erik erikson

entry17 galeri1
    1.
  1. freud'un psikoanalitik yaklaşımından derinden etkilenmiş, bu yaklaşımı geliştirmiş, kişinin gelişimi konusunda çevre, yetiştirilme tarzı, aileye önem vermiş gelişim teorisyeni.
    3 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. psikososyal gelişim kuramının sahibidir. asıl adı erik homburger eriksondur. freuddan etkilenmiştir. ki kendiside yahudidir. kişilik gelişim kuramını evrelere ayırmıştır bunlar;

    temel güvene karşı güvensizlik

    özerkliğe karşı utanç ve kuşku

    girişimciliğe karşı suçluluk

    başarıya karşı aşağılık duygusu

    kimlik kazanmaya karşı kimlik karmaşası

    yakınlığa karşı uzaklık

    üretkenliğe karşı durgunluk

    ego bütünleşimi ya da umutsuzluk

    bu sekiz evre eriksonun kişilik gelişim kuramının temelini oluştutur. kpss sınavında en sık soru gelen kuramcılardan birisidir.
    4 ...
  5. 4.
  6. sadece kişilik gelişimi değil,dil gelişimi üzerine de büyük çalışmalar yapmış yüce sensei.dil gelişimini dört evreye bölmüştür. bunlar;
    1) babıldama evresi(0-12 aylar)
    2)tek sözcük evresi (12-18 aylar)
    3)telegrafik konuşma (18-24 aylar)
    4)ilk gramer süreci (24-60 aylar)
    3 ...
  7. 5.
  8. sigmund freud un öğrencisidir. freud un psikanalize olan dar bakış açısını genişletmiştir.
    1 ...
  9. 6.
  10. sigmund freud'un sadece cinsellik ve saldırganlık olarak öngördüğü kuramını değiştirmiş; sosyal hayatı işin içine katmış ve kişiliği çatışmalar sonucu oluştuğunu belirtmiştir.
    2 ...
  11. 7.
  12. doğumdan ölüme kadar, her birine özel bir psikolojik bunalımın eşlik ettiği sekiz evrelik bir sıralama yapan psikanalizci bir psikolog ve sigmund freud' un öğrencisidir.
    0 ...
  13. 8.
  14. kuramı der ki; insanlar yaşlandıklarında geriye dönüp bakarlar. eğer iyi bir hayat geçirdiklerini düşünürlerse, mutlu bir yaşlılık yaşarlar. eğer geriye dönüp baktıklarında bir sürü bitirilmemiş iş görürlerse veya yaşadıkları hayatın tatmin edici bir hayat olmadığını düşünürlerse, içsel çatışmalar yaşarlar.
    2 ...
  15. 9.
  16. (bkz: identity and life cycle) isimli önemli bir eseri mevcuttur. (bkz: kimlik) çalışanlara tavsiye edilir.
    1 ...
  17. 10.
  18. kendisini Freud´dan ayıran en temel özellik, Freud gibi insan gelişimini ergenlikle bitmiş kabul etmeyip, hayatın bütün dönemlerini bir gelişim süreci olarak tanımlamasıdır. daha kapsamlıdır, herşeyi cinselliğe bağlamaz, daha "insan"dır.
    0 ...
  19. 11.
  20. insanın yaşlılık dönemini, benliğiyle bütünleşmesi ve umutsuzluk içinde olması ile açıklamıştır.
    0 ...
  21. 12.
  22. 13.
  23. 14.
  24. hindistan ın ingiliz sömürgesi kimliğinden arınmasını, mahatma gandi nin çocukluğundan itibaren biriken yaşam tecrübelerinin açığa vurduğu güç ve enerjiyle ilişkilendiren psikolog.
    0 ...
  25. 15.
  26. Yalom'un rehber kabul ettiği ve çok saygı duyduğu bilim adamı. Kendisi de Freud'un öğrencisi olmasına rağmen kişisel gelişim ve dönüşümün, 'Freud'un; ergenlik sonrası kabaca tamamlanır-görüşünün aksine' ömür boyu devam eden bir süreç olduğunu düşünüyor.
    Erik Erikson yetişkinlik dönemini ikiye ayırıyor. Yakın ilişkiler-Soyutlanma (Genç yetişkinlik dönemi), Üretkenlik-Kısırlık (Geç yetişkinlik dönemi). Bu ikinci dönemde insan, (ilk dönemde kendine dönük olan odaklanması)ndan çözülerek, biraz daha dünyaya, çevreye ve kendisinden sonraki kuşaklara doğru yönelen bir odaklanma yaşıyor. Bir çok insanda görüyorum ve doğruluğuna inanıyorum.
    0 ...
  27. 16.
  28. Yerinde durmamis da psikoloji ogrencileri daha da zora girsin diye habire zevkine kuram uydurmus sanki.
    ibne herif.
    0 ...
  29. 17.
  30. Psikolojide psikososyal gelişim teorilerini baya ilerletmiş bir düşünürdür. Sadece ergenliği kapsamaz çalışması. Büyük adamdır amk.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük