3 senedir hangi kitabini bulduysam okuyup su guzel paragrafini bir turlu unutamadigim adamdir.
"gelişmemiş sevgi şu ilkeyi benimser, 'sevildiğim için seviyorum.', gelişmiş sevgi ise şu ilkeyi benimser 'sevdiğim için seviliyorum.', olgunlaşmamış sevgi şunu der, 'seni, sana ihtiyacım olduğu için seviyorum.', olgun sevgi ise, ' seni sevdiğim için sana ihtiyacım var' der."
psikoanalist, toplumbilimci, yazar... musevi kökenli fromm, freud' un öğrencisidir. ilerleyen zamanlarda kendini geliştirdikçe bazı konularda freud' la çakıştığı olmuştur.
insanlar doğaya karsı güçsüz hissederler ve bu yüzden hayatlarında sınır isterler çünkü sınırsız özgürlük insana sorumluluk yükler ve bu da insana kaygı verir. sınırlı olmak ise insana güven vereceginden (sorumluluktan uzaklastıkca kaygı da azalır) feodal yapılanmaların ortaya cıkması kolaylasır. fromm'a göre kaygıyla artan önemsiz oldugumuz gercegine karsı ya özgürlükten kacarız ya da olumlu özgürlüğe dogru ilerleriz.
olumlu bir özgürlük olusturmanın yolu ise içinden geldiği gibi davranmaktır. kendimizi oldugumuz gibi kabul etmeliyiz ve neyi isteyip istemediğimizi sorgulamalıyız. bunlara genel bir ifadeyle bireyleşme deriz ve fromm, bireylesmenin en doğru yol ve mutlulugun anahtarı oldugunu söyler. ilişkilerin saglıklı olmasının temelini de bu olusturur.
Ruh bilimine Marksist - Sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerinden biri olan psikanalist ve sosyologdur. Marxist ve sosyalist, insancıl dünya görüşünü benimsemiş batı kapitalizmi ve sovyet komünizmini reddetmiştir.
"Bütün ağır psikolojik hastalıkların temelinde narsizm yatar."*