erken seçime giden yolun analizi

entry1 galeri0
    1.
  1. 7 Haziran seçimleri bitti 4 parti ortaya çıktı. Hiç kimse açıklama yapmadan önce 4 partinin stratejik manevra alanları şu şekildeydi:

    Ak parti: diğer 3 partinin herhangi biriyle koalisyon kurarak iktidarı ele alabilirdi. Bunun yanında azınlık hükümeti kurma imkanına da sahipti, dışarıdan bir partinin desteklemesi yetiyordu. Bu durumda 3+3 = 6 stratejik manevra alanı vardı. Tüm bunlardan ayrı olarak sadece 20 kişiyi kendilerine çekerek tek başlarına iktidar olabilirlerdi. Burdanda gelen 1 stratejik manevra alanı ile toplam alanları 7 oluyor.

    CHP: Ak parti ile koalisyon kurabilir veya mhp+hdp den destek alarak iktidara ulaşabilirdi. Burdan 2 puan geliyor. Aynı zamanda hdp ve mhp nin dışardan desteklemesiyle de azınlık hükümeti kurabilirdi. 2+1= 3 stratejik manevra alanı vardı.

    MHP: Ak parti ile koalisyon kurabilir veya chp ve hdp nin desteğini alarak iktidar olabilirdi. Toplam 2 Stratejik manevra alanı

    HDP: Aynı mhp de olduğu gibi 2 stratejik manevra alanı vardı.

    ilk sonuçlar böyleydi. Ardından stratejik hamleler yapılmaya başlandı ve oyun başladı.

    MHP hiç kimse ile içeriden veya dışarıdan destekli herhangi bir koalisyonda bulunmayacağını ilan ederek elindeki mevcut 2 adet stratejik manevra alanını harcamış oldu. Öte yandan HDP'den 1, CHP'den 2, AKP'den de 2 manevra alanı yok etmiş oldu.

    Son durum manevra alanları:

    AKP: 5
    CHP: 1
    HDP: 1
    MHP: 0

    --

    Tüm bu olaylara paralel olarak meclis başkanlığı seçimindeki manevra alanları da aynıydı. Burada devreye 5. bir aktör olan Cumhurbaşkanı girdi. Deniz baykalla yapmış olduğu görüşme sonucu MHP'nin tarafsız kalmasını sağlayarak Ak Partinin manevra alanını genişletti ve meclis başkanlığını ak partiye kazandırdı. Bunu çok detaylı açıklayabiliriz ama meclis başkanlığını fazla karıştırırsak her şey karmaşıklaşabilir. Bunu burda kesiyor ve hamlelere devam ediyoruz.

    --

    MHP'nin hamlesi ile HDP'nin elinde tek bir manevra alanı kalmıştı. AKP ile koalisyona girmek. HDP, AKP ile herhangi bir koalisyona girmeyeceği yönünde hamle yaparak kendi manevra alanını harcadı ve akp nin 2 manevra alanını da yok etti.

    Son durum:

    AKP: 3
    CHP: 1
    HDP: 0
    MHP: 0

    --

    Son poziyonda manevra alanları şöyle:

    AKP: 1) CHP ile koalisyon kurabilir 2) CHP ile dışardan destekli azınlık hükümeti kurabilir 3) 20 vekil kendine çekebilir

    --

    Ardından CHP ve AKP'nin 32 günlük görüşme süresi başladı. Bu süreç sonunda partiler olumsuz görüş açıklayarak maanevra alanlarını yok ettiler. CHP nin 0 AKP'nin ise 1 manevra alanı kaldı. AKP kendine çekecek 20 vekili bu süreçte bulamayınca o alanda yok olmuş oldu.

    Dolayısıyla bütün manevra alanları tüketilmiş oldu.

    Bu sırada CHP'ye +1 manevra alanı geldi. Davutoğlu görevi iade etti ancak hala 5 günlük zaman dilimi vardı. CHP stratejik manevra yaparak hükümeti kurma görevi talep etti.

    Cumhurbaşkanı bunu kabul etseydi yeni stratejik manevra alanları açılacak ve bu alanlar ak partinin lehine sonuçlar doğurma ihtimaline az da olsa sahip olabilecekti.

    Cumhurbaşkanı kendi yetkisini kullanarak kısıtlı kalan süreyi yetersiz kabul ederek göz ardı etti ve CHP'nin stratejik manevrasını geri püskürttü.

    Manevra alanı kalmadığı için siyaset tıkandı ve erken seçim kararı alındı.

    (bkz: stratejik manevra)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük