bunlara ç.g.h.b dada dendiği gibi ergenuslar halk arasında dolaşır en erken 12 en geç 16 yalında girerler bu döneme bu dönemde akılları hep farklı çalışır çoğunun aklında fame denilen popi denilen şeyler olma çabası vardır böyle ergenuslar emperyalist bir yaklaşım içine girmişler ne kadar fazla para harcayan o kadar popidir felsefesini benimsemişlerdir.ayrı bir parantez açıyorum( ergenlik döneminde ateşli hastalık geçirmiş dişi ergenuslar tiki denilen amansız bir hastalığa yakalanırlar ayna karşısı fotoğraf, dudak bükerek fotoğraf çektirmeyle başlayan bu hastalık daha feci sonuçlar doğurabilir ve yetişkinlik dönemine kadar sarkarak slikon operasyonlarına kadar gidebilir.
uludağ sözlük'te üç beş yazıya göz atınca anlaşılmaktadır ki sözlüğün %99'u bunlardan sanırım. ortalama bir yazar başkası hoşuna gitmeyen bir laf yazdığında yapıştırıveriyor hemen hazır lafı: "ergen"... he mına köyim bir sen büyüksün muktedir vatandaşım, kalanın alayı sivilceli ergen.
çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş döneminde olan kişilere denir. bazı kişilerin yaşı, başını alıp gitmişse de ergenliği baki kalmıştır efendim. bu tipteki insanlar, gerek sosyal medya ortamlarında olsun gerekse reel hayatlarını sürdürdükleri gün içerisinde, dikkat çekmek için ellerinden geleni yaparlar ve sürekli olgunluktan bahsederler. oysa hiç alakaları yoktur. bu kişilere tahammül edilmesi güçtür. özellikle yaşı başını alıp gitmiş ergenlerdense bu kişiler, resmen intihar sebebidirler. o yüzden çok dikkate almamak gerekir. eski sevgilisiyle ilgili sürekli bir biçimde entry giren kişileri de bu kategoriye sokabiliriz. çünkü bilir. eski sevgili buradadır ve okuyabilir yazdıklarını. oysa ne gerek vardır. bir de bu kişilerin ota, bilmem neye trip atan versiyonları vardır. evet. her şeye trip atmak da bir ergenlik göstergesidir. zira olgun insanlar bu biçimde davranmazlar. o yüzden bu kişilerle dostluklar kurmak da zordur. ergen kişileri birçok örnekle ve cümleyle tanımlayabiliriz fakat insanı yorar be bunlar.
oğlum bak git teki elemanın yanı sıra durağa bir buçuk saniye geç kaldın diye otobüsün kapısını sıfatına kapatıp gazı kökleyen belediye otobüsleri şoförlerine de denebilir. **
12 - 18 yaş arası kişilere ergen denir aynı zamanda çocukça ve özenti davranışlar sergileyen insanlara arkadaşlar arasında ergen diye hitap edilir. bunun nedeni ergenlik döneminde kişinin psikolojik değişim sonucu yaşadıklarıdır. örneğin bazıları çok mız mız olur ve arkadaşlarına özenir bu yüzden bu özelliklere sahip yetişkinler ergenlere benzetilir. ergen diye hitap etmek ne kadar doğru tartışılır.
aslında kıymetini bilse hayatını en önemli dönemlerinden birini yaşayan insandır. hayatını kimliğini sorgulaması karakterini oturtması toplumdaki yerini kim olacağını belirlemesi duygusal çıkmazlarını çözümleyip tüm bu karmaşadan verimli ürünler elde etmesi gereken kişi.
genelde popüler olma uğruna harcanan, herkes gibi olunduğu halde 'çok farklıyım ben' diye geçinilen dönemdir. çeşitli özenti akımlara kapılıp herkesle birlikte yüzülür.
kişi derinden çalkalanırken bunu su yüzüne çıkartamayıp yüzeysel arkadaşlıklar ve ilişkiler kurar. daha insansı daha gerçek duygular arar en sonunda kendisinden başka hiç kimsenin onun hayatını değiştiremediğini ve onun yaşadıklarından sorumlu olmadığını kavrar ve bu evreden sonra ya aman yaşa gitsin birader keyfine bak, ya da bir şeyler yapmalıyım kendimi ve dünyayı değiştirmek için çorbada ufak da olsa bir tuzum bulunsun anlayışla yaşantısına devam eder.
toplumda sadece abartılı cinsel duygularıyla anılan ve alay etme aşağılama terimi olarak kullanılan bu gençlerin aslında her bir şeysi abartılıdır ruhlarında fırtınalar kopar coşkulu öfkeli duygusal ve atarlıdır.
henüz kişiliğini oturtamamış insanlara söylenen söz. ergenlik yaşının her hangi bir sınırlaması yoktur, insanoğlu 30 yaşına gelip hala karakterini oturtamamış olabilir.