başlık ile maruzatımı tam anlatamadığımı düşünüyorum. ilkokulda da kompozisyon yazarken başlık atmayı hep sona bırakmışımdır zaten. yine de bulduğum başlıkların pek güzel olduğu söylenemez. neyse uzatmadan olayı anlatayım.
dün akşam kahvaltılık almak için markete gittim. bir market arabası aldım ve içine çay, peynir, zeytin, yemek yağı ve iki paket de *kombo koydum.
kasa sırasına girdim. önümde üç kişi vardı. sıramın gelmesini bekliyordum. önümde bir kişi kaldı ve sıra bana geldiği esnada bir kadın elinde muzlarla belirdi. önce taksicilerin trafikte başka araçların önüne patadan kırması gibi, direkt beni geçip önümdeki kişinin arkasına geldi. -o esnada önümdeki kişi ücretini ödüyordu- sonra emin olamadı ve geri çekilip "pardon acaba başka kasiyer var mı?" diye sordu. kasiyer tek kasiyer olduğunu ve haliyle bir kasanın hizmette olduğunu söyledi. kadın bir iki saniyelik bir duraklama dönemine girdi. o kadınlara has beynin devreye girmesi ile duraklama döneminden çıkıp önüme doğru yürürken bir yandan da "afedersiniz benimki bir tane ya önünüze geçebilir miyim ?" diye yüzüme bakmadan sordu ve bir anda önüme geçmiş bulundu. bir şey demedim ve işini halledip çıktı gitti.
olay burada başlıyor. şimdi ben erkeğim diye bu kibarlığı yapmak zorunda bırakıldım. orada "hanfendi lütfen sıranıza girin, siz gibi ben de işten çıkmış bulunmaktayım yorgunum ve sıramı bekliyorum" diyecektim lakin hanfendi çoktan önüme geçmiş olduğu için sıradan çıkmasını istermiş gibi bir hâl alacaktı bunu söylemem. o yüzden sıramın gasp edilmesine kibarlıkla cevap vermem gerekiyordu, vermek zorunda bırakıldım.
aynı olayı kadın ve erkek fertleri değiştirip yaşadığımızda gayet ortada ki adam kadının sırasını gasp ediyor olurdu. ama hakkı yenilen erkek olduğu için olay kibarlık gibi görünüyor.
daha bunun gibi başka olaylar da var. misalen otobüste kadınlara yer vermek kibarliktir. ama bunu yapmak erkeğin tercihidir. lütfen erkeklerin haklarını yemekten vazgeçin kızlar.
edit : efendim bir yazar bunun cinsiyetçilik ile alakalı olmadığını söylemiş. bu sadece market sırası olayı değil başka yaşadığım durumlar da mevcut.
ek olarak bir olay daha anlatayım müsadenizle.
arkadaşımla şehir içi otobüsüyle alışveriş merkezinden geliyoruz. onun evi daha yakın olduğu için durağa gelince kalktı, inecek. otobüsün bu arka beşli yerinde oturuyoruz. önümüzde de bir genç kız bulunmakta. arkadaşımın kalkmasıyla birlikte önümüzde ayakta duran genç kız hop oturdu ve teşekkür edip telefonuyla ilgilenmeye devam etti. arkadaşım herhangi bir şekilde şöyle oturun falan dememişti kendisine. yani yaptığı şey kibarlıktan ayağa kalkıp ona yer vermesi değildi. ama öyle muamele gördü. kız da anında oturmasıyla bunu zaten beklediğini belli etti. anlatmak istediğim bu ve buna benzer olayların hoş olmadığı gerçeği.
dediğim gibi başlık atmada pek yetenekli değilim. o yüzden başka bir şey beklerken başka bir şey okumuş olabilirsiniz.
