bugün

Epilepsi yada sara bir çeşit sinir hastalığıdır, hastalar ani ataklar nedeniyle kaslarını kontrol edemez ve etrafa saldırmaya başlar, epilepsi hastalığı atağı gerçekleşirken hastanın yumuşak bir yere oturtulmasında fayda vardır. Hastayı bir tarafı ısırmayı engellemesi için elinizi asla kullanmayın kaslarını kontrol edemediğinden elinizde ki kemikler çatlayabilir. Epilepsi hastaları ani ışıklı sahneler izleyemediklerinden çeşitli filmleri izleyemezler , hastalar hastalıklarını ailesi ya da tanıdıklarına söylemek istemezler çünkü kriz haline girdiklerinde durumları pek iç açıcı değildir.
Bizim üniversitede bu yüzden biri derste aniden baygınlık geçirip oturduğu sıradan düşmüştü, meğer sarası varmış.
Halk arasında sara olarak bilinir.
Çocukluğumun katili. Aşırı heyecan, aşırı mutluluk, aşırı gülmek bile yasak.

Bana "tamam hadi gülme artık" dediklerini hatırlıyorum. Ya da parka gideceğimi alıştıra alıştıra söylerlerdi.

Çocuksun ve gülmen yasak.. Büyüyorsun yüzün gülmüyor bir şeye zaten.
En azından geç kıvrışır yüzüm.
çok zor bir hastalık diye biliyorum oldukça kötü olmalı.
Epilepsi nöbeti geçiren birini gördüğünüzde yapmanız gerekenle ilgili dünyada iki farklı görüş vardır, eğer tıp hekimi değilseniz (crysis management for a prudent lay person) yapmanız gereken kriz esnasında sadece başına zarar vermemesi için yaslayabileceği yumuşak zemin yaratmaktır. ileri düzey epilepsi nöbetlerinde şiddetli çene kasılması ve dilin geriye giderek farenksi tıkaması durumu görülür. Ama buna müdahale etmek birçok avrupa ülkesinde göreviniz değildir hatta bunu yaptığınız takdirde yargılanmanız mümkündür (hasta ölüyor olsa bile). Diğer görüş ise ilk görüşe ek olarak çok sert olmayan yutulmaycak bir cisimle hastanın ağzının açtırılıp, dile müdahale edilmesini, dişlerin ve dilin zarar görmemesi için cismin ısırtılması gerekliliğini savunur. ilk görüşü savunan otör, tıp hekimi olmayan birine cpr biliyor olsa bile kalp krizi esnasında abc kontrolü dışında müdahaleyi de sınırlandırmaktadır. Ama siz yeterli donanıma sahipseniz bir an bile düşünmeden iki durumda da müdahale edersiniz. Bir hocamın dediği gibi; "eğer benim önümde hasta sara nöbeti geçirir ve ben ağzına koyacak bir şey bulamazsam elimi sokar yine engel olurum. Elimi ve belki de mesleğimi kaybederim ama onun boğulmasını asla izleyemem." Bu söz pratik ve teoriğin örtüşmediği farklı bir noktayı da gözler önüne seriyor: vicdan.

Edit: imla
küçükken epilepsi tedavisi aldım çok şükür başlamadan kurtuldum. ama hala sinema kahve alkol ve abur cubur yasak. dikkat edilmesi gereken bir hastalık.
4 senedir sahip olduğum fakat 2018 eylül'den beri nöbet geçirmediğim hastalık.
Eski Yunan dilinde ‘’tutulmak’’ anlamına gelen epilepsi insanlık tarihinin bilinen en eski   hastalıklarındandır.
Epilepsinin neden kaylandığı bilinmeyen dönemlerde bu hastalığın ruhani güçler ya da kötü ruhlardan kaynaklandığı iddiasıyla hastalığa kutsal hastalık(peygamber hastalığı) anlamında "mal sacre" , nöbet sırasında yere düşme nedeniyle "mal de chue" , şeytani hastalık anlamında " mal divine " , gökler ve ruhun göçü ile ilişkisi olduğu düşünüldüğünden " mal astra " gibi isimler verilmiştir.
Hipokrat epilepsinin beyindeki mekanizma ve oluşumlardan kaynaklandığını ileri sürmüştür.
Epilepsi ile ilgili çalışmalar yapan uluslararası otoritelerin yaptığı tanıma göre nöbet ; beyindeki nöronların anormal, aşırı ve eş zamanlı olarak uyarılmasına bağlı olarak geçici arazların ortaya çıkmasıdır. 
Epilepsi, merkezi sinir sisteminde nöronların çok ani, anormal ve eş zamanlı boşalımı sonucunda ortaya çıkan ve genellikle yineleyici (24 saaten uzun sürede en az tekrarlayan iki nöbet), nöbetlere yatkın olma ve bilinç değişikliği ile seyreden nörolojik bir hastalıktır.
teknolojiyle birlikte tıpta yaşanan yüzlerce yeni gelişmeye rağmen, beyin hâlâ gizemini koruyor. toplumda sara hastalığı olarak bilinen epilepsi de bu gizemlerden biri. kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğu olarak da ortaya çıkan epilepsi de beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik hücresi yayılması oluşuyor. her yaştan ve her cinsten kişide görülebiliyor.
deri altına beyne elektrik gönderen pil takıldığında hastayı çok rahatlatma vakasına şahit oldum. tüm hastalara şifalar .
uzun bir süredir sahip olduğum hastalık.
Üst üste 2 kız arkadaşım bu hastalıktan muzdaripti. Bayılıp pat diye yere düşmeler falan rutin olmuştu artık. Epilepsi hastaları için de gayet esprisi yapılan sıradan bir olaydır.
uyukuda olursa boğulup ölme riski olan, kalıcı hastalık.
yoluna çıkanların yaptığı ve bir çok insanın kandığı numara aynı zamanda.
salyalı ağız...açılamayan yumruk... kafayı yere vurma.
sonrası bilindik.... param yok, ilacımı alamadım.
inşallah kimsenin başına gelmemesi gerektiğine dua ettiğim hastalık.