'in yahudilere yaptığı soykırım tüm dünyada yankı yapmıştı. ilginç noktadır ki; bunun aleyhinde fransa'da yasa yok! ama işin kötü tarafı; daha ne çapı ne çupu belirlenmemiş bir soykırım aleyhinde konuşmak suç! bana çok paradoksal geldi bilmiyorum.
türkiye'nin yapması gereken nedir? bunu da düşündüm ama cezayir soykırımını kabul etmek bana çok saçma geldi. nedeni ise; biz fransa'yı şöyle bir nedenle suçlamadık mı?
diye. kendimizde bu hataya düşeriz; incelemeden cıncılamadan[buna karşı cezayir soykırımının kesin olduğu konusunda itirazlar gelebilir ama araştırma yapmaktan bağışık kılmaz bizi]. ama diplomatik bir manevradır ya da gözdağıdır;bu durumda hataya düşmek gibi bişey söz konusu olmaz[eğer diplomatik bir yanıltmaca ise].
bir de bilindiği gibi işin ekonomik boyutu var bu noktada da;gerekli sınırlara kadar abartmadan baız şeyler uygulanabilir ama fazla gaz bünyeye zararlıdır;fransa ekonomik açıdan türkiye'den güçlü bir ülkedir bu gerçekliklerin de değerlendirilip[anti parantez] halk olarak bişeylere karşı koyabiliriz.
Fransa'da yaşayan türklerin cezasını ödeyip sözde ermeni soykırımı yoktur, diyerek tasarıyı protesto edeceklerine dair gazetelerde haberler olan tasarı.
türkiye türkiye olmadığı sürece, vatandaşlar ceplerini doldurmaktan başka bir şey düşünmediği ve diplomasinin bilim olarak algılanmadığı sürece söylenmesinin çok da bir anlam ifade etmediği gerçeklik.
çok hata etmişsiniz diye düşündüren ifadedir. şimdi bu başlığı fransa'da nete bağlı insanlar da görüp okuyabilir ve hemen bir suç halini alır. hemen silin ya. yoksa hapse atarlar sizi... mazallah...