--spoiler--
Bu gidişle 2010 yılında faiz artırımına başlanmayacağını söyleyebiliriz ama bu tahmine, “küresel ekonomide ya da içeride olağanüstü bir durum olmazsa” diye şerh koymak lazım.
yapılacak genel seçimler, bu siyasi süreç içinde hükümetin mali disiplini iyice gevşetecek seçim kararlarına imza atması gibi riskler, aynı zamanda faiz artışlarına başlanacak tarihi de değiştirecek gelişmeler olacaktır.http://hurarsiv.hurriyet....id=8&tarih=2010-08-05
Hükümet üyeleri ve ihracatçılar hala rezerv artırımı yanı sıra faiz indirimini de istiyorlar ama bence bundan sonra faiz indirimi artık imkansız gibi...
Eğer faizlerde bir değişiklik olacaksa, bundan sonra artık bu değişim indirim yönünde olmaz, artırım yönünde olur.
hürriyet gazetesinin en çapsız ekonomi yazarıdır. daha doğrusu faiz lobisinin borazanıdır.
bugünkü yazısında; merkez bankasının panikleyip faiz artırımına gideceğini öngörmüş! aynı dergahın diğer borazanları hükumete çatmak için ikide bir cari açık ile yatıp kalkarken, cari açığı azdıracak yöntem olan faiz artırımı beklentisini dillendirmesi komik kaçıyor.
türkiye yi yüksek faizle sömürenlere yalakalık yapanları görmek gerek.
aynı konuyu bir de sabah yazarı süleyman yaşar dan okumak gerek;
--spoiler--
Peki Türkiye ekonomisinde dengesizlikler acaba Moody's in iddia ettiği gibi artıyor mu? Hayır artmıyor. Aksine Türkiye daha tutarlı bir ekonomi politikası izliyor. Cari açığın asıl nedeni olan "yüksek faiz- düşük kur" politikasını terk ederek bir risk faktörü olan cari açığın azalması için gerekli önlemleri sekiz aydır alıyor. Hatta sıcak para girişini önlemek için mevduatın uzun vadeye yönelmesini sağlıyor.
"Yabancılar mali tedbir alınmadığı, olmadı faiz artışı yapılmadığı takdirde cari açık sorununun çözüme kavuşmayacağını düşünüyor ve dolayısıyla Türkiye ye yeniden giriş yapmakta çekimser davranacaklarını söylüyorlar". diyerek merkez bankasına aba altından sopa göstermektedir.
aynı tarihlerde sabah gazetesi yazarı süleyman yaşa ise;
Son dönemde ekonomiyle ilgili olumsuz beklentiler cari açık üzerinden kurgulanıyor. Şunu hiç unutmayalım. Cari açık bir ülkenin ürettiğinden fazla harcaması demektir.
Türkiye'de ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde, devlet büyük bütçe açıkları veriyor ve bu açıkların finansmanını da yurt dışından yapıyordu. Yani bu cari açık, devletin bütçe açığından kaynaklanıyordu. Oysa şimdi durum tam tersi! Bugünkü cari açık, özel sektörün ürettiğinden fazla harcamasından kaynaklanıyor. Sermaye hareketlerinin serbest olduğu Türkiye'de, faizleri yükselterek cari açığı kapatmak artık mümkün olamaz. Nedeni de, dünyada dolar, euro ve yen faizleri çok düşük. Türkiye faiz yükselttiği takdirde, yurt dışından daha fazla sıcak para hemen Türkiye'ye gelir ve bu da piyasada para arzını artıracağı için talep beklenenin aksine çoğalır.
Bir de Türk parası gelen döviz nedeniyle değer kazanacağı için ithalat talebi umulanın tam tersi daha da artar.
diyerek; büyük üstad! erdal sağlam ı patlıcan moru yapmıştır. iktisat öğrencileri erdal sağlam ı sağlam okusunlar. nasıl berbat bir ekonomi yazarı olunabileceğini görmek için.
ayrıcana edit: bu iki yazarı karşılaştırmalı olarak okumak zevkli ve zihin açıcıdır. tavsiye edilir.
sömürgecilerin fikir yalakalığını yapan hürriyet yazarı. sömürgecilik artık para piyasaları üzerinden oyunlarla olmakta. bu yazar arkadaş bu sömürgecilerin fikirlerini hiç süzgeçten geçirmeden bize empose edebiliyor. işin ironi-komik yanı bu gazetenin okurlarının vatanseverlikte mangalda kül bırakmaması.
--spoiler--
Yabancılar faiz koridoru 2-3 puan yukarı çekilirse rahatlar diyerek, bu kararın Merkez Bankasının hâlâ bağımsız karar alabildiği biçiminde yorumlanacağını söyledi. Şu anda zaten kur ve faizin piyasa koşullarına göre belirlendiği, 2 puan faiz artışının pratikte bir şeyi fazla değiştirmeyeceği ama bu kararın psikolojik olarak etkileyip, özellikle yabancılara güven vereceği kaydediliyor. Bu kararın hemen olmasa da orta dönem için yararlı olması bekleniyor. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23726215.asp
--spoiler--