Asya ile Avrupa'yı bağlayan bir coğrafi yapının bekçileriyiz ya. Bir tarafımızda Arap Dünyası duruyor ya. Yeter de artar bile yaptığımız her müziğe bir tutam arabesk tat katmaya.
Bununla birlikte şu da söylenmesi/yazılması/belirtilmesi gereken önemli noktalardan biridir, -sanıyorum- Erkin Koray Modern Türk Müziği tarihinde rak müziğe arabesk tınıları ilk katan müzisyenlerden biridir.
Erkin Koray'ın (nam-ı diğer Erkin Baba) rak müziği arabeskleştirme operasyonu bir dönem öyle yoğun bir hal almıştı ki, yaptığı müziği arabesk müzikten ayırabilmek için gerçekten özellikle çabalanması gerekmekteydi. işin güzel tarafı zorlama çabaları bir kenara bırakırsak rak müzik adına yaptığı pek bir şey de yoktur Erkin Koray'ın. Müziği izzet Yıldızhan'dan bellemiş bir kaç yeni yetmenin nostalji soslu romantik hezeyanlarını datmin edecek şarkılarını saymazsak tabi.
Sonuç olarak : Batı müzik piyasasında sıkça görülen eski olana saygı ve rağbet durumlarının Türkiye versiyonu mudur bu yaptığı müziği rak müziğe benzetebilmek için çabalanması gereken şarkıcılara olan acaip ilgi bilemiyorum. Ancak kulağına arabesk tonlar gelmedikçe kendini dinlediği müziğe yabancı hissedenlerin zorlama bir şekilde rak müzik dinledikleri ülkemde Erkin Koray'a da rak star denmesi gitmiyor ilgincime.
müziğinde arabesk öğeleri fazlaca kullandığı bir gerçek. ancak rock yapmadığını söylemek veya ima etmek saygısızlıktan başka birşey değildir. zira gün ola harman ola albümünü inceleyecek olursak, rahatlıkla albümün hard and heavysoundunda olduğunu söyleyebiliriz. avrupalı ve amerikalı benzerlerinden kalite, üslup ve tarz olarak hiçbir farkı yoktur. fazlası da şudur: arabesk ve batı müziğini harmanlamasıdır. bu bahsettiğimiz şey aşağılanacak kadar basit bir olay değildir. kaliteli bir müzik bilgisi, yaratıcılık ve iyi bir aranjman gerektirir.
ayrıca müziğindeki arabesk öğelerin nedenine; müziğe başladığı dönemlerde türkiye'de dinleyici kitlesi olmadığını rahatlıkla ekleyebiliriz. sanatçının hayatı büyük zorluklarla -ki bir sanatçının en büyük hüsranı anlaşılamamaktır- hayatını idame ettirebilme çabalarıyla geçmiştir. albümlerinin en azından kendisini idame ettirebilecek kadar satılması için bu yönteme başvurduğu apaçık. buna rağmen her albümünde saf klasik rock sounduyla denemeler yapmaya özen göstermiştir.
zaten müziğe başlayışı, ingilizce parçalarla ve avrupa'da olmuştur. bu da türkiye'de o dönemlerde bu müziğin dinleyici kitlesi olmadığının delilidir.
ayrıca kapasitesi, rock ve arabesk ile de sınırlı değildir. yine gün ola harman ola albümünden örnek verebiliriz. albüme adını veren şarkı ve züleyha isimli şarkı arabesk öğelere değil halk müziği öğelerine sahiptir. ayrıca konserlerini takip ederseniz sıkca blues besteler çaldığını veya kendi bestelerini blues sounduyla icra ettiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz.
buna rağmen, hala birileri müziğini arabeske kaçmakla -sanki arabesk öğeler kullanmak bir suçmuş gibi- suçluyorsa, suçlamalarda bir eksiklik veya yanlış var demektir. kişisel olarak beğenilmeyebilir ama yiğidi öldür hakkını yeme deyişi de bu konu hakkında pek manidar.
en çok the doors'a benzetirim bu sanatçıyı. doors gibi, dönemin alışılmış, ya da en azından onlardan beklenen bir çizgi doğrultusunda rock bestelemeyi düşünmeyip, büsbütün kendi tarzını yaratmış sanatçıdır. örneğin erkin koray'ın senden ayrı şarkısı, ne denli farklı bir açılımdır rock müzikte. yağmur, anma arkadaş gibi şarkıları da yine tamamen kendi tarzının ürünü olup, kendi çizgisi ile yeni bir müzik tarzı başlatmıştır. bugün fevkalade popüler olan birçok türk rock topluluğunda erkin koray etkisi açıkça görülür.