kadın erkek eşitliği aslında burada da olmalı. keşke söyleseydin diyorum ben, zira öyle bir zorunluluk yok, ha yaşlı bir kadın,erkek olur durum farklılaşır. ama yaşıtın olan bir kadın ile seviyeli şekilde aynı muamele sağlanmalı. hiçbir zaman ben kadınım deyip öne geçtiğimi hatırlamam, bu eşitlik değil kadının kendisini aciz göstermesidir.
bazı alanlarda evet bu kadın olmak kavramını beleşçilik için kullanan kadınlar var.
yanlız yazıyı yine üşenmedim ve okudum. eski bir kasiyer olarak söyleyebilirim ki,
bu olayın kadın erkek kibarlık bağlantısıyla alakası yok.
ben ne adamlar hatta öküzler gördüm ki doğru dürüst bu cümleyi kurmadan sıra dağlar kadarken marlboro lıght ver marlboro lıght diyen. sırf tatana çıkmasın diye sıra var derdim. kadınlar gözümün içine bakardı ver sktrsin gitsin diye.
ve bunun gibi çok izin alıp sıra verme olayı var. sıranızı verip vermemek sizin bileceğiniz iş bunun cinsyetle alakası hiç hiç yok.
yaranız var orası doğru ama bu basit olayı erkeklerin sorumlulugu alacak kadar içinize dert etmeyin derim.
nezaket türe özgü değil insana özgü bir durumdur ve terbiye ile ilgilidir. aile çocuğuna diğer insanlara saygılı olması gerektiğini öğretmişse kişi sosyal alanda uyumlu ve naziktir.
(bkz: yok öyle birşey)
ingiliz değiliz paso fake *excuse me,sorry,thank you* diyeceğiz,Türkiye burası.
Ha kibarlık insanlıkla alakalıdır,lakin karşındakinin insan olması gerek onun için.
ben- bilen bilir-almanya´da yaşarım. burada sıra kutsaldır. herkes sırasını bekler. hiçkimse benim sıramı alamaz, bunu almaya çalışmak hırsızlıktır. eğer bana bunu sorarsa, ve ben en son adam diilsemm çünkü bizim türkler öyle uyanıklıklar yaparlar- sırada 14 kişi vardır, gider 2.adama sorar bunu.
bu çok büyük bi haksızlıktır, resmen sıraya kaynama yapma girişimini yasallaştırmaya çalışmaktır.
ben bi kere almanya´da daha yeniyken, böyle bi eşeklik yaptım, sıradaki son adam diildim, bana arap olduğunu tahmin ettiğim bir kadın bi file içinde bişeyler almış, ben de koskoca market arabasını doldurmuştum, arkamda da 7 kişi falan birikmiş
bu arap kadına ben izin verdim, arkamdaki alman kadın lafa karıştı, bu bey izin veriyosa ben izin vermiyorum, sıranın sonuna gidin lütfen buradakilerin hepsi insan, dedi. bana da- bana niye sormuyosunuz, benim burada olduğumu biliyosunuz, dedi...nerdeyse kavga ediyoduk.
sonuçta kasada sıra konusunun kibarlıkla hiçbi ilgisi yoktur. haktır o.
kibarlık nedir- kapıdan geçilecektir, kadına yol verirsin, o kibarlıktır, trene biniliyodur, kadın bagajını kaldıramıyodur, yardım eder kaldırırsın...o da kibarlıktır.
mesela otobüse binilecek- herkes sıra bekliyo soğukta, güzeller güzeli bir kıza sırnaşmak için sıranı ona verdin mi- büyük haksızlık yaptın !! lütfen sıranın en sonuna gidiniz, diyceksin.
Buna kibarlık demezler; kadının yaptığına saygısızlık, erkeğin yaptığına boyun eğmek derler. Bunu bir cinsiyete mal etmek anlamsız. (evet, kadınlar çok yapıyor biliyorum ama sadece erkeklere değil genç kadınlara ve çocuklara da yapıyorlar.) ki bazı yaşlı erkekler de (dedeler swh) bunu diğer başka şeylerde sık sık yapıyorlar. Yaşlıların gençlerden yer vermelerini beklemelerinden bir farkı yok.