En iyi saz ustalarından biridir. Genelde arif sağ, tolga sağ ve muharrem temiz ile birlikte bazı etkinliklerde sahne alır. Ama tek başına zaten bir ustadır.
Sesi pek güzel değildir ama "hal böyle" türküsü dehşet iyidir. Hani bi uzun hava bu kadar mı temiz okunur be adam. Bağırmadan, çağırmadan deler geçer sizi.
"Lale der ki 'be hey tanrı,
Benim boynum neden eğri?
Yardan ayrı düştüm gayrı,
Benden ala çiçek var mı?'"
Bağlamaya emek vermiş, bağlamanın tellerinde teri saklı halk müziği ustalarımızdan..
"arılar yok olunca ne olur bilmem de, bağlama yok olursa kıyamet o zaman kopar anadolu'da.."
1971 erzurum doğumlu olan Erzincan'ın bağlamayla ilk ilişkisi babasına ait bağlamanın telini koparmasıyla başlar. "O günden beri hala bağlayamam." Dese de bağlama konusundaki teknik bilgisi muhteşemdir.
1981 yılında istanbul'a yerleşen erzincan 1985'te hayatını değiştirecek önemli anlardan birine imza attı ve arif sağ'ın öğrencisi oldu.
1989 yılında konservatuara girdi ve şelpe tekniği üzerine araştırmalar yaptı, tezini 'parmak vurma tekniği' üzerine yazdı.
Bakınız bu da icralarından sadece biri; https://m.youtube.com/watch?v=7HWee6puNdg
O sıralar bağlamanın çok sesliliği üzerine de araştırmalar yaptı. Enstrümantal müzik konusunda çalışmalar yaptı ki bilenler bilir halk müziğinde enstrümantal müzik sadece uzun hava girerken veya oyun havasında vardır. Bu algıyı kırmak istedi ve iranlı kemençe ustası kayhan kolhor'la yurtdışında konserler verdi; https://m.youtube.com/watch?v=LUr6UdDSh10
Erdal erzincan, kendi kurduğu bağlama orkestrasıyla beraber türk halk müziğine yön vermeye kararlı, arkadaşı tolga sağ onun için "öncelikle çok iyi bir insan, bizim jenerasyonun onu izleyeceğine eminim diyor.".
sadece bağlama ile insanı trans durumuna getiren ender sanatçılardan.. hani nasılki herkes gitar çalabilir fakat flemenko seviyesine erişmek epey zorsa bağlamada da bu seviyeye eş benzer sayılabilecek şelpe tekiğinde aşmıştır kendisi. tabi bu ne kadar yerinde bir benzetme bilemiyorum ama şunu söyleyeyimki, bir dönem bağlama çalmış biri olarak tezenesiz nasıl öyle çaıyor, o parmaklar nasıl dayanıyor anlamıyorum. muhtemelen farklı türden bir tel kullanıyor olabilir. erdal erzincan, sanırım gelebilecek en üst seviyeye gelmiş biri, aşmış demek bile onun için hafif kalır sanırım.
şurdaki performansı mutlaka izlenmeli; (özellikle yavuz bingöl'ün hayran bakışları göze çarpıcı)
"ayrılamam ben o gül yüzlü yardan" eseriyle bir zamanlar beni feleğe kafa tutturan ve büyük hata yaptığımı sonradan anladığım bağlama virtüozü. an itibariyle "arpa ektim evlek evlek" türküsüyle ciğerime işleyen üstad.