örneğin, cem karaca'nın da çizgisi çok farklıdır. ikisi o dönem ne denli etkileşim içinde olmuşlarsa bile, kendileri de, "aynı müzik başlığı altında (rock) aslında biz bambaşka müzikler yapıyor, bambaşka çizgiler izliyorduk" demelerinden de anlaşılacağı gibi, çoğunluğun istediği, ya da tesadüfi müzikler yapmamış, kendi doğru bildiklerini bestelemişler, çalışmışlardır bu iki farklı, değerli, önemli sanatçı.
edit: beğenmeyen arkadaşlar ver herhalde, bu eksilerin bir anlamı olmalı; techno, pop müzik, top müzik dinleyin siz de kardeşim, saldırmayın milletin entrysine.
tahtını hayko cepkin'e miras bırakması gerektiğini düşündüğüm efsane sanatçı. tıpkı kendisi gibi hayko da bir dizi yenilikler getirdi türkiyeye. ve asıl ortak noktaları da arabesk rock.
70 lerde verdiği konserlerin video kayıtlarının olmaması kahreden sanatcı. yani bir teyp kaydını bıle agzımızdan sular akıtarak dınlıyorsak kaliteli bir video kaydı olsa cok daha farklı olurdu.off ya
an itibariyle canlı yayında konser veren * kendini çok özletmiş, bir neslin * en önemli bestecilerinden biri olan baba sanatçı. bir o kaldı o da gitmesindir. **
edit:31 Ocak 2009, Barış Manço'nun ölümü üzerinden 10 sene geçmiş, bir daha söyleyesim geldi, Bir Erkin baba kalmıştır o da gitmesindir.
Erkin baba. Bu adamı da 85 doğumlu bir insan ne vakit nüfusuna geçirip baba dedi onu anlamıyorum... Bre paşam akranların 2 saat kiralayıp stüdyolarda kiralık enstürmanlarla müzik yapmaya çalışıp evlerinde çoğalttıkları kasetleri dağıtmaya çalışırken alma, git elli sene önce yurtdışından araklanmış üç tane numarayı radyoda çalan türküye vurmuş, sisteme karşı çıkacam diye kızını ruh hastası yapmış adamı baba diye bağrına bas... Çok rica edeceğim bu ülkede niye bir bok olmuyor diye sorma bari...
not: David Bowie'i gördükten sonra Türkiye'ye glamer olup dönen ve bunu sanat müziğinde bulan Zeki Müren bence "baba" dediğiniz özentileri her anlamda cebinden çıkartırdı, umarım bir ara bunu anlayacak kadar açık kalır gözleriniz...(hoş mirasını TSK'ya bırakacak kadar da boştu rahmetli ama...neyse ölünün ardından konuşmayayım...)
yagmur, saskin, cöpcüler, öyle bir gecer zaman, fesupanallah, akrebin gözleri, gökteki yildizlar gibi sahaserlere imza atmis türkiyemize bir daha esi benzeri gelmeyecek insan. Ayriyetten baglamanin kicina elektrigi takan zati muhteremdir.
seslendirdiği çoğu şarkısıyla insanı gaza getiren, 'ulan söylicem kurtulcam artık, yeter be..' dedirten büyük usta. öyle bir söyler ki, sesi öyle bir dolar ki kulağınıza dikkatinizi başka şeylere vermenizi engeller, sadece sevilen kişiyi düşünmenize sebep olur.
ama iyidir gene de , sevdiğini söylemekten çekinmeyen, aşık bireyler olmamızı sağlamıştır erkin baba. iyi ki de yapmıştır..
25 mayıs 2009 tarihli yıldız teknik ünivesitesi konserinde cumhuriyet mitingleriyle ilgili olarak, "orada türkiye laiktir laik kalacak diye bağırıyorlar ama geri kalan insanlar onları türkiye dinsizdir dinsiz kalacak şeklinde anlıyor" diye sosyal mesaj veren anadolu rockçı.