Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Türkiye'de yaygın olmayan bir bölümdür, faydası büyüktür. Meslek olarak edinilmese bile birçok yararını hayatınızın her alanında göreceğiniz bir bölümdür.
ergoterapi; (occupational therapy) aktivite ve katılım kısıtlılığı olan tüm bireylerin; engelli, yaşlı, madde bağımlısı, sokak çocukları, eşcinsel bireyler, hiv+ bireyler gibi toplum dışına itilmiş, kişi ve grupların tedavi edici yaklaşımlarla kendine bakım, iş ve uğraşı aktivitelerine katılımını sağlayarak sağlık, iyi olma hali ve yaşam kalitelerini artırmakla görevli bir sağlık disiplinidir.ergoterapi kişilerin aktivitelerle sağlıklı, iyi olmasını sağlayan ve yaşam memnuniyetini artıran bir meslektir.
ergoterapinin asıl amacı anlamlı ve amaçlı aktivitelerle kişilerin potansiyel yeteneklerini geliştirerek günlük yaşam aktivitelerine katılımını ve bu aktivitelerdeki bağımsızlığını sağlamaktır. ayrıca ergoterapide kişilerin toplumsal katılımını etkileyen fiziksel, sosyal, çevresel ve yasal faktörler değerlendirilerek bunları ortadan kaldırmak, azaltmak veya düzenlemek için gerekli müdahaleler yapılır.
bilim, sanat ve çeşitli rekreasyonel aktivitenin buluştuğu bir rehabilitasyon yaklaşımıdır.
ergoterapi;
aktivite yapabilmeyi sağlık ve iyi olmanın esası olarak kabul eder.
kişinin ruhsal, fiziksel, duygusal ve bilişsel yönlerini dikkate alır.
günlük yaşamda bağımsızlığı ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlar.
yaşamın kendine bakım, üretim ve boş zamanla ilgili faaliyetlerdeki güçlüklerle başa çıkmak için,
gerekli olan becerilerin teşvik edilmesi, geliştirilmesi, yeniden öğretilmesi ve sürdürülmesini sağlar.
kurumsal, kültürel, sosyal ve fiziksel çevreyi kişilerin bağımsızlık seviyelerini ve toplumsal katılım gereksinimlerine göre düzenler.
engelli bireyin işe yönlendirilmesini, mesleki eğitim almasını, işyerlerinde daha başarılı olmalarını amaçlar.
bölümün misyonu
sağlık ve iyilik halininarttırılması amacıyla, anlamlı ve amaçlı aktiviteler yolu ile tüm yaş gruplarında; kişilerin yaşam rolleri ve toplumsal katılım yetenklerini geliştirici, çevreyi düzenleyici yaklaşımlar ile uluslarası standartlarda, yaratıcı, yenilikçi, etik değerlere bağlı, ekip çalışması yapabilen, toplumun değişim yaratma gücünü harete geçirebilen, yaşam boyu öğrenme ve öğretme becerilerine sahip ergoterapistler yetiştirmek, lisansüstü eğitim ve kanıta dayalı araştırma ve uygulamalar yapmak.
iş olanağı fazla olan bölüm ülkemizde de çok ihtiyaç var. Bir 10 yıl önü açık gözüküyor. Ama uğraşacağınız insan akıl hastası veya engelli bir birey olacak bu nedenle içinizde yoksa para için gelmeyin. Gerçekten içinizde yardım etme duygusu varsa gelin.
Bilgi almak isteyen yeşillendirebilir her zaman yardımcı olmaya çalışırım.
tanımda yapalım anlamlı ve amaçlı aktivitelerle kişinin sağlığını ve rafahını artırmaya çalışan kişi merkezli sağlık mesleğidir.
Hastalıkların iş aracılığıyla tedavisi. F. Pinel ve V. Chiarugin nin öncü çalışmalarıyla 18. yüzyılda ortaya çıktı. Daha sonra B. Rush, S. Tuke ve H. Simon un çalışmaları gelişmesine önemli katkıda bulundu. H. Simon ergoterapinin hastayı yeniden sosyalleştirdiğini savunur. Bu yaklaşıma göre ergoterapi, hasta ile dış gerçek arasında yeniden ilişki kurulmasını sağlar. Bedensel özürlüler, sakatlar ve akıl hastaları, hastalık nedeniyle bozulmuş yeteneklerini yeniden kullanarak özgüvenlerini kazanırlar. Tedavide hastanın yeteneklerine ve eğilimlerine uygun bir işin seçilmesi temel bir önem taşır